Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Apen: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Biggetje (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Astirmays)
k (over hoe de leveving van apen werkt)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Afbeelding:Chimpansee.jpg|thumb|200px|Een jonge chimpansee]]
 
[[Afbeelding:Chimpansee.jpg|thumb|200px|Een jonge chimpansee]]
  
'''Apen''' zijn [[zoogdier]]en die samen net mensen en halfapen tot de [[primaten]] horen. De meeste apen leven in bomen, in het [[tropisch regenwoud]] of in andere gebieden waar het warm is. De meeste apen leven in groepen. Een uitzondering is de [[Orang Oetan]], die alleen leeft. Alle apen zijn vooral planteneters, maar eten ook insecten en eieren. Sommige soorten eten ook kleine vogeltjes en hagedissen. De chimpansee jaagt op grotere dieren en eet zelfs andere aapsoorten. Alleen de gorilla is een vegetariër en eet niets anders dan plantaardig voedsel. Veel aapsoorten hebben een [[staart]], die vaak langer is dan hun lichaam. Bij sommige soorten apen is de staart erg goed ontwikkeld: ze kunnen er dingen mee vastpakken. Door die soorten kan de staart ook gebruikt worden bij het klimmen. Zo'n grijpstaart vind je alleen maar bij apen uit Zuid-Amerika.
+
aapjes zijn leuk  
Mensapen, bijvoorbeeld [[gorilla]]'s en [[Chimpansee]]s, hebben geen staart.  
 
   
 
Sommige soorten apen leven niet in bomen, maar op de grond, open vlaktes of in bergachtige gebieden. Sommige soorten bavianen leven bijvoorbeeld op rotsen. Ook zijn er een paar apen die niet in warme streken leven. De Japanse [[makaak]] leeft bijvoorbeeld hoog in de bergen. Zelfs in de [[Himalaya]] komen wel apen voor: de stompneusapen.
 
Ze zijn ook te vinden in Indonesië.
 
 
 
Sommige apen hebben veel weg van mensen. [[Mensapen]] noemen we die.
 
 
 
Mensenapen lijken veel op mensen bv. gorrila's hebben 98 procent hetzelfde dna maar chimpansees en bonobo's hebben 99 procent hetzelfde dna als mensen en ze eten vooral vruchten en de zaadjes poepen ze natuurlijk weer uit en zo helpen de apen ook met nieuwe bomen planten
 
 
 
 
[[Categorie:Zoogdieren]]
 
[[Categorie:Zoogdieren]]
 
[[Categorie:Woordenschat]]
 
[[Categorie:Woordenschat]]

Versie van 23 jan 2020 om 13:03

Een jonge chimpansee

aapjes zijn leuk

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apen&oldid=593598"