Amrullah Saleh

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 18 aug 2021 om 21:16 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Infobox politiek persoon |naam = Amrullah Saleh |afbeelding = 250px|center |onderschrift = ''Amr...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amrullah Saleh
Amrullah Saleh (4).jpg
Amrullah Saleh (2011)
Naam voluit Amrullah Saleh
Geboren 15 oktober 1972
Geboren te Panjshirvallei, Koninkrijk Afghanistan
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Nationale Beweging
Religie Islam
Stroming
Functie President van Afghanistan
Aantreden 17 augustus 2021
Aftreden
Voorganger Ashraf Ghani
Opvolger
Functie(s)
Hoofd van het Nationaal Veiligheidsdirectoraat
(2004-2010)
Minister van Binnenlandse Zaken
(2018-2019)
Vicepresident van Afghanistan
(2020-2021)
President van Afghanistan
(sinds 2021)
Portaal Portal.svg Politiek

Amrullah Saleh (geboren in de Panjshirvallei (Afghanistan) op 15 oktober 1972) is sinds 17 augustus 2021 de erkende president van Afghanistan. Vanuit de Panjshirvallei leidt hij het Panjshirverzet, een groep die tegen de taliban vecht.

Saleh is een Afghaans politicus en eredoctor in de politicologie. Daarnaast is hij de partijleider van de Nationale Beweging. Eerder was hij tussen 2020 en 2021 de vicepresident van Afghanistan en tussen 2018 en 2019 minister van Buitenlandse Zaken. Buiten zijn politieke functies stond hij tussen 2004 en 2010 aan het hoofd van het Nationaal Veiligheidsdirectoraat, de Afghaanse veiligheidsdienst.

Biografie

Saleh werd op 15 oktober 1972 geboren in de Panjshirvallei in het Koninkrijk Afghanistan. Zijn familie en hij behoren tot de Tadzjieken, een minderheid in Afghanistan. Toen hij in 1990 door het werd opgeroepen om te vechten voor het leger, weigerde hij om in dienst te gaan. Dit kwam omdat Afghanistan op dat moment een communistisch land was. Als anticommunist weigerde Saleh om in het Afghaanse leger te dienen en in plaats daarvan trad hij in dienst bij de moedjahedien, een groep die tegen de regering vocht. Toen de communistische regering ten val kwam, sloot Saleh zich aan bij de Noordelijk Alliantie. Deze groep vocht tegen de taliban.

In 1997 werd Saleh voor de Noodelijke Alliantie het hoofd van het internationaal verbindingskantoor in Tadzjikistan. Vanuit hier organiseerde hij humanitaire hulp en was hij actief als partner voor verschillende veiligheidsdiensten. Twee jaar later studeerde hij contraspionage aan de Clearyuniversiteit in het Amerikaanse Michigan. Van deze universiteit ontving hij in 2011 een eredoctoraat in de politicologie.

Na de aanslagen op 11 september 2001 speelde Saleh een rol bij het verdrijven van de taliban.

Veiligheidsdienst

Na de verdrijving van de taliban werd Saleh door president Hamid Karzai aangesteld als het hoofd van het Nationaal Veiligheidsdirectoraat, de Afghaanse veiligheidsdienst. Samen met minister van Binnenlandse Zaken Hanif Atmar trad hij hard op tegen corruptie binnen de Afghaanse overheid. Tussen 2005 en 2010 leidde hij meerdere operaties om in de taliban en Al Qaida te infiltreren. Zo hoopte hij Osama Bin Laden te kunnen vinden. In 2006 kwam de veiligheidsdienst erachter dat Bin Laden zich verschool in de Pakistaanse stad Abbottabad. Tot zijn ergernis Pakistaans president Pervez Musharraf hier niets aan. Later werd duidelijk dat Musharraf ervan wist dat Bin Laden in Pakistan was, maar dit bewust verzweeg.

Na de Afghaanse presidentsverkiezingen van 2009 verslechterde de band tussen president Karzai en Saleh. Karzai won de verkiezingen met minder dan de helft van de stemmen en gaf de schuld hiervan aan de kritische berichtgeving van de vrije pers. Karzai wilde daarom de pers aan banden leggen en keerde zich tegen de Afghaanse democratie. Hij stelde zelfs voor om toenadering tot de taliban te zoeken. Saleh wilde hier daarentegen niets van weten en vond dat Karzai de uitslag moest accepteren. Nadat Amerikaans president Barack Obama in 2010 tussenbeide kwam, verbeterde de relatie tussen Karzai en Saleh.

In juni 2010 organiseerde president Karzai de Afghaanse Nationale Raadgevende Vredesraad, waarin vertegenwoordigers vanuit heel Afghanistan bijeen kwamen om de opkomst van de taliban tegengegaan. Tijdens de opening werd de raadzaal echter aangevallen door de taliban. Hierop trad Saleh af als hoofd van de veiligheidsdienst, omdat hij verantwoordelijk was voor een veilig verloop van de Vredesraad. Daarnaast trad ook minister van Binnenlandse Zaken Hanif Atmar af.

Politiek

Minister

Op 23 december 2018 werd Saleh door president Ashraf Ghani aangesteld als minister van Binnenlandse Zaken. Met hem werd ook Asadullah Khalid benoemd tot minister van Defensie. Ghani benoemde de twee vanwege hun reputatie als talibancritici. Als minister van Binnenlandse Zaken probeerde Saleh de macht van krijgsheren te beperken. Dit deed hij onder andere door legervoertuigen in beslag te nemen en stammenlegers te ontwapenen.

Vicepresident

Op 19 januari 2019 werd Amrullah Saleh lid van de herverkiezingscampagne van president Ghani. In deze rol stond hij als tweede man naast Ghani. Nadat Ghani de presidentsverkiezingen van 2019 won, werd Saleh benoemd tot vicepresident.

Na de val van Kaboel op 15 augustus 2021, sprak Saleh zich uit tegen de taliban. Daarnaast trok hij fel van leer tegen de Pakistaanse regering, omdat die volgens hem de taliban zou steunen.

President

Op 17 augustus 2021 werd Saleh in overeenstemming met de Afghaanse grondwet de president van Afghanistan, nadat Ashraf Ghani vluchtte naar Tadzjikistan. Vanuit de Panjshirvallei leidt hij samen met generaal Ahmad Massoud en Defensieminister Bismillah Khan Mohammadi het Panjshirverzet, een groep die tegen de taliban vecht.

Privé

Saleh is getrouwd en heeft vijf kinderen. Verder is van Salehs privéleven is weinig bekend, deels ook omdat hij meerdere malen het doelwit van een aanslag is geweest. In een interview uit 2009 verklaarde Saleh aan het Amerikaanse CBS-programma 60 Minutes dat hij als hoofd van de veiligheidsdienst in een gevaarlijke positie zat.

Op 28 juli 2019 probeerden een zelfmoordterrorist en drie militanten Saleh te vermoorden. De militanten bestormden Salehs kantoor en openden de aanval op iedere aanwezige in het gebouw. Hierbij verloor Saleh twee neefjes en twintig collega's. Daarnaast raakten ook nog eens vijftig mensen gewond. De aanslag op Saleh werd veroordeeld door de internationale gemeenschap en in het bijzonder door de Europese Unie.

Op 9 september 2020 werd Saleh het doelwit van een bomaanval op de straten van Kaboel. Terwijl hij met zijn zoon onderweg was naar het kantoor, werd er een bomaanval op hem geopend. Hierbij kwamen tien mensen om en raakten zestien mensen gewond, waaronder Saleh zelf. De taliban verklaarden in het openbaar dat zij niet verantwoordelijk waren voor de aanslag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amrullah_Saleh&oldid=680682"