Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuws.gif
In het nieuws
Dit artikel bevat onderwerpen die in het nieuws zijn. De informatie in dit artikel kan dus al snel verouderd zijn!
Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.


Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020
ElectoralCollege2020.svg
Datum 3 november 2020
Datum (eerste ronde)
Datum (tweede ronde)
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Provincie
Staat
Territorium
District(en)
Te verdelen zetels
Te winnen aantal afgevaardigden
Opkomst
Opkomst (eerste ronde)
Opkomst (tweede ronde)
Uitslag
Uitslag
Partijleider
Lijsttrekker
Kandidaat
Partij
Percentage
Kandidaat
Partij
Percentage
Grootste partij
Percentage
Gevormde regering
Zetelverdeling
Nieuwe
Vorige Donald Trump
Vorige & volgende verkiezingen
2016
2024 →
Portaal Portal.svg Politiek

De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020 zijn de 59e presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en zullen op 3 november 2020 worden gehouden. Tijdens de verkiezingen kunnen alle kiesgerechtigde Amerikanen kiezen op een presidentskandidaat; al meer dan een eeuw lang gaat de strijd tussen een kandidaat van de Democratische Partij en een kandidaat van de Republikeinse Partij. Zittend president Donald Trump heeft zich herkiesbaar gesteld voor een tweede termijn. De uiteindelijk gekozen kandidaat zal op 21 maart 2021 president van de Verenigde Staten worden.

Vooral zowel de Democratische Partij als de Republikeinse Partij zijn de verkiezingen vrij spannend. Na het verlies van Hillary Clinton in 2016, had de partij niet echt meer een leider. Nog nooit hadden zich zoveel kandidaten van zoveel verschillende achtergronden zich verkiesbaar gesteld voor de Democratische Partij. Onder de kandidaten vallen onder meer oud-vicepresident Joe Biden, senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren en burgemeester Pete Buttigieg. Bij de Republikeinse Partij heeft zich naast Trump 1 andere, minder bekende kandidaat zich verkiesbaar gesteld. Nadat het Huis van Afgevaardigden instemde met de afzettingsprocedure tegen Trump, is het spannend of Trump überhaupt wel president blijft.

Een Amerikaanse president mag volgens de grondwet maximaal twee termijnen president zijn van het land. Vier voormalige presidenten zijn er nog in leven, waarvan Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama elk twee termijnen gediend hebben. Jimmy Carter zou in theorie wel mee kunnen doen aan de verkiezingen, aangezien hij maar één termijn gediend had, maar heeft gezegd dit vanwege zijn hoge leeftijd niet te doen. Ook oud-kandidaat Hillary Clinton heeft gezegd niet aan de verkiezingen mee te doen.

Kandidaatstelling

Kandidaten voor de Democratische Partij

Tijdens de vorige verkiezingen in 2016 vertegenwoordigde oud-minister en voormalige first lady Hillary Clinton de Democratische Partij en nam het op tegen de Republikeinse kandidaat Donald Trump, die de verkiezingen uiteindelijk won. Na de nederlaag van Hillary Clinton was het niet meer duidelijk wie het gezicht was de Democratische Partij. De Democratische Partij was eigenlijk in tweeën gesplitst; in een groep Hillary Clinton vertegenwoordigde (de centrumgroep) en een groep die Bernie Sanders vertegenwoordigde (de linkse groep). Hillary Clinton werd langzaam aan vervangen door Joe Biden, de vicepresident onder Barack Obama. Biden wilde net als Clinton en Obama een wat meer gematigde toon opzetten.

Sanders is een hele linkse kandidaat en wil onder meer gratis en beter onderwijs, gratis en betere gezondheidszorg en dat de rijken veel meer belasting gaan betalen. Zijn beleid staat tegenover dat van Joe Biden; die de plannen van Barack Obama wil afmaken. Dit houd in dat er een zorgverzekering komt voor wie het niet kan betalen en dat onderwijs toegankelijker wordt. Het beleid van Biden gaat een stuk minder ver dan dat van Sanders. Senator Elizabeth Warren wil grofweg hetzelfde als Sanders. Warren is de belangrijkste vrouwelijke kandidaat binnen de partij voor de presidentsverkiezingen. Daarnaast is ze bekend vanwege het feit dat ze uit een Republikeins gezin komt en vroeger ook Republikeins was. Eén van de jongste kandidaten is Pete Buttigieg. Buttigieg is één van de jongste kandidaten ooit bij de presidentschapsverkiezingen en ook de eerst openlijk homoseksuele kandidaat. Hij staat ook meer aan de kant van Joe Biden.

Hieronder een opsomming van alle huidige kandidaten:

Kandidaten voor de Republikeinse Partij

Op de dag van zijn inauguratie, 20 januari 2017, had Donald Trump zich al als kandidaat voor deze verkiezingen laten registreren. Trump moest het opnemen tegen twee andere kandidaten, lid van het Huis van Afgevaardigden Joe Walsh, die intussen de race om het presidentschap verlaten heeft na een teleurstellend resultaat bij de voorverkiezingen in Iowa en gouverneur Bill Weld. In de peilingen staat Trump heel ver boven Bill Weld. Daarnaast is het gebruikelijk dat als een zittend president zich opnieuw verkiesbaar stelt voor een partij, dat hij bij de volgende verkiezingen opnieuw kandidaat wordt. Dit is in principe tijdens alle verkiezingen gebeurd.

De kandidaten voor de Republikeinse Partij zijn:

Voorverkiezingen

In aanloop naar de verkiezingen worden en voorverkiezingen gehouden om te bepalen wie de kandidaat wordt van de desbetreffende partij. De winnaar wordt bepaald aan de van afgevaardigden; degene die wint krijgt de meeste de tweede minder enz.

Resultaten voorverkiezingen

Resultaat voorverkiezingen Iowa
Republikeinen Procent Afgevaardigden Democraten Procent Afgevaardigden
Donald Trump 97,1 39 Pete Buttigieg 26,2 13
Bill Weld 1,3 1 Bernie Sanders 26,1 12
Joe Walsh 1,1 0 Elizabeth Warren 18,1 8
Resultaat voorverkiezingen New Hampshire
Republikeinen Procent Afgevaardigden Demcoraten Procent Afgevaardigden
Donald Trump 85,6 22 Bernie Sanders 25,6 9
Bill Weld 9,1 0 Pete Buttigieg 24,3 9
Mary Maxwell 0,6 0 Amy Klobuchar 19,7 6

Na afloop verlieten Andrew Yang, Michael Bennet en Deval Patrick de race om het presidentschap na een teleurstellend resultaat.

Resultaat voorverkiezingen Nevada
Republikeinen Democraten Procent Afgevaardigden
Geen verkiezing Bernie Sanders 35,512 16
Geen verkiezing Joe Biden 17,169 6
Geen verkiezing Pete Buttigieg 14,948 1
Resultaat voorverkiezingen South Carolina
Republikeinen Democraten Procent Afgevaardigden
Geen verkiezing nog geen informatie
Geen verkiezing nog geen informatie
Geen verkiezing nog geen informatie
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2020&oldid=596937"