Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Frankrijk

Barrier (Lommel)

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
De Sint-Antoniuskerk

Barrier is een gehucht in de Belgische stad Lommel bij de grens met Overpelt. In 2008 telde Barrier 3256 inwoners.

Geschiedenis

In 1852 maakte de Barrier deel uit aan de Lommelse gehucht de Kolonie. Maar in 1925 werd de Barrier zelf een gehucht. In 1934 kwam er een school. In 1938 werd een kapelletje (uit 1926) aan de parochie geschonken. Pas in 1950 kreeg de Barrier een tweede school en in 1959 nog een parochiezaal. De kapel uit 1938 is nu een kerk geworden met de naam Sint-Antoniuskerk. 1959 kwam er weer een kapelletje toegewijd tot Maria en in 1981 nog een kapelletje die ook toegewijd is tot Maria.

Barrier was de eerste gehucht die bevrijd was in Lommel terwijl Engelse bevrijdtroepen de Barrier heroveren moeten nog de andere gehuchten nog worden bevrijd. Op 17 september 1944 zouden landtroepen van Operatie Market Garden worden gegeven vanuit de Barrier. De druk in de Barrier nam toe, omdat veel Duitse troepen nog in het zuiden van Lommel vechten, en omdat Nazi-Duitsland zijn troepen achter het kanaal versterkte. Vlak bij de Barrier bevindt zich het Pools militair kerkhof waar Poolse soldaten zijn begraven die bij de bevrijding zijn vermoord.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Barrier_(Lommel)&oldid=521220"