Abdij

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 9 nov 2022 om 15:50
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Abdij in de Middeleeuwen.

Een abdij is een klooster (voor mannen of vrouwen), dat behoort tot een bepaalde godsdienstige orde. De kloosterlingen leven volgens bepaalde regels. Aan het hoofd staat een abt, terwijl in een regulier klooster een overste de leiding heeft. Om een abdij op te starten, moet je minstens met z'n twaalven zijn. Vroeger, in de Middeleeuwen, hadden abdijen vaak ook grote velden en gebieden rond zich die van de abdij waren. Dat waren vaak onontgonnen gebieden die de monniken begonnen te bewerken.

Abdijen werden in de Middeleeuwen vaak plaatsen van rust en werk, waardoor er veel mensen in de buurt kwamen wonen. Veel steden zijn in de Middeleeuwen begonnen rondom abdijen.

Zone's

Een abdij kun je onderverdelen in 3 zone's:

  • kloosterzone: hier leven de monniken en staan de religieuze gebouwen
  • landbouwzone: Hier bevinden zich de velden, stallen, ziekenkamers, en alles wat nodig is om de monniken van voorzieningen te voorzien.
  • invloedszone: de zone in het omliggende gebied waarin de abdij invloed uitoefent.

Dagindeling

Meestal begint de dag om 4 of 5 uur 's morgens. Het eindigt dan om 21 uur. Er wordt veel tijd voorzien voor kerkelijke diensten en persoonlijk gebed.

Videoclips

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abdij&oldid=745341"