Antwerpen (stad): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Ik vindt een hoofdstad iets belangrijker dan een havenstad.)
Regel 27: Regel 27:
   
 
Hoewel we niet weten waar de naam Antwerpen precies vandaan komt, heeft Antwerpen wel een bijnaam. Antwerpen wordt vaak ''<nowiki>'</nowiki>t Stad'' genoemd om het niet te verwarren met de provincie Antwerpen, maar Antwerpen staat ook bekend als de ''Koekenstad'' naar de vele fabrieken voor [[koek]] in de stad. De Antwerpenaren worden vaak ook wel ''Sinjoren'' genoemd, naar het [[Spaans]]e woord ''señor''. Antwerpen hoorde namelijk, net als de rest van België, vroeger bij [[Spanje]].
 
Hoewel we niet weten waar de naam Antwerpen precies vandaan komt, heeft Antwerpen wel een bijnaam. Antwerpen wordt vaak ''<nowiki>'</nowiki>t Stad'' genoemd om het niet te verwarren met de provincie Antwerpen, maar Antwerpen staat ook bekend als de ''Koekenstad'' naar de vele fabrieken voor [[koek]] in de stad. De Antwerpenaren worden vaak ook wel ''Sinjoren'' genoemd, naar het [[Spaans]]e woord ''señor''. Antwerpen hoorde namelijk, net als de rest van België, vroeger bij [[Spanje]].
  +
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
  +
Antwerpen heeft een lange geschiedenis. Antwerpen is al bewoond sinds de middeleeuwen. Het dorpje dat rond 1400 nog maar een kleine stad was, is tegenwoordig één van de bekendste en grootste steden van heel België.
  +
  +
In de [[prehistorie]] werd Antwerpen al bewoond rondom de [[Schelde]]. Zo zijn er bijlen uit de [[bronstijd]] en waterputten uit de [[ijzertijd]] gevonden. Rond 250 n. Chr. komen de [[Romeinen]] naar Antwerpen. Zij kwamen vooral veel rondom de Schelde en de [[Schijn (rivier)|Schijn]]. Toen der tijd was Antwerpen slechts een klein dorpje. Toen de Romeinen Antwerpen verlieten, bleef Antwerpen bestaan. Er zijn namelijk veel munten gevonden uit de vierde en vijfde eeuw. In de vijfde en zesde eeuw gingen de rivieren in Antwerpen groter worden. In 645 kwam [[Eligius]] en bekeerde de Antwerpenaren tot het [[christendom]]. Hij kreeg hierbij hulp van [[Amandus (heilige)|Amandus]] en liet ook een kerk bouwen. Deze kerk werd in de 7de eeuw van de adel en hierna werd het geschonken van de bisschop [[Willibrord]]. Hierna groeide de economie in Antwerpen en werden er zelfs munten geslagen. In 950 moesten de schepen op de Schelde tol gaan betalen. In de 12de eeuw werd Antwerpen meer beschermd tegen het water. In de 14de eeuw kreeg Antwerpen uiteindelijk [[stadsrechten]] en mag zich sindsdien een stad noemen. De stad begon te groeien en groeide uit tot één van de vier grote steden van [[Hertogdom Brabant]]. In de 16de eeuw ging het het beste met de Antwerpse economie, vooral door de verkoop van onder meer [[specerijen]] uit [[Portugal]] en producten van [[metaal]] uit [[Duitsland]].
   
 
==Geografie==
 
==Geografie==
   
==Deelgemeenten en wijken==
+
==Deelgemeenten==
  +
Antwerpen bestaat zoals veel andere Belgische gemeenten uit [[deelgemeente]]n. Op 1 januari 1983 werden er een aantal gemeenten aan Antwerpen toegevoegd. Dit zorgde ervoor dat Antwerpen tegenwoordig uit negen deelgemeenten bestaat.
 
# [[Antwerpen (district)|Antwerpen]]
 
# [[Antwerpen (district)|Antwerpen]]
 
# [[Berchem (Antwerpen)|Berchem]]
 
# [[Berchem (Antwerpen)|Berchem]]

Versie van 10 jan 2015 22:17

Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.
Antwerpen
Flag of Antwerp (City).svg Coat of arms of Antwerp (City).svg

AntwerpenLocatie.png

Gewest Vlaams Gewest
Provincie Antwerpen
Arrondissement Arrondissement Antwerpen
Inwoners 510.610 (2014)
Oppervlakte 204,51 km²
Burgemeester Bart De Wever (N-VA)
Postcode(s) 2000, 2018, 2020, 2030, 2050, 2060, 2040, 2100, 2140, 2170, 2180, 2600, 2610, 2660
Zonenummer(s) 03
Website www.antwerpen.be
Portaal Portal.svg België
Bestand:Haven Antwerpen.jpg
De haven van Antwerpen
Huizen langs de Grote Markt in Antwerpen
Bestand:Tram antwerpen.jpg
Tram in Antwerpen
Bestand:Antwerpen sateliet.jpg
Sattelietfoto van Antwerpen
Zicht op de stad Antwerpen

Antwerpen is de hoofdstad van de provincie Antwerpen in België. Antwerpen is de grootste havenstad van Vlaanderen en na Rotterdam de grootste haven van Europa. Op 1 januari 2014 telde Antwerpen rond de 510.000 inwoners en is hiermee de Belgische gemeente met de meeste inwoners. Antwerpen is ook een van de grootste gemeenten van België, alleen zijn Doornik en Couvin groter. Antwerpen is bekend om de haven, de diamanten en de vele bezienswaardigheden.

Naam

Hoe Antwerpen precies aan zijn naam komt is onbekend. Sommige historici denken dat Antwerpen vernoemd in naar het volk de anda verpa. Dit is Germaans voor aangeworpen gronden. Het stukje Werp komt dan van het Friese woord werf, wat terp betekend. Antwerpen kan ook komen van de naam die de Kelten aan de stad gaven Andouerpis, wat Zij die aan beide oevers wonen betekend. Deze bekendste manier van hoe Antwerpen zijn naam kreeg is die van een legende. Deze legende gaat over een reus. Deze reus eiste van schippers een hoog bedrag om Antwerpen binnen te varen. Konden de schippers dit niet betalen, werd hun hand ervan afgehakt en in de Schelde gegooid. Dus dan zou Antwerpen letterlijk hand werpen betekenen.

Hoewel we niet weten waar de naam Antwerpen precies vandaan komt, heeft Antwerpen wel een bijnaam. Antwerpen wordt vaak 't Stad genoemd om het niet te verwarren met de provincie Antwerpen, maar Antwerpen staat ook bekend als de Koekenstad naar de vele fabrieken voor koek in de stad. De Antwerpenaren worden vaak ook wel Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. Antwerpen hoorde namelijk, net als de rest van België, vroeger bij Spanje.

Geschiedenis

Antwerpen heeft een lange geschiedenis. Antwerpen is al bewoond sinds de middeleeuwen. Het dorpje dat rond 1400 nog maar een kleine stad was, is tegenwoordig één van de bekendste en grootste steden van heel België.

In de prehistorie werd Antwerpen al bewoond rondom de Schelde. Zo zijn er bijlen uit de bronstijd en waterputten uit de ijzertijd gevonden. Rond 250 n. Chr. komen de Romeinen naar Antwerpen. Zij kwamen vooral veel rondom de Schelde en de Schijn. Toen der tijd was Antwerpen slechts een klein dorpje. Toen de Romeinen Antwerpen verlieten, bleef Antwerpen bestaan. Er zijn namelijk veel munten gevonden uit de vierde en vijfde eeuw. In de vijfde en zesde eeuw gingen de rivieren in Antwerpen groter worden. In 645 kwam Eligius en bekeerde de Antwerpenaren tot het christendom. Hij kreeg hierbij hulp van Amandus en liet ook een kerk bouwen. Deze kerk werd in de 7de eeuw van de adel en hierna werd het geschonken van de bisschop Willibrord. Hierna groeide de economie in Antwerpen en werden er zelfs munten geslagen. In 950 moesten de schepen op de Schelde tol gaan betalen. In de 12de eeuw werd Antwerpen meer beschermd tegen het water. In de 14de eeuw kreeg Antwerpen uiteindelijk stadsrechten en mag zich sindsdien een stad noemen. De stad begon te groeien en groeide uit tot één van de vier grote steden van Hertogdom Brabant. In de 16de eeuw ging het het beste met de Antwerpse economie, vooral door de verkoop van onder meer specerijen uit Portugal en producten van metaal uit Duitsland.

Geografie

Deelgemeenten

Antwerpen bestaat zoals veel andere Belgische gemeenten uit deelgemeenten. Op 1 januari 1983 werden er een aantal gemeenten aan Antwerpen toegevoegd. Dit zorgde ervoor dat Antwerpen tegenwoordig uit negen deelgemeenten bestaat.

  1. Antwerpen
  2. Berchem
  3. Berendrecht-Zandvliet-Lillo
  4. Borgerhout
  5. Deurne
  6. Ekeren
  7. Hoboken
  8. Merksem
  9. Wilrijk

Demografie

Bezienswaardigheden

Cultuur

Verkeer

In de gemeente Antwerpen liggen de NMBS-stations Antwerpen-Centraal, -Berchem, -Dam, -Luchtbal, -Noorderdokken, -Haven, -Oost, -Zuid, Ekeren, Sint-Mariaburg, en Hoboken-Polder, waarvan de stations Antwerpen-Centraal en Antwerpen-Berchem belangrijke spoorknooppunten zijn.

Op het grondgebied van Antwerpen bevindt zich de Internationale Luchthaven Antwerpen

Economie

Antwerpen is het hart van de diamantindustrie, zowel op het gebied van handel als van slijpen. Daarnaast is er een erg grote petrochemische nijverheid. De haven van Antwerpen is nog steeds één van de grootste havens van de wereld. Op zondagochtend hebben ze er de 'vogeltjesmarkt', er worden dan allerlei dieren verkocht.

Politiek

Stedenbanden

Zie ook:

Mode

Sinds de jaren '90 staat de stad ook bekend voor het modeontwerp, door enkele succesvolle studenten van de Mode-Academie.

Filmindustrie

Antwerpen wordt ook steeds vaker de achtergrond en draaiplaats voor videoclips,televisieseries en films. Misschien wordt het wel een Hollywood aan de Schelde. Dit zou waarschijnlijk komen omdat de stad vele landschappen heeft, een stedelijk, een strand, een industriëel,...

Taal

Het Nederlands is de officiële taal. De streektaal is het Antwerps. In sommige gemeenschappen wordt Frans gesproken. Oudere immigranten uit Marokko of Turkije gebruiken hun moedertalen Arabisch, Berbers of Turks. Sommige orthodoxe joden spreken Jiddisch.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Antwerpen_(stad)&oldid=378308"