Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Van 3 juli t/m 3 augustus 2022 vindt op WikiKids het Wikiproject:Regionale Talen plaats. Schrijf je hier in!

Akropolis

Uit Wikikids
Versie door AjejeBot (overleg | bijdragen) op 7 okt 2021 om 06:04 (→‎top: replaced: |thumb| → |miniatuur|)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Farm-Fresh bullet go.png Zie Akropolis van Athene voor de bekendste akropolis.

In de Griekse oudheid was de akropolis (in het Oudgrieks: ἀκρόπολις) de naam voor het hoogste punt van de stad, waar vaak een burcht en/of tempels stonden. Ook was er vaak een waterbron te vinden. Het woord "akropolis" bestaat eigenlijk uit twee delen, άκρον/akron (betekent "hoogste") en πόλις/polis (betekent "stad"). "Akropolis" betekent dus letterlijk "het hoogste van de stad".

Veruit de bekendste akropolis is de akropolis van Athene. Dit is de grootste en best bewaard gebleven akropolis van Griekenland. Als mensen het over een akropolis hebben bedoelen ze dan ook bijna altijd de akropolis van Athene. Bijna alle Griekse steden hadden echter een akropolis.

De meeste akropolissen ontstonden als burcht van de vorst boven op de heuvel. Onderaan de heuvel woonden dan de burgers, die als er oorlog was naar de akropolis vluchtten voor bescherming. Later, toen veel Griekse steden geen vorst meer hadden, werd de akropolis vooral belangrijk als heilige plek. Er werden tempels gebouwd en mensen kwamen er vooral om de goden te aanbidden. De akropolis was toen niet meer de belangrijkste plek van de stad, maar was wel symbolisch nog wel erg belangrijk.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Akropolis&oldid=685632"