Akihito van Japan

Uit Wikikids
Versie door Bot61 (overleg | bijdragen) op 30 dec 2021 om 20:57 (Robotgeholpen doorverwijzing: Amerika - Koppeling(en) gewijzigd naar Verenigde Staten)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akihito van Japan.

Akihito (Japans: 明仁) (23 december 1933) was de 125e en keizer van Japan tot 2019 en de enige monarch die nog de titel "keizer" voert. Hij is de opvolger van z'n vader, keizer Hirohito.

Akihito is de oudste zoon van de zeven kinderen van keizer Hirohito en keizerin Nagako. Toen Tokio in maart 1945 door de Amerikaanse bommenwerpers werd aangevallen, werden Akihito en zijn jongere broer Masahito (heet nu prins Hitachi) in veiligheid gebracht buiten Tokio. In juni 1953 vertegenwoordigde Akihito Japan tijdens de kroning van koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk. De toenmalige kroonprins Akihito en kroonprinses Michiko maakten zeven staatsbezoeken. Akihito werd de nieuwe keizer op 7 januari 1989 na het overlijden van Hirohito. Eén dag later begon de Heisei (平成) periode. De officiële kroningsceremonie vond pas plaats op 12 november 1990.

Familie

Hij trouwde op 10 april 1959 met Shoda Michiko waarna ze 3 kinderen kregen:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Akihito_van_Japan&oldid=699470"