Allochtoon

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 12 apr 2021 om 13:31 (→‎top: typos fixed: Marrokko → Marokko)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een allochtoon is iemand van wie één of beide ouders in het buitenland zijn geboren. Het betekent letterlijk: 'van een ander land' of 'van elders aangevoerd'. Onder allochtonen verstaan we over het algemeen mensen uit andere landen die in Nederland zijn komen wonen.

De term 'allochtoon' kun je ook nog onderverdelen in 2 groepen. Westerse allochtonen zijn allochtonen afkomstig van landen uit Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika, Oceanië, Indonesië en Japan. De meeste westerse allochtonen in Nederland komen uit Duitsland, België en Polen.

De 2e groep is Niet-westerse allochtonen, deze zijn afkomstig uit Afrika, Azië (exclusief Indonesië en Japan), Latijns-Amerika en Turkije. De meeste Niet-westerse allochtonen in Nederland komen uit landen als Turkije, Marokko en Suriname. De term word ook wel eens gebruikt om niet-blanke allochtonen aan te duiden.

Het tegeovergestelde van allochtoon ('van een ander land') is autochtoon ('uit hetzelfde land').

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Allochtoon&oldid=662202"