Amanda Todd: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 16: Regel 16:
   
 
==Een maand na het filmpje==
 
==Een maand na het filmpje==
Een maand later was het bekend dat ze zelfmoord had gepleegd. Ze zestienjarige zag het niet meer zitten. Ze heeft zichzelf opgehangen bij haar thuis. Haar moeder schrok ervan en belde de politie. Dagen later waren ze erachter wie de dader waarschijnlijk was. De dader was de Tilburgse Aydin C. Hij ontkent het verhaal.
+
Een maand later was het bekend dat ze zelfmoord had gepleegd. De zestienjarige zag het niet meer zitten. Ze heeft zichzelf opgehangen bij haar thuis. Haar moeder schrok ervan en belde de politie. Dagen later waren ze erachter wie de dader waarschijnlijk was. De dader was de Tilburgse Aydin C. Hij ontkent het verhaal.
   
 
== Dader ==
 
== Dader ==

Versie van 26 okt 2015 12:20

Bestand:AmandaToddVideo.jpg
Een screenshot uit haar YouTubevideo; I have nobody, I need someone (Ik ben eenzaam, ik heb iemand nodig)

Amanda Todd (27 november 1996 – 10 oktober 2012) was een meisje uit Canada, ze is wereldberoemd geworden door haar YouTube video, waarin ze vertelt dat ze werd gepest en achterna werd gezeten door een man, die naaktfoto's van haar heeft uitgelekt. Eén maand nadat ze deze video heeft geüpload, pleegde Amanda zelfmoord.

Het verhaal van Amanda Todd

Amanda was nog maar twaalf toen dit tragische verhaal begon. Ze ging op een dag chatten met haar vriendin, ze werd op de chatbox mooi en zelfs oogverblindend genoemd. Amanda dacht dat ze eindelijk iemand ontmoet had die haar leuk vond. De man vroeg haar of ze haar trui omhoog wilde doen voor hem. Een jaar later deed ze het, niet beseffend wat de gevolgen waren.

Eén jaar later werd ze op Facebook benaderd door iemand, dezelfde man. Hij vroeg haar "een show" te doen, anders zou hij haar naaktfoto's (die hij dus in bezit had) naar iedereen sturen. De man wist haar nummer, haar adres, de namen van haar vrienden, hij wist alles over haar. Ze deed wat hij haar vroeg, die nacht werd er om vier uur aangeklopt. Het was de politie. Haar naaktfoto was naar iedereen verstuurd. Al het respect jegens haar was verdwenen, ze werd daarna enorm getreiterd gepest.

Ze kreeg angstaanvallen, dus haar ouders besloten om te verhuizen. Dat zou beter zijn voor Amanda. Amanda bouwde haar leven opnieuw op toen ze op haar nieuwe school zat. Tot er iemand op Facebook vrienden wilde zijn. "Zijn profielfoto waren mijn borsten", vertelde Amanda. Het gepest werd erger, ondanks dat ze verhuisde van school tot school. De naaktfoto bleef haar achtervolgen. Ze begon zichzelf pijn te doen, door zichzelf te snijden in haar polsen.

Eerste zelfmoordpoging

Haar eerste zelfmoordpoging vond plaats, nadat zij een jongen had ontmoet die haar leuk vond, althans dat zei hij. De jongen had haar thuis uitgenodigd, maar ze waren te ver gegaan. De volgende dag kwam hij naar haar toe met zijn vriendin en zijn vrienden. Ze sloegen haar in elkaar. Amanda had geen hoop meer. Ze dronk te veel, haar vader vond haar en ze gingen snel naar de ziekenhuis. Daar pompten ze haar maag leeg. Ze had het deze keer overleefd.

Video op YouTube

In 2012 maakte ze een video op YouTube, hierin vertelde ze in zogenaamd flashcards over haar ervaringen. De video was in zwart-wit, en je ziet alleen haar mond en neus (van het gezicht). Op de flashcards staan korte zinnen, en die korte zinnen vormen haar verhaal. Ze gaf aan gruwelijk gepest te zijn, niet meer te willen leven en zichzelf voortdurend pijn te doen.

Een maand na het filmpje

Een maand later was het bekend dat ze zelfmoord had gepleegd. De zestienjarige zag het niet meer zitten. Ze heeft zichzelf opgehangen bij haar thuis. Haar moeder schrok ervan en belde de politie. Dagen later waren ze erachter wie de dader waarschijnlijk was. De dader was de Tilburgse Aydin C. Hij ontkent het verhaal.

Dader

In 2014 zond Zembla een documentaire uit over de dader, Aydin C. Volgens de makers had deze man herhaaldelijk meisjes lastiggevallen op deze manier. Ook Justitie was het hiermee eens. Een Europees lidstaat had gevraagd om Aydins uitlevering in een eerder stadium, maar dat verzoek werd niet ingewilligd. Daardoor kon C., ook bij Amanda Todd, ongestoord zijn gang gaan.

Volgens Justitie, die huiszoeking bij de verdachte deed, werden er ordners met namen van meisjes aangetroffen. Verder vond de politie gegevens van neppe e-mailaccounts, accounts op Skype en wachtwoorden op Skype. Justitie vermoedde dat C. bij vele meisjes dezelfde methode had gebruikt als bij Amanda. Eén van de meisjes overleefde de internetterreur wel.

Bronnen

  • Todds filmpje op YouTube
  • Documentaire Zembla, NPO
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amanda_Todd&oldid=420009"