Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Aristotelisme

Uit Wikikids
Versie door S.Perquin (overleg | bijdragen) op 14 nov 2022 om 12:30
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een beeld van Aristoteles

Het aristotelisme is de filosofische stroming die zich baseert op de werken van Aristoteles. Het was de eerste filosofie die een poging deed om te komen tot een volledig wereldbeeld en was dan ook zeer breed. Het omvatte de richtingen metafysica, fysica, biologie, psychologie, wiskunde, logica, kennisleer, ethiek, politieke filosofie, retorica en literatuur.

Inhoud

De praktische filosofie van Aristoteles gaat uit van de eenheid van ethiek en politiek. De mens wordt hier gezien als een van nature politiek wezen.

Geschiedenis

De invloed van het aristotelisme is in de oudheid niet echt groot. In het middelpunt van deze stroming staan de logica, de natuurfilosofie en de metafysica. Via de Arabische en joodse filosofie maakte de westerse wereld in de middeleeuwen kennis met het volledige Corpus Aristotelicum (het verzamelde werk van de bewaard gebleven teksten van Aristoteles) en dus ook met het aristotelisme.

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aristotelisme&oldid=746554"