Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Atoom

Uit Wikikids
Versie door Lottad (overleg | bijdragen) op 22 sep 2019 om 13:28 (Opbouw van atomen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Te moeilijk
Dit artikel is te moeilijk voor de kinderen van WikiKids. Wil jij het aanpassen zodat iedereen het kan begrijpen? Schrijftips vind je op deze pagina.
plaatje van een atoom. In de kern zitten drie protonen (de rode bollen) en vier neutronen (blauwe bollen). Eromheen draaien drie elektronen (zwarte bollen).

Alles op aarde is opgebouwd uit hele kleine deeltjes. Bijvoorbeeld de kleren die je nu draagt. Die hele kleine deeltjes noemen we atomen.Een atoom zelf bestaat ook uit kleine deeltjes. In de kern zitten de positieve protonen en de neutrale neutron. En in de schil vliegen de negatieve elektronen. Elk atoom kun je je voorstellen als een mini zonnestelsel. De kern van het atoom is dan de zon en daar omheen draaien planeten.

Een atoom is echt super super klein; in een haar passen ongeveer 500.000 koolstof atomen

De elektronen cirkelen rond de atoomkern in banen met een verschillende diameter. We noemen deze banen ook wel schillen.

Een anderen manier om het uit te leggen om voor te stellen dat je een klompje goud hebt. Als je een stukje van je goudklompje afhaalt, hou je nog steeds een goudklompje over. Het is dan wel een beetje kleiner, maar het is nog steeds. Goud is goud. In theorie zou je net zo lang door kleine beetjes er af halen totdat er nog maar één gouddeeltje over is. Dat deeltje wordt “atoom” genoemd. En dat hoeft niet perse goud te zijn dat kan met elk voorwerp of materiaal.

Dus atomen zijn de bouwstenen/basis van alles op aarde.             

Opbouw van atomen

Atomen bestaan zelf weer uit nog kleinere deeltjes. Die heten elementaire deeltjes. Een elementair deeltje is een deeltje dat niet meer te splitsen is. De atoom heeft een kern en daaromheen een wolk van elementaire deeltjes. De kern van de atoom is opgebouwd uit elementaire deeltjes met de naam proton en neutron. De wolk om de kern bestaat uit elektronen. In een atoom zitten altijd evenveel protonen als elektronen. Het aantal neutronen verschilt. Daardoor krijg je dus allerlei variaties van de atomen. Die variaties heten isotopen. Zoals Helium en Helium-3 Isotopen.

Wat gebeurt er in een atoom?

In de kern zitten protonen en neutronen. Een ander woord voor de kern van een atoom is een nucleon. Protonen zijn positief elektrisch geladen. Die stoten elkaar af. Je kunt dit vergelijken met twee magneten die je bij elkaar wilt houden met hun positieve kant. Die stoten elkaar ook af. In de kern zitten ook neutronen en die houden alles bij elkaar. Neutronen zijn neutraal elektrisch geladen. Om de kern heen draaien elektronen. Die zijn negatief geladen. Als ze niet met zo'n grote snelheid om de kern zouden draaien, zouden ze aangetrokken worden door de protonen.In een atoom zitten evenveel protonen als elektronen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atoom&oldid=577060"