Verbeter WikiKids vandaag nog!

Afghaanse Oorlog (2001-2021)

Uit Wikikids
Versie door Groempdebeer (overleg | bijdragen) op 21 nov 2022 om 16:22
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Afghaanse Oorlog was een oorlog in Afghanistan van 2001 tot en met 2021.

Afghaanse Oorlog (1979-1989)

Collage of the War in Afghanistan (2001-2021).png

Datum 7 oktober 2001 - 30 augustus 2021
Locatie Afghanistan
Overwinning voor De Taliban
Resultaat
Strijdende partijen
Coalitie NAVO Taliban (en meer)
Flag of NATO.svg NATO – ISAF

Afghanistan Afghanistan
Flag of Afghanistan (1992–2001).svg Noordelijke Alliantie

Flag of the Taliban.svg Taliban

Flag of Jihad.svg Al-Qaida
Flag of Waziristan resistance (1930s).svg IEW
Flag of the Taliban.svg Haqqani-netwerk

Leiders
Troepensterkte
Verliezen
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Voorgeschiedenis

Eerdere oorlog

Farm-Fresh bullet go.png Zie Afghaanse Oorlog (1979-1989) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Van 1979 tot en met 1989 was er ook een oorlog in Afghanistan, maar daar streden de moedjahedien samen tegen de Sovjet-Unie. Na die oorlog wilden een groep moedjahedien, de Taliban, de macht.

Na de eerste oorlog

In 1992 werd de communistische regering verdreven en werd Burhanuddin Rabbani de president. Al snel kreeg hij te maken met een nieuwe vijand: de taliban. De taliban waren strenggelovige moslims die wilden dat iedereen ging leven volgens hun versie van de islamitische regels. Wie dat niet wilde werd streng gestraft of zelfs vermoord. Vanuit het zuiden van het land, waar de 'talibanhoofstad' Kandahar lag, veroverden de taliban grote gebieden en in 1996 zelfs de hoofdstad Kabul. In het begin waren veel mensen blij met de taliban, omdat ze geloofden dat het met hen eindelijk eens rustig zou worden in het land. Maar er was nauwelijks vrijheid, vooral niet voor vrouwen en niet-moslims.

Oorlog

Ondertussen hield de Noordelijke Alliantie stand onder leiding van Achmed Sjah Massoud. De situatie leek hopeloos, totdat de alliantie hulp kreeg uit onverwachte hoek: na de aanslagen op de Twin Towers op 11 september 2001, waar Osama bin Laden achter zat, verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan de Taliban omdat die Bin Laden steunden. De Amerikanen veroverden grote delen van het land, waaronder de hoofdstad, en maakten het land weer een democratie. Maar de taliban behielden de macht over grote delen van het zuiden en bovendien werd Bin Laden niet gevonden.

Einde

Toen Joe Biden in april 2021 aankondigde dat Amerika zijn troepen terug ging trekken, ontstond er opnieuw onrust. En in mei gaf ook Jens Stoltenberg van de NAVO aan dat de NAVO zich terug ging trekken. De Taliban, die grotendeels verdreven waren, begonnen aan een enorm tegenoffensief, en nog voordat de laatste Amerikanen het land uit waren werd Kabul veroverd door de Taliban. En toen de Amerikanen helemaal weg waren kregen de Taliban de volledige controle.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afghaanse_Oorlog_(2001-2021)&oldid=748365"