Aardvarken: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(12 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
{{dier
'''Het Aardvarken''' behoort tot de familie van de Aardvarkens en behoord tot de orde van de buistandigen, het aardvarken is een [[zoogdier]].
 
  +
|Naam= Aardvarken
  +
|Wetenschappelijke naam= Orycteropus afer
  +
|Afbeelding= [[Bestand:Orycteropus afer00.jpg|300px]]
  +
|IUCN-status= Niet bedreigd
 
|Leefgebied= [[Afrika]], ten zuiden van de [[Sahara]]
  +
|Leefomgeving= Savannen/bosachtige gebieden
  +
|Familie= [[Afrotheria]]
  +
|AfbeeldingLeefgebied= [[File:Aardvark_area.png|250px]]
  +
}}
  +
Het '''aardvarken''' ''(Orycteropus afer)'' behoort tot de familie van de Aardvarkens en behoort tot de orde van de buistandigen of [[Afrotheria]], het aardvarken is een [[zoogdier]]. Het is geen familie van de [[varkens]] zoals wij die kennen. Het aardvarken leeft in open bosgebieden en [[savanne]] in [[Afrika]], ten zuiden van de [[Sahara]].
   
 
Een aardvarken kan 1 tot 1.30 meter worden. De staart kan ongeveer 70 centimeter lang worden. Het aardvarken weegt 50 tot 80 kg.
== Waar leeft het Aardvarken? ==
 
 
In dierentuinen kan het aardvarken tot 23 jaar worden. Een aardvarken is geslachtsrijp na 2 jaar en is 7 weken zwanger. Het Aardvarken heeft meestal maar 1 jong.
Het aardvarken leeft in open bosgebieden en [[savanne]] in [[Afrika]], ten zuiden van de [[Sahara]]
 
   
 
In de natuur eten ze [[termieten]], [[mier]]en en andere [[insect]]en. In de dierentuin eten ze [[Meelworm]]en en een pap gemaakt van onder meer gemalen [[hond]]enbrokken, [[gehakt]], [[fruit]] en [[groente]].
== Hoe ziet hij eruit? ==
 
Het aardvarken kan 1 tot 1.30 meter worden. De staart van 60 tot 70 centimeter lang worden.
 
Het aardvarken weegt 50 tot 80 kg.
 
In dierentuinen kan het aardvarken tot 23 jaar worden.
 
   
== Kleintjes ==
 
Een aardvarken is geslachtsrijp na 2 jaar en is 7 weken zwanger. Het Aardvarken heeft meestal 1 jong (soms 2)
 
 
== Voedsel ==
 
In de natuur eten ze [[Termieten]], [[mier]]en en andere [[insect]]en.
 
In de dierentuin eten ze [[Meel]][[wormen]] en een pap gemaakt van ondermeer gemalen [[hond]]enbrokken, [[gehakt]], [[fruit]] en [[groente]].
 
 
== Speciale dingen ==
 
 
Het aardvarken is een nachtdier. Overdag blijft hij in zijn hol.
 
Het aardvarken is een nachtdier. Overdag blijft hij in zijn hol.
 
Aan hun voor- en achterpoten hebben ze grote klauwen. Hierdoor kunnen ze in korte tijd in harde grond graven of de termietenheuvels snel openbreken. Met hun kleverige tong, kunnen ze gemakkelijk de termieten oplikken.
 
Aan hun voor- en achterpoten hebben ze grote klauwen. Hierdoor kunnen ze in korte tijd in harde grond graven of de termietenheuvels snel openbreken. Met hun kleverige tong, kunnen ze gemakkelijk de termieten oplikken.
 
[[Categorie:Zoogdieren]]
 
[[Categorie:Dieren]]
 

Huidige versie van 22 mrt 2023 om 17:08

Aardvarken
Orycteropus afer

Orycteropus afer00.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Afrika, ten zuiden van de Sahara
Leefomgeving Savannen/bosachtige gebieden
Behoort tot de Afrotheria

Aardvark area.png

Portaal Portal.svg Biologie

Het aardvarken (Orycteropus afer) behoort tot de familie van de Aardvarkens en behoort tot de orde van de buistandigen of Afrotheria, het aardvarken is een zoogdier. Het is geen familie van de varkens zoals wij die kennen. Het aardvarken leeft in open bosgebieden en savanne in Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Een aardvarken kan 1 tot 1.30 meter worden. De staart kan ongeveer 70 centimeter lang worden. Het aardvarken weegt 50 tot 80 kg. In dierentuinen kan het aardvarken tot 23 jaar worden. Een aardvarken is geslachtsrijp na 2 jaar en is 7 weken zwanger. Het Aardvarken heeft meestal maar 1 jong.

In de natuur eten ze termieten, mieren en andere insecten. In de dierentuin eten ze Meelwormen en een pap gemaakt van onder meer gemalen hondenbrokken, gehakt, fruit en groente.

Het aardvarken is een nachtdier. Overdag blijft hij in zijn hol. Aan hun voor- en achterpoten hebben ze grote klauwen. Hierdoor kunnen ze in korte tijd in harde grond graven of de termietenheuvels snel openbreken. Met hun kleverige tong, kunnen ze gemakkelijk de termieten oplikken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardvarken&oldid=775639"