Azoren

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Azoren
Açores
Flag of the Azores.svg Coat of arms of the Azores.svg

Portugal in the European Union and in its region (Azores special).svg

Land Vlag van Portugal Portugal
Hoofdstad Ponta Delgada
Angra do Heroísmo
Horta
Oppervlakte 2,351 km²
Omtrek
Inwonersaantal 236.440 (2021)
Talen Portugees
Feestdag
Volkslied
Portaal Portaalicoon WikiKidsAtlas

De Azoren (Portugees: Açores) is een groep eilanden in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn onderdeel van Portugal. Ze worden bestuurd als autonome regio, waardoor ze meer zelfbestuur hebben. Ook behoren de Azoren tot de Europese Unie. De totale oppervlakte is 2247 vierkante kilometer. Er wonen ongeveer 236.000 mensen op deze eilanden. Deze groep bestaat uit 17 eilanden, waarvan 9 bewoond en 8 onbewoond.

De eilanden zijn geliefde vakantiebestemming voor toeristen. Daarnaast vindt er veel landbouw en visserij plaats op de eilanden. De Azoren zijn samen met Madeira de laatste overblijfselen van het Portugese koloniale rijk. De eilanden werden door de Portugezen gekolonialiseerd in de 15e eeuw. Voor hen was het een belangrijke stopplaats voor schepen naar de Nieuwe Wereld (Amerika).

De Azoren hebben niet één maar drie hoofdsteden. Dit zijn Ponta Delgada, Angra do Heroísmo en Horta. In elke hoofdstad zit één gedeelte van de politiek.

Geschiedenis

Eerste bewoners

Het is onduidelijk of de Azoren ooit bewoond waren voor de Europese kolonisten kwamen in de 14e eeuw. Op sommige eilanden zijn namelijk ondergrondse resten gevonden. Sommige archeologen denken dat deze zo'n 2.000 jaar oud zijn. Het zijn waarschijnlijk graven, maar de plaatsen zijn nog niet onderzocht. Het kan ook zijn dat de plaatsen door de natuur zijn gemaakt en niet door de mens.

In kort, we weten vrij weinig over de geschiedenis van de Azoren vóór de 14e eeuw.

Portugese kolonie

Een oude kaart van de Azoren

De Azoren staan voor het eerst getekend in een atlas uit 1374. It is onduidelijk wie de Azoren precies ontdekt heeft, maar dit gebeurde tijdens de 14e eeuw. De eilanden werden geclaimd door de Portugezen. Toch koloniseerden de Portugezen de Azoren niet meteen. In 1427 voer Gonçalo Velho in opdracht van Hendrik de Zeevaarder naar de eilanden om een kolonie te stichten. De eerste kolonie werd op Santa Maria gesticht, de tweede kolonie op São Miguel. De eilanden waren toen volledig onbewoond. De Portugezen namen ook vee en gewassen mee naar eilanden en bouwden dorpen en huizen.

Ondertussen probeerden de Vlamingen om het eiland São Jorge te koloniseren. De Vlaming Willem van der Haegen stichtte hier in 1443 een kolonie. Van de Haegen overleed vrij kort hierna. In 1483 werd São Jorge door de Portugezen veroverd. Toch leefden er in die tijd al 2.000 Vlamingen op São Jorge, waardoor het eiland ook wel het "Vlaamse eiland" genoemd werd. De Vlamingen kwamen eerst in opstand tegen de Portugezen, maar de Portugese koning gaf ze uiteindelijk meer rechten.

In 1522 werden de eilanden getroffen door een zware aardbeving. 5.000 mensen kwamen om het leven en de hoofdstad moest verplaatst worden. In 1589 werden de Azoren geplunderd door Engelse schepen. In 1598 probeerden de Engelsen dit opnieuw te doen, maar deze poging faalde. Tijdens de 16e eeuw verhuisden veel mensen uit Portugal naar de Azoren. Hierdoor ontstond een nieuw probleem; de eilanden raakten overbevolkt. Hierdoor verhuisden veel inwoners van de Azoren weer naar Brazilië.

In de volgende eeuwen bleef het rustig op de eilanden. Dit veranderde in de 19e eeuw. Portugal was nog steeds een koninkrijk, maar de inwoners van de Azoren waren voorstander van een republiek. Ook kregen de eilanden meer zelfbestuur en werden verdeeld in drie regio's.

Moderne geschiedenis

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Portugal neutraal. Toch verhuurde Portugal de Azoren als basis aan de Geallieerden in 1943. De Britten en de Amerikanen hadden legerbases op de eilanden. Tijdens de slag om de Atlantische Oceaan speelden de eilanden een rol. Tijdens de Koude Oorlog was er ook een Amerikaanse basis op de eilanden.

De eilanden kregen in 1976 meer zelfbestuur. Sindsdien worden ze als autonome regio gezien.

Geografie

Landschap

Cete cidades, de grootste vulkaan van Sao Miguel, nu inactief en volgelopen met water en rijk begroeid met planten

De meeste vulkanen op de Azoren zijn inactief. De meest oostelijke vulkanen van de eilanden in het bijzonder. Deze eilanden bestaan al het langst en zijn al een eind met de Afrikaanse plaat meebewogen, van het gat in de aardkorst af. Het eiland ligt nu niet meer boven het gat tussen de twee platen, dus komt er hier geen magma meer naar boven door de aardkorst. Echter blijven de platen zoals genoemd altijd in beweging, en zullen er altijd na verloop van vele jaren weer eilanden bijkomen. Inactieve vulkanen zoals de cete cidades op Sao Miguel zijn nu een grote toeristische trekpleister. De vulkaan in ondergelopen met water, wat nu een groot meer vormt in de krater. Verder is er veel begroeiing en is het amper meer te herkennen als een vulkaan.

Warmwaterbronnen op Sao Miguel (Furnas)

Ook leidt het vulkanisme soms tot aardbevingen op de Azoren, maar dit zijn kleine aardbevingen die voor de mensen nauwelijks te voelen zijn. Op het meest oostelijke en daarbij ook het grootste eiland, Sao Miguel, zijn ook warmwaterbronnen te vinden. De warmte van de magma verwarmt hier nog steeds het water wat er ligt en de bewoners gebruiken deze warmte om hun eten mee te koken.

De aarde rondom vulkanen is erg vruchtbaar. Hier kunnen vele mooie soorten planten groeien en kan eten op verbouwd worden. Dit is ook zo op de Azoren, mede door de vruchtbare grond en door het klimaat (het is het hele jaar lekker warm op de Azoren) zijn de eilanden erg groen en dichtbegroeid.

Eilanden

De negen bewoonde eilanden zijn van vulkanische oorsprong. De hoogste vulkaan ligt op Pico die 2351 km hoog ligt en daarmee de hoogste piek van de Azoren heeft.

De eilanden zijn:

Klimaat

De Azoren hebben een subtropisch klimaat met weinig verschillen tussen de seizoenen. De eilanden hebben het gehele jaar te maken met hoge temperaturen. In de winter ligt de temperatuur rond de 16°C, terwijl deze in de zomer rond de 23°C ligt. Daarnaast hebben ze Azoren te maken met neerslag tijdens het gehele jaar. In de winter valt er iets meer neerslag dan in de zomer.

Tussen september en november komen er op de Azoren (zware) tropische stormen voor. Deze tropische stormen kunnen ook voorkomen als orkaan. Vaak veroorzaken de stormen en orkanen maar weinig schade. Slechts 14 orkanen hebben echte schade op de eilanden aangericht tijdens de gehele geschiedenis.

Kunst en cultuur

Een festival op de Azoren

In de cultuur zijn er veel verschillende dingen. Elk eiland heeft zijn eigen tradities, festivals en dialecten. Ook hebben ze speciale kaas; de kaas van pico. Die kaas stamt af van het eiland Pico. Ook hebben ze een speciaal muziekinstrument, namelijk de Viola da Terceira. Dat is een gitaar met 15 tot 20 snaren.

Politiek

De Azoren worden bestuurd als "autonome regio" van Portugal. Dit betekent dat de Azoren onderdeel van Portugal zijn, maar op veel terreinen zelf beslissingen kunnen maken. De Azoren hebben hierdoor ook hun eigen parlement. Dit parlement bestaat uit één kamer van 52 leden die om de 4 jaar gekozen worden. Ook hebben de Azoren hun eigen regering en president. Het parlement, de regering en de rechtspraak zitten in drie aparte steden. De Azoren hebben daarom ook drie hoofdsteden. Het parlement zit in Horta, de regering in Ponta Delgada en de hoogste rechter in Angra do Heroísmo. Op de Azoren zijn vrijwel dezelfde politieke partijen actief als in de rest van Portugal.

Toch heeft de Portugese regering en het Portugese parlement ook invloed op de eilanden. De inwoners van de Azoren en Madeira worden daarom altijd altijd door een paar zetels in het Portugese parlement vertegenwoordigd. Hoewel de Azoren als overzeese regio gezien worden, zijn ze wel onderdeel van de Europese Unie. Dit geldt ook voor Madeira en de Canarische Eilanden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Azoren&oldid=791533"