Afro-Amerikanen

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 9 okt 2023 om 12:25 (→‎top: replaced: o.a. → onder andere (2))
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oprah Winfrey is een van de bekendste Afro-Amerikanen

Afro-Amerikanen of Afrikaanse Amerikanen is de naam voor een bevolkingsgroep uit de Verenigde Staten. De leden van de groep zijn gedeeltelijk of volledig van Afrikaanse afkomst. De meeste van hen zijn afstammelingen van voormalige slaven, maar ook een gedeelte kwam in de Verenigde Staten door immigratie uit onder andere Afrika en het Caribisch gebied. In de Verenigde Staten leven zo'n 46,7 miljoen Afro-Amerikanen (anno 2019). Hiermee zijn ze na blanke Amerikanen en Latino's (of hispanics) de grootste bevolkingsgroep binnen de Verenigde Staten.

De eerste Afro-Amerikanen kwamen door middel van de slavernij naar de Verenigde Staten in de 17e eeuw. Zij werden verkocht als slaven aan de Europese kolonisten en werkten op plantages. Voornamelijk de Zuidelijke Staten was er veel slavernij. Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd de slavernij afgeschaft in 1865. Toch was er nog steeds sprake van rassensegregatie; blanke en Afro-Amerikanen gingen naar aparte scholen, woonden in aparte wijken, etc. Sinds de jaren 1960 is dit verbeterd door onder meer de Voting Rights Act of 1965 en activisten als Martin Luther King Jr., Rosa Parks en Malcolm X. In 2008 werd Barack Obama de eerste Amerikaanse president met een Afro-Amerikaanse achtergrond.

Afro-Amerikanen uit onder andere Haïti, de Dominicaanse Republiek en Latijns-Amerikaanse landen beschouwen zich vaak als Latino in plaats van Afro-Amerikaan.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afro-Amerikanen&oldid=819352"