Azerbeidzjan

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Republiek Azerbeidzjan
Azərbaycan Respublikası

Flag of Azerbaijan.svg Emblem of Azerbaijan.svg Azerbaijan (orthographic projection).svg

Hoofdstad Baku
Aantal inwoners 9.961.396 (2017)
Oppervlakte 86.600 km²
Regeringsvorm Republiek
President Ilham Aliyev (sinds 2003)
Premier Novruz Məmmədov (sinds 2018)
Godsdienst Islam (93,4%)
Christendom (4,9%)
Jodendom (0,4%)
Overige (1,4%)
Taal Azerbeidzjaans (Azərbaycan dili)
Munteenheid Azerbeidzjaanse manat
Volkslied Azərbaycan Marşı
Nationale feestdag Lentedag (20/21 maart)
Dag van de Republiek (28 mei)
Landcode AZE


Azerbeidzjan is een land op de grens van Europa en Azië. De hoofdstad is Bakoe. Azerbeidzjan grenst aan Rusland, Georgië, Armenië, Iran en de Kaspische Zee. Azerbeidzjan ligt grotendeels in het Kaukasusgebergte.

Geschiedenis

Azerbeidzjan heeft een landen geschiedenis waarbij het land door veel volken is veroverd, zoals de Perzen, de Romeinen, de Turken en nog veel meer.

De naam Azerbeidzjan komt van Atropates, een gouverneur uit het oude Iran die heerste in Azerbeidzjan en Iran. De naam Atropates betekent in het Oud-Perzisch beschermd door vuur. Azerbeidzjan betekent het land van de eeuwige vlammen .

Azerbeidzjan zou voor het eerst bewoond zijn geweest door de Kaukasische Albanezen, totdat Iraanse ruiterstammen het land binnendrongen in de 9e eeuw v.Chr.. Vervolgens vielen de Meden, een oud Iraans volk, het zuiden binnen. De Meden werden vervolgens verslagen door het Oud-Perzisch rijk rond 550 v.Chr.. In 330 v.Chr. versloeg Alexander de Grote het Oud Perzisch Rijk.

Foto-galerij

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Azerbeidzjan&oldid=566168"