Aardenburg

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Aardenburg (stad))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
De Westpoort, de enige overgebleven stadspoort van Aardenburg.

Aardenburg is een stad in de Nederlandse gemeente Sluis in Zeeland. Tot en met 1995 was Aardenburg een zelfstandige gemeente, hierna is het opgegaan in Sluis-Aardenburg en vervolgens in de gemeente Sluis. De inwoners van Aardenburg heten Aardenburgers. Aardenburg telt 2423 inwoner (in 2010).

Geschiedenis

Een kaart van Aardenburg rond 1560

Tijdens de Middensteentijd werd Aardenburg al bewoond, maar pas sinds de Romeinse Tijd begon Aardenburg echt te groeien. In 174 na Chr. werd Aardburg namelijk een castellum en werd gebruikt voor de bewaking van de kust. Aardenburg lag toen bij een riviertje, dat verbonden was met de zee. In die tijd heette Aardenburg waarschijnlijk Rodanum, maar hier is geen echt bewijs voor. In het jaar 225 werd het fort verlaten. Tussen 260 en 274 was Aardenburg weer een fort, maar dit keer van het Gallische Keizerrijk. De Vikingen vielen Aardenburg verschillende keren aan. In 925 kreeg Aardenburg een kerk. Aardenburg heette tijdens de Middeleeuwen Rodanburg en behoorde bij de Londense Hanze. In 1187 kreeg Aardenburg stadsrechten. In 1383 werd Aardenburg verwoest door de Gentenaren. In 1641 probeerden de Spanjaarden de stad in te nemen via een list, vermomde soldaten zouden Aardenburg binnenkomen met granaten verstopt in karren. In 1830 werd Aardenburg kort bezet door de Belgen. In 1944 werd Aardenburg verwoest vanwege de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden

De Heilige Maria Hemelvaartkerk

Aardenburg heeft een aantal bezienswaardigheden. Als eerste is er de Sint-Bavokerk. Dit is een van de bekendste kerken in Aardenburg. Daarnaast is er nog de Heilige Maria Hemelvaartkerk. De Westerpoort, ook wel Kraaipoort, komt uit 1650 en is de enige overgebleven stadspoort van Aardenburg. Op sommige plekken zijn er ook nog delen te vinden van de stadswal die er ooit stond. Het Burgerweeshuis komt uit 1631. Dan is er nog de kikkerfontein, de Aardenburgers hebben namelijk als bijnaam kikkers. Ook zijn nog de overblijfselen te vinden van Porta Principales uit de Romeinse tijd. Op de Markt is het voormalige stadshuis te vinden uit 1952. Ook staat er een standbeeld te nagedachtenis aan George Auguste Vorsterman van Oyen. Aardenburg heeft ook zijn eigen museum, het Archeologisch Museum Aardenburg. Sinds 1969 bestaat het museum. In het museum zijn opgegraven spullen uit de Romeinse tijd te zien. Ook is er buiten een heemtuin te vinden met daarin een Romeins tempeltje.

Aardenburg telt 67 rijksmonumenten.

Het wapen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardenburg&oldid=848761"