Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Anne Frank

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anne Frank

Anne Frank is op 12 juni 1929 in Duitsland geboren.

Toen zij vier was is ze naar Nederland verhuist samen met haar vader, moeder en zus. Het werd in Duitsland te gevaarlijk omdat joods waren. Anne is in een concentratiekamp overleden.

Anne Frank is vooral bekend geworden om haar dagboek wat ze schreef aan Kitty. Kitty was een nietbestaande vriendin. Het dagboek is iets heel bijzonders uit de Tweede Wereldoorlog. Ze hield haar dagboek bij terwijl ze zat ondergedoken. Het werd gevonden door haar vader die het overleefd had. In haar dagboek schrijft Anne dat ze is veranderd van uiterlijk en innerlijk. Na de oorlog wilde Anne 'het Achterhuis' uitgeven. Haar vader heeft daarvoor gezorgd. Miljoenen mensen hebben het gelezen.

Hoewel Anne graag naar buiten wilde mocht het niet. Lezen, leren en radio vond Anne Frank leuk. Dit was de enige afleiding voor haar. 'Cinema en theater' was Anne's favoriete tijdschrift, zodat ze veel over films en filmsterren wist. Eén van de helpers nam het tijdschrift voor haar mee. Anne moest haar kamer delen met Frits Pfeffer. Ze hadden vaak ruzie.

Geschiedenis van het Anne Frankhuis

  • 6 juli 1942 - Maandagochtend - De familie duikt onder in het achterhuis van het bedrijfspand. Daarvoor werd het als laboratorium gebruikt. De ingang was verborgen achter een draaikast.
  • 4 augustus 1944 - De onderduikers worden ontdekt.

Tegenwoordig is het Anne Frankhuis een museum.

Hitler

In 1933 komt Adolf Hitler aan de macht in Duitsland. Hij is leider van de Duitse regering. Duitsland verandert van een democratie in een dictatuur. Duizenden mensen die het niet eens zijn met Hitler worden op gesloten. Hitler en zijn aanhangers haten de joden. op 9 november 1938 verwoesten de nazi's in heel Duitsland joodse winkels en synagoge in de stad Bielefeld. Hitler en zijn partij bouwen een groot leger op. Zij willen meer land voor het Duitse volk. Het Duitse leger valt Polen aan. Dit is het begin van de 2e wereldoorlog. Op 10 mei 1940 rijden Duitse tanks Nederland binnen. Veel mensen in Duitsland zijn enthousiast over Hitler en zijn partij de NSDAP.vier dagen later bombarderen Duitse vliegtuigen het centrum van Rotterdam. meer dan 600 mensen worden gedood en 80.000 mensen worden daklooos. de Duitse legerleiding dreigt ook andere Nederlandse steden te bombarderen. Op 15 mei geeft het Nederlandse de strijd op. Nederland is bezet.De gealieerden willen Nederland bevrijden Amerikaanse en Engelse vliegtuigen bombarderen belangrijke doelen af en toe vallen er bommen op Amsterdam schuilkelders zoals deze dicht bij de dam ,bieden dan bescherming.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anne_Frank&oldid=4991"