Babylon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Dit artikel gaat over de stad Babylon en zijn bouwwerken. Voor de cultuur en geschiedenis van de streek, zie Babylonië.
De ligging van Babylon in Mesopotamië. De gekleurde gebieden zijn het rijk van Hammurabi (zie Babylonië)

Babylon was vroeger een hele belangrijke stad in Mesopotamië. Het werd gesticht aan de oevers van de rivier de Eufraat als klein dorp in het 3e millennium voor Christus (4000 v.Chr - 3000 v.Chr). Babylonië is lange tijd een belangrijk land geweest in Mesopotamië, met Babylon als hoofdstad. Het Babylonische Rijk heeft zelfs twee keer heel Mesopotamië veroverd! Onder Hammurabi, en tijden het Nieuw-Babylonische Rijk, was Babylon zelfs de grootste stad ter wereld. Babylon is een belangrijke stad geweest voor cultuur, met beroemde architectuur en literatuur. De stad Babylon is opgegraven, en uit de resten hebben we veel geleerd van de Oudheid in deze streken.

Ligging

Babylon lag aan de oevers van de Eufraat, in Mesopotamië, in een regio die Soemer of Babylonië wordt genoemd. Dit is gebied ligt in de Vruchtbare Sikkel (de regio waar de landbouw ontstond), in een plek met veel oude stadstaten.

Opgravingen

Delen van de opgegraven resten van Babylon

In 1811 werden de eerste archeologische opgravingen gedaan in Babylon. Deze archeologen hebben de stad echter niet ontdekt: het was al een afgeschermd gebied dichtbij de hoofdstad van Irak, Bagdad. In de 20e eeuw zijn er negen opgravingen gedaan, maar is er ook veel geplunderd en beschadigd. Begin 20e eeuw zijn de Isjtar Poort en heel veel tabletten met Spijkerschrift opgegraven. Toen Saddam Hoessein aan de macht kwam in Irak liet hij geen archeologen meer toe. Hij heeft veel dingen herbouwd als een toeristisch centrum, waardoor het niet meer helemaal betrouwbaar is: we weten niet of gebouwen echt zo waren of dat Saddam Hoessein ze zo heeft laten bouwen. In de laatste jaren is er veel oorlog in Irak geweest. Delen van Babylon zijn beschadigd geraakt. In 2009 is Babylon weer opengegaan voor toeristen, alhoewel weinig mensen naar Irak gaan wegens de vele aanslagen die daar gepleegd worden.

Babylon in de Bijbel

Babylon wordt in de Bijbel Babel genoemd. Babylon wordt niet gezien als een grote, mooie stad maar als bron van het kwaad, slechte ideeën, en goddeloze mensen. Vaak wordt het woord Babel gebruikt als synoniem voor het kwaad in plaats van als stad, bijvoorbeeld als God zegt dat 'Babel vernietigd zal worden'.

Er zijn enkele bekende verhalen over Babel in de Bijbel. Bijvoorbeeld het verhaal over de Toren van Babel. De inwoners van Babylon willen een toren bouwen die tot in de hemel reikt om te laten zien hoe goed zij zijn. God vindt hun trotse gedrag maar niks, en als straf zorgt hij ervoor dat alle bouwers ineens andere talen spreken zodat niemand elkaar meer kan verstaan. Het bouwen aan de toren stopt dan. Een ander verhaal over Babylon is dat over de Babylonische Ballingschap, wanneer alle inwoners van Jeruzalem meegenomen worden naar Babylon door Nebukadnezar II.

Het bijbelboek Daniël speelt zich af in Babylon. Daniël mag aan het hof van Nebukadnezar II komen werken en voorspelt een droom van Nebukadnezar II. In die droom is er een standbeeld van Nebukadnezar II, met een gouden hoofd, een zilveren borst en armen, een koperen buik, ijzeren benen, en stenen voeten. Een steen rolt tegen het beeld aan, waardoor het verwoest wordt. Daniël legt uit dat de verschillende materialen staan voor verschillende rijken, rijken die na Nebukadnezar II zullen komen. Over het algemeen wordt gedacht dat het goud Babylon is, het zilver Perzië, het koper Alexander de Grote, en het ijzer het Romeinse Rijk. Alleen over de voeten zijn de meningen verdeeld. Moet dat rijk nog komen? Is het het Oost-Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, het Ottomaanse Rijk, zijn het de Parthen of Sassaniden? Of is het misschien Iran of Irak? De profeet Jesaja heeft ook een keer een voorspelling gedaan, dat de Meden en Perzen Babylon zouden innemen. Dit was een erg vreemde gedachte voor die tijd, Babylon was immers zeer machtig. Anderhalve eeuw later gebeurde het toch.

Een ander verhaal heeft te maken met de laatste koning van Babylon. Hij gaf een keer een feest, toen op de muur plots enkele tekens verschenen: Mene, Mene, Teqel, Upharsin. Dit betekent Geteld, Geteld, Gewogen, en Gebroken. Daniël wordt nog een keer geroepen en legt uit dat het een boodschap van God is: De dagen van Babylon zijn geteld, u bent gewogen en te licht bevonden (wat betekent dat de koning niet goed genoeg is), uw rijk wordt gebroken (en aan de Meden en Perzen gegeven). Diezelfde nacht nog vallen de Perzen binnen en wordt de koning vermoord.

Bekende Bouwwerken

Babylon was een van de grootste steden wat betreft oppervlakte uit de Oudheid. Alleen Rome en Carthago waren ooit groter. In de tijd van Hammurabi was het qua inwoners de grootste stad van de wereld, en dat was het weer tussen 600 v.Chr. en 300 v.Chr.

De Isjtar Poort

Er zijn acht tempels opgegraven in Babylon, inclusief een ziggoerat (een tempel in de vorm van een piramide). De muren van Babylon stonden bekend als onbreekbaar. Ze zouden zo breed zijn dat vijf wagens er naast elkaar op konden rijden. De schrijver Callimachus vond de muren van Babylon inclusief zijn schitterende poorten één van de zeven wereldwonderen. Dit veranderde toen de Vuurtoren van Alexandrië werd gebouwd. Deze vuurtoren werd het zevende wereldwonder in plaats van de muren van Babylon.

De Hangende Tuinen van Babylon, aangelegd door Nebukadnezar II, waren wel altijd deel van de zeven wereldwonderen. Alhoewel er nooit ruïnes van zijn gevonden, hebben een aantal schrijvers uit de oudheid gezegd dat deze tuinen bestonden. Sommige historici betwijfelen echter of deze tuinen er geweest zijn. Nebukadnezar liet de Hangende Tuinen waarschijnlijk bouwen voor zijn vrouw. De Hangende Tuinen bestonden uit een hoop terrassen op verschillende verdiepingen, allemaal bedekt met planten.

Ook bekend is de Isjtar-Poort. Deze poort heeft Nebukadnezar II laten bouwen aan het noorden van de stad, ter ere van de maangodin Isjtar. Hij was bedekt met blauwe tegels en is grotendeels heel teruggevonden. De Isjtarpoort staat nu in het Pergamonmuseum in Berlijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Babylon&oldid=686097"