Akrotiri en Dhekelia

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 7 okt 2021 om 06:04 (replaced: |thumb| → |miniatuur| (2))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akrotiri en Dhekelia
Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia
Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας
Flag of the United Kingdom (3-5).svg

Akrotiri and Dhekelia on the globe (Europe centered).svg

Hoofdstad Episkopi Cantonment
Aantal inwoners 18.195 (2020)
Oppervlakte 254 km²
Regeringsvorm Brits overzees gebied
Staatshoofd Charles III van het Verenigd Koninkrijk
Taal Engels (English)
Grieks (Ελληvικά)
Volkslied God Save the King
Munteenheid Euro
Landcode -
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Akrotiri en Dhekelia zijn twee gebieden op het eiland Cyprus. Allebei zijn ze eigendom van het Verenigd Koninkrijk, maar ze maken niet deel uit van het Verenigd Koninkrijk. Zo'n gebied heet een Brits overzees gebied. De twee gebieden worden bestuurd als één gebied. De twee gebieden liggen los van elkaar. Ze worden bestuurd vanuit Episkopi Cantonment in Akrotiri. De twee gebieden liggen beide aan de Middellandse Zee en worden voornamelijk door militairen bewoond.

Geschiedenis

Eén van de havens

Sinds 1960 bestaan de twee gebieden. Hiervoor behoorde heel Cyprus bij het Verenigd Koninkrijk, toen heette het de Kroonkolonie Cyprus. In 1960 werd de kroonkolonie onafhankelijk en sindsdien is Cyprus een zelfstandig land. Toch wilden de Britten twee gebieden die dichtbij het Suezkanaal en het Midden-Oosten lagen houden. Dit werden dus Akrotiri en Dhekelia. De twee gebieden worden namelijk gebruikt om militairen te trainen en om deze er te laten wonen. In 1974 vielen de Turken Cyprus binnen en stichtten op de noordoostelijke helft van het eiland de Turkse republiek Noord-Cyprus. De komst van dit nieuwe land (wat alleen door Turkije wordt erkend) had geen gevolgen voor de twee gebieden. De Britten bemoeiden zich ook niet met de oorlog. Cyprus zelf wilde al meerdere keren de twee gebieden voor zichzelf hebben. Tussen 1960 en 1964 betaalden de Britten huur voor de twee gebieden, maar na conflicten is dit gestopt. In 2001 waren er protesten in de gebieden. Dit was omdat de Britten plannen hadden om radiomasten neer te zetten in de gebieden en dit zou slecht zijn voor de gezondheid.

Geografie

Eén van kusten van Akrotiri en Dhekelia.

Akrotiri en Dhekelia zijn twee aparte gebieden. Akrotiri ligt in het zuiden van Cyrpus, dichtbij Limasol. Akrotiri heeft een oppervlakte van 123 km². In het gebied ligt ook de hoofdstad Episkopi Cantonment. Daarnaast liggen er nog een zoutwatermeer en een vliegveld in het gebied. Akrotiri heeft twee kapen, Zefgari en Gata. Dhekelia ligt in het zuidoosten van het eiland (dichtbij Larnaca en Famagusta) en grenst aan Noord-Cyprus. Door Dhekelia lopen Cypriotische wegen heen om zo naar het westelijke puntje van Cyprus te gaan. In Dhekelia is tevens een grensovergang naar Noord-Cyprus. Dhekelia heeft een aparte vorm. In Dhekelia liggen namelijk drie kleine stukjes van Cyprus (zogenoemde enclaves): de dorpjes Xylotympou en Ormidea en het Dhekelia Power Station. Ook ligt er buiten Dhekelia nog een klein gebied dat ook bij Dhekelia hoort, Ayios Nikolaos. Dhekelia is hiermee verbonden door een Britse weg, daarom is het niet echt een exclave. Dhekelia heeft een oppervlakte van 130,8 km².

De twee gebieden nemen in totaal 3% van het eiland Cyprus in. Van Akrotiri en Dhekelia is 40% van de grond eigendom van het Britse ministerie van Defensie. De twee gebieden zijn vrij toegankelijk en zijn niet van de rest van het eiland afgescheiden. Cyprioten hebben daarom ook vije toegang om de gebieden te betreden, uitgezonderd de gebieden waar echt militaire activiteiten zijn.

Politiek

Akrotiri en Dhekelia zijn samen een Brits overzees gebied. Het hoofd van de twee gebieden is een beheerder. De beheerder wordt niet gekozen, maar benoemd door het ministerie van Defensie. Akrotiri en Dhekelia heeft geen parlement. Naast een beheerder is er ook een hoge ambtenaar, deze is verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur. De inwoners van de gebieden, die officieel Brits staatsburger zijn, mogen meestemmen voor de verkiezingen van het Britse parlement.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Akrotiri_en_Dhekelia&oldid=685634"