Arabisch-Israëlisch conflict

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 7 okt 2021 om 18:33 (replaced: |thumb| → |miniatuur| (2))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De landen die betrokken zijn bij het conflict.

Het Arabisch-Israëlisch conflict is een conflict tussen meerdere bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten. Het is pas echt begonnen vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de staat Israël werd opgericht, en duurt nog steeds voort.

Het is een conflict dat zich voornamelijk afspeelt tussen de Joodse bevolking en de Palestijnen.

Vooral één stad is belangrijk: Jeruzalem. Deze stad wordt geclaimd door beide partijen. In zowel het jodendom als de islam is dit een belangrijke stad.

Geschiedenis

In de Bijbel speelt Israël een grote rol en daarom ziet de Joodse bevolking zich als de oorspronkelijke bevolking. Vanaf rond het jaar 1500 maakte Israël onderdeel uit van het Ottomaanse Rijk. Dit rijk viel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op dat moment bestond 90% van de bevolking uit Arabieren. Hierna kregen de Britten de macht in Israël. Veel Joden wilden na de Eerste Wereldoorlog naar Israël verhuizen omdat daar het heilige land was. De Britten stonden hier achter en lieten vele Joden toe in het land. Vlak voor het begin van de Tweede Wereldoorlog was de Joodse bevolking dan ook toegenomen van 10% naar 35%. Na de Tweede Wereldoorlog besloot de Verenigde Naties dat er een land voor de Joden moest komen. Dit werd Israël. Ze splitsten het gebied hierbij op in een Palestijns gebied en een Israëlisch gebied. De Joden kregen 57% van het land en de Palestijnen 43%. De Palestijnen stonden hier niet achter omdat ze 65% van de bevolking uitmaakte op dat moment, maar ze kregen maar 43% van het land. Hierna ontstonden vele conflicten. De heftigste was in 1967 waarbij Israël uiteindelijk ook het Palestijnse gebied in handen wist te krijgen.

Joden

Het conflict kent twee kanten, zowel de Joodse kant en de Palestijnse kant. De Joden zijn in de geschiedenis meerdere keren het mikpunt geweest voor vervolgingen. Zo zijn er tijdens de holocaust bijvoorbeeld vele Joden vervolgd. Vanuit hun perspectief biedt Israël een veilige haven, een eigen plek waar de Joden kunnen wonen. Ook hebben ze op grond van de bijbel een religieuze connectie met het land.

Palestijnen

Bij de Palestijnen is vooral veel angst ontstaan doordat in de 20ste eeuw vele Joden naar Israël zijn geëmigreerd. Het oorspronkelijke gebied waar de Palestijnen werd voor een groot deel weggeven aan de Joden. Dit gebeurde na de Tweede Wereldoorlog, waarna door de Verenigde Naties de Joden een eigen gebied werd toegewezen. De Palestijnen hielden voor zichzelf de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem over. Deze gebieden zijn later in 1967 door Israël binnengevallen, waardoor Israël nu 100% van het oorspronkelijke Palestijnse gebied bezit.

Op dit moment wordt zowel Israël als de Palestijnse staat niet door alle landen erkend. Er is dan ook onduidelijkheid over de grenzen.

Oplossing?

In 1993 leek vrede dichtbij, maar de onderhandelingen mislukten.

De meest voor de hand liggende oplossing zou een oplossing zijn waarbij zowel de Joden als de Palestijnen hun eigen land krijgen. Tot op heden is dit nog altijd niet gelukt. Dit wordt mede veroorzaakt doordat er een groep Joden in het Palestijnse gebied woont en een groep Palestijnen in Israël woont. Verder is het lastig af te spreken wie welk gebied krijgt. Verder moeten alle landen van de wereld achter de afspraken staan. Omdat er allemaal Arabische landen rondom Israël heen liggen spelen deze landen ook een grote rol bij het zoeken naar een eventuele oplossing.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arabisch-Israëlisch_conflict&oldid=685972"