Bamboe

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 16 apr 2023 om 13:48 (→‎Galerij)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bamboe
[[Wetenschappelijke naam|]]

Bamboe.jpg

Leefgebied Zuid-Azië, Zuidoost-Azië en Oost-Azië
Leefomgeving bossen
Behoort tot de Bamboefamilie, Grassenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Bamboe is de naam voor een groep planten die familie zijn van de grassen. Er zijn een hoop verschillende soorten bamboe. Bamboe staat bekend vanwege haar sterkte, haar groeisnelheid en duurzaamheid. Bamboe bestaat uit strengels die van binnen hol zijn en rechtop staan. Op knopen groeien bladeren. De hoogte en dikte van de plant is afhankelijk van de soort. Via scheuten in de grond plant bamboe zich voort. Hoe snel dit gebeurd is ook afhankelijk van de soort.

De meeste bamboesoorten groeien enorm snel. Er zijn waarnemingen gedaan bij bamboeplanten die een meter per dag groeien; dit is driemaal zo snel als een gemiddelde boom. De laatste jaren is bamboehout daarom ook populair, aangezien het kappen haast geen ecologische schade oplevert. Binnen een paar maanden is het bamboe immers weer terug gegroeid, terwijl een bomen jaren nodig heeft om groot te worden. Bamboe wordt ook gebruikt als materiaal in meubels (bijvoorbeeld bij rotanmeubels) en vishengels. De grootste bamboesoort is de reuzenbamboe. De stengels hiervan zijn 30 centimeter breed en de plant kan 35 meter hoog worden.

Een bamboeplant kan zich door middel van zijn wortels ver verspreiden. De plant is de laatste jaren populair in de tuin, aangezien het sneller groeit dan een heg (en dus zorgt voor meer privacy). Om het wortelen van de plant door de tuin te beperken zijn er ook bamboesoorten gekruist die zich minder snel voortplanten. Ook zijn er bamboesoorten die langzaam groeien.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bamboe&oldid=780478"