Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Atoom

Uit Wikikids
Versie door Davidrose (overleg | bijdragen) op 12 jan 2011 om 19:08 (Atomen, het klinkt als een moeilijk woord. Bij deze pagina krijg je een beetje uitleg.)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Een atoom is het kleinste deel van wat je van een bepaald materiaal kunt hebben. Ik heb bijvoorbeeld een tafel. Nou ik blijf die in steeds kleinere stukjes snijden. Uiteindelijk krijg je het kleinste deeltje tafel. Maar dit kun je niet met het blote oog zien. Zelfs met een microscoop kan je het soms niet zien. (hangt van de microscoop af) Nu wil je natuurlijk weten wat er gebeurt als je de atoom splitst. Als je een atoom splitst dan krijg je een hele grote explosie! Zo groot dat je wel een hele stad kan opblazen. Er bestaan deeltjes die kleiner zijn dan atomen die heten met een moeilijk woord elementaire deeltjes. Een atoom bestaat uit zulke hele kleine deeltjes. Een atoom bestaat uit protonen, electronen en neutronen. Protonen en neutronen zitten in de kern van een atoom. de electronen draaien er met een grote snelheid omheen. Het is zo dat protonen electronen aantrekken. En hoeveel protonen een atoom heeft zoveel neutronen heeft die ook! Dus een atoom met 5 protonen kan niet 15 electronen hebben.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atoom&oldid=172192"