Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 43: Regel 43:
 
;Republikeinse Partij
 
;Republikeinse Partij
 
<gallery>
 
<gallery>
File:Donald Trump official portrait.jpg|'''''Donald J. Trump'''''<br>Gekozen
+
File:Donald Trump Pentagon 2017.jpg|'''''Donald J. Trump'''''<br>Gekozen
 
File:Gov. Perry CPAC February 2015.jpg|'''[[Rick Perry]]''' <br />uit [[Texas (staat)|Texas]]
 
File:Gov. Perry CPAC February 2015.jpg|'''[[Rick Perry]]''' <br />uit [[Texas (staat)|Texas]]
 
File:Governor of Wisconsin Scott Walker 11 (cropped).jpg|'''[[Scott Walker (politicus)|Scott Walker]]''' <br />uit [[Wisconsin]]
 
File:Governor of Wisconsin Scott Walker 11 (cropped).jpg|'''[[Scott Walker (politicus)|Scott Walker]]''' <br />uit [[Wisconsin]]

Versie van 24 sep 2017 17:46

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2012
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Datum 2016
Regering
Portaal Portal.svg Politiek

De Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 werden gedurende 2015 en 2016 gehouden. De verkiezingen brachten twee nieuwe kandidaten: Donald Trump en Hillary Clinton. Donald Trump won met een meerderheid van kiesmannen, hoewel hij er niet in slaagde Hillary Clinton te verslaan met de populair vote.

In januari 2017 werd Donald Trump beëdigd. Vanwege racistische opmerkingen, braken overal in het land massale demonstraties uit.

Voorverkiezingen

De twee grote partijen willen natuurlijk de meest geschikte persoon binnen hun eigen partij vinden. Deze mensen moet de partij vertegenwoordigen in de presidentsverkiezingen. In de Democratische Partij werd Hillary Clinton gekozen als uiteindelijke presidentskandidaat en de Republikeinse Partij benoemde Donald Trump als winnaar.

Kandidaten in voorverkiezingen

Democratische Partij
Republikeinse Partij
Groene Partij
Libertarische Partij
Onafhankelijk, niet namens een partij

Presidentsverkiezingen

Dit is de kaart van de presidentsverkiezingen. De getalletjes staan voor het aantal kiesmannen. De rode staten zijn gewonnen door de Republikeinen en de blauwe staten door de Democraten

Hoe het werkt

De Verenigde Staten heeft een kiessysteem dat heel anders is dan de onze; het gaat er namelijk niet om of een kandidaat de meeste stemmen krijgt. In de Verenigde Staten is de kandidaat die het meeste kiesmannen verzamelt, de winnaar.

Kiesraad

De Verenigde Staten bestaat uit 50 staten. Alle burgers van al deze staten kiezen de president. In elke staat wonen enkele kiesmannen. Al deze kiesmannen bijeen vormt een speciale raad, het Electoraal College (spreek uit: elektoraal kolleesje). Niet elke staat heeft evenveel kiesmannen. New York heeft er bijvoorbeeld 29, terwijl Neveda er 55 heeft. In het Engels noemen we deze kiesmannen electors (spreek uit: elektors). Het college telt 583 kiesmannen. De kandidaat die het eerste een meerderheid aan kiesmannen behaalt (dat is dus 270 kiesmannen), wint de presidentsverkiezingen.

Verzamelen van de kiesmannen

Elke presidentskandidaat voert in elke staat zijn/haar campagne. Dat wil zeggen dat hij/zij een meerderheid van de mensen naar zich toe wil trekken. De presidentskandidaat wil dat zoveel mogelijk mensen in de staat op hem/haar gaat stemmen. Als een meerderheid van de bevolking in die staat op hem/haar stemt, krijgt de presidentskandidaat (als de stemmen zijn getelt) alle kiesmannen. Bijvoorbeeld, Hillary Clinton won in New York de plaatselijke verkiezingen. Zij kreeg alle 29 kiesmannen van het Electoraal College.

De uitslag

Op de dag van de verkiezingen gaan ’s avonds alle stembureaus dicht. In elke staat worden de stemmen geteld. De uitslag van de staat wordt doorgegeven aan een groot hoofdkantoor. Dit hoofdkantoor bekijkt de uitslag en wijst de kiesmannen toe aan de kandidaat. Als in Nevedah Hillary Clinton wint, mag Clinton alle kiesmannen hebben. Wie het eerste meer dan 270 kiesmannen heeft verzamelt, wint de presidentsverkiezingen.

Populair votes

De populair vote (spreek uit: populer voot) is de stemmen van alle mensen. In deze verkiezingen haalde Donald Trump als eerste meer dan 270 kiesmannen en won. Maar toen de stemmen in alle andere staten werden geteld, bleek dat Hillary Clinton meer dan drie miljoen meer stemmen had. Zij won echter niet, omdat Donald Trump als eerste de 270 kiesmannen had.

Belangrijkste kandidaten

Logo van de Republikeinse partij
Het logo van de Democratische partij

De belangrijkste kandidaten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn altijd de kandidaat van de Republikeinse Partij en die van de Democratische Partij. Er zijn altijd ook wel andere kandidaten, van kleinere partijen, maar daar hoor je in de media niet zoveel over. Veel van die kleinere partijen zijn ook niet overal in de VS bekend. Soms is zo'n kandidaat best groot in zijn eigen regio of deelstaat, maar niet in de rest van het land. Meedoen aan de verkiezingen is voor hen een belangrijke manier om aandacht te krijgen voor hun partijen. Maar je zou kunnen zeggen dat de strijd om het presidentschap eigenlijk gaat tussen de Democratische en de Republikeinse kandidaat.

In 2016 was voor de Democratische Partij Hillary Rodham Clinton presidentskandidaat en voor de Republikeinse Partij Donald Trump. Deze kandidaten worden gekozen bij de voorverkiezingen.

Presidentskandidaten

Wat volgt is een lijst met de uiteindelijke presidentskandidaten. Dat wil zeggen, de kandidaten die in de voorverkiezingen werden genomineerd.

Running mates

Wat volgt is een lijst met de uiteindelijke vicepresidentskandidaten. Dat wil zeggen, de running mates van de presidentskandidaten hierboven.

Verloop van de voorverkiezingen

Meestal staan de twee belangrijkste partijen, de Democrati

De kritiek op Hillary Clinton en Donald Trump

Donald Trump
Hillary Clinton

Uiteindelijk spitsten de verkiezingen zich toe op twee presidentskandidaten: Donald J. Trump (+ zijn running mate) versus Hillary Clinton (+ haar running mate). Ze probeerden van alles om elkaar zwart te maken.

Dit gebeurt bij alle presidentsverkiezingen. Bij vorige verkiezingen had de tegenstander van Barak Obama Obama verweten dat zijn vader een moslim zou zijn. En George W. Bush kreeg ervan langs, omdat hij niet deelnam aan de dienstplicht.

Donald Trump

Donald J. Trump werd door de pers veelal belachelijk gemaakt om zijn haar. Hij kamde het op een manier waardoor het net leek alsof hij een pruik droeg. Hij kreeg een ongekend hoog kritiek op zijn uitspraken. Zo had hij gezegd dat buitenlanders "ziektes meebrengen" en "verkrachters [zijn]". Dit schoot bij (im)migranten en zelfs bij Republikeinen nogal in het verkeerde keelgat.

Trump kreeg ook kritiek van de zittend president Barack Obama. Hij had namelijk gezegd dat Obama "Islamitische Staat had gemaakt" en dat viel bij Obama niet in de goede aarde. John McCain, die al eens eerder presidentskandidaat was, weigerde Trump nog te steunen toen Trump zei dat McCain geen oorlogsheld was. De paus gaf ook af op Trump. Hij vond dat Trump geen "bruggenbouwer" was, waarop Trump de paus te grazen nam in één van zijn speeches.

Een gedeelte van de Republikeinen, die genoeg had van Trumps uitspraken, schaarden zichzelf aan de kant van Trumps tegenstanders in de voorverkiezingen. De kandidaten in de voorverkiezingen sloten zelfs een "verbond" om Trump zoveel als mogelijk dwars te zitten.

Hillary Clinton

De uitdrukking Crooked Hillary ("corrupte Hillary [Clinton]") werd een bekende uitspraak van Donald Trump bij de Republikeinen. Trump verweet Hillary dat ze gesjoemeld had met e-mails, omdat het algemeen bekend was dat ze onzorgvuldig omgegaan was met vertrouwelijke gegevens toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.

Mensen vonden het schandalig dat ze president wilde worden, terwijl de FBI haar over de e-mails had verhoord. De Republikeinen benadrukten keer op keer dat Hillary Clinton niet te vertrouwen was als ze president zou worden. Er werden spotprenten over haar ontworpen waarop ze afgebeeld was als een dief die in de cel zat. Toen de FBI bekend maakte dat zij Clinton niet zou vervolgen vonden Republikeinen dat ze "boven de wet stond" en de gevangenis in moest.

Swing States

In veel staten wonen zoveel aanhangers van de Republikeinen of juist van de Democraten, dat die partij in die die staat altijd wel wint. In Mississippi en Alabama wint bijvoorbeeld zo goed als altijd de Republikeinse kandidaat. Maar in bijvoorbeeld Californië en New York winnen juist altijd de Democraten. Aan deze staten werd niet zoveel aandacht besteed, omdat de strijd daar eigenlijk al zo'n beetje beslist was. Meer aandacht ging naar de zogenoemde Swing States: daar winnen niet automatisch de Democraten, maar ook niet automatisch de Republikeinen. De kandidaten moeten dan deze Swing States voor zich winnen door er veel campagne te voeren. Wie de meeste stemmen in zo'n staat krijgt, wint alle kiesmannen van die staat.

Dit zijn de Swing States:

Bronnen

  • NOS
  • Nieuwsberichten
  • Krant


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_presidentsverkiezingen_2016&oldid=490929"