Amazoneregenwoud

Uit Wikikids
Versie door PietervanEekeren (overleg | bijdragen) op 11 apr 2023 om 13:33
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ligging van het Amazoneregenwoud

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op Aarde. Het regenwoud ligt in het noorden van Zuid-Amerika rondom de Amazonerivier en zijn zijrivieren. Naar deze rivier is het regenwoud ook vernoemd. Het Amazoneregenwoud ligt verspreid over negen landen. Dit zijn Brazilië, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia en het Franse overzeese departement Frans-Guyana. 60% van het regenwoud ligt in Brazilië. Het Amazoneregenwoud telt de helft van al het regenwoud op aarde.In het regenwoud leven ongeveer 100 miljoen insectensoorten, honderdduizenden plantensoorten, en bijna 2.000 soorten vogels en zoogdieren. De diversiteit van plantsoorten is de hoogste ter wereld. Sommige deskundigen schatten dat één vierkante kilometer meer dan 75.000 type bomen en 150.000 soorten hogere planten kan bevatten. Eén vierkante kilometer Amazoneregenwoud kan ongeveer 75.000 ton levende planten herbergen.Eén op de vijf van alle vogels in de wereld leeft in de regenwouden van de Amazone. Maar er moeten nog een hoop soorten worden geregistreerd, ontdekt of gecatalogiseerd.

Ontbossing

Amazon Views.jpg

De ontbossing van het amazone gebied is een grote ramp, voor ons en voor de planten en dieren. Met illegale houtkap kun je veel geld verdien. Er word gekapt voor plantages, veehouderij, de bomen zelf voor het papier en huis meubels. Maar houtkap is niet de enige vorm van ontbossing er zijn ook bosbranden soms door iemand aangestoken en soms door de bliksem, het weer en soms door stukken glas. De bomen in het gebied zijn heel sterk daarom perfect voor huismeubels. Veel dieren gaan dood door ontbossing omdat het bijvoorbeeld hun leefgebied is of hun voedselbron.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amazoneregenwoud&oldid=779067"