Armeens Hoogland: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Categorie:Iran verwijderd; Categorie:Geografie van Iran toegevoegd met HotCat)
Regel 5: Regel 5:
  
 
[[Categorie:Geografie van Turkije]]
 
[[Categorie:Geografie van Turkije]]
[[Categorie:Azerbeidzjan]]
+
[[Categorie:Geografie van Azerbeidzjan]]
 
[[Categorie:Geografie van Georgië]]
 
[[Categorie:Geografie van Georgië]]
 
[[Categorie:Geografie van Armenië]]
 
[[Categorie:Geografie van Armenië]]
 
[[Categorie:Geografie van Iran]]
 
[[Categorie:Geografie van Iran]]

Versie van 14 jun 2019 om 23:35

Het Armeens Hoogland

Het Armeens Hoogland of het Armeens Plateau is het gebied tussen de Kleine Kaukasus en het Taurusgebergte. De naam verwijst naar het vroegere Koninkrijk Armenië. Tegenwoordig ligt het gebied in Iran, Turkije, Azerbeidzjan, Georgië en Armenië. Het gebied is zo'n 400.000 km² groot en ligt tussen de 1500 en 2000 meter boven zeeniveau. Het hoogste punt is de Ararat met 5165 meter in Turkije. Het gebied is vulkanisch actief.

Het landschap bestaat grotendeels uit steppes en semi-woestijnen. Er liggen diverse meren in het gebied, zoals het Vanmeer, het Sevanmeer en het Urmiameer. In het 2e millennium v.Chr. is de IJzertijd hier vermoedelijk begonnen. Ook wordt het gezien als een mogelijk locatie voor het Hof van Eden, oftewel het paradijs van Adam en Eva. In de jaren 80 werd de naam Armeens Hoogland geschrapt uit de atlassen van Turkse scholen. De Turkse minister van onderwijs vond dat er geen namen in Turkije moesten zijn die verwezen naar volkeren die voor de Turken in Turkije leefden. Hierdoor wordt in Turkije gesproken van het Oostelijk Anatolisch Hoogland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Armeens_Hoogland&oldid=567140"