Beroepsgericht secundair onderwijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Beroepsgericht secundair onderwijs, meestal afgekort tot BSO, is een onderwijsvorm in Vlaanderen. Het is vooral een praktische onderwijsvorm. Na het BSO kun je direct gaan werken: je wordt immers voorbereid op een bepaald beroep. Je kan het het best vergelijken met het Nederlandse VMBO.

Theoretische vakken, zoals Nederlands, worden vaak niet als apart vak gegeven maar als een soort van project. Dit heet PAV.

Wat doe je zoal?

In de eerste graad (twee leerjaren) leer je meestal verschillende "beroepenvelden" kennen. Dat wil zeggen dat je enkele beroepen leert kennen die eventueel zou willen doen. In de tweede graad kies je je eigenlijke studierichting. Dit kan een beroep zijn op industrieel domein, maar ook in de zorg-, kantoor- en verkoopsector, en nog vele anderen. Als je na het zesde jaar nog een zevende jaar wilt volgen, een specialisatiejaar, dan krijg je ook een diploma secundair onderwijs. Hiermee kun je ook naar het hoger onderwijs.

Als je school en werk wilt combineren, kun je vanaf je 15de overstappen naar het deeltijds beroepsgericht secundair onderwijs (dbso).

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beroepsgericht_secundair_onderwijs&oldid=299674"