Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Aardbeikikker

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
aardbeikikker

De aardbeikikker is zoals je al kunt horen een kikker, en kikkers behoren tot de klassen van de amfibieën. De aardbeikikker is een heel giftige kikker die uit de familie van de pijlgifkikkers komt.

Waar leeft hij?

Je vind de aardbeikikker in Oost-Nicaragua tot West-Panama met de meeste eilanden erbij. Ze leven in de laaglandregenwouden tot 800 à 1000 meter hoogte. Vochtig en warm dus. Ze hebben alleen schaduw vroeg in de morgen. Het zijn ook goede cultuurvolgers in de plantages (bananen,cacao,...), weiden, woud en zelfs dorpjes. En zeer zelden bij water.

Hoe ziet hij eruit?

Hij is tot 24 mm groot. Weegt max. 35 gram. Kan tot 15 jaar worden.

Voortplanting

De aardbeikikker is geslachtsrijp na 12 tot 14 maanden. De ontwikkelingsduur van de eitjes is 10 tot 14 dagen, de ontwikkelingsduur van de kikkervisjes is 6 tot 8 weken. De aardbeikikker legt 5 tot 10 eieren.

Speciale eigenschappen

De aardbeikikker heeft geen herkenbare geslachtskenmerken. De gifkikkers halen hun gif uit de insecten die ze opeten en scheiden het uit via de huidklier. De mannetjes die roepen, de vrouwtjes niet.

Voedsel

In de natuur eet de Aardbeikikker kleine insecten. In de zoo eet de Aardbeikikker meestal kleine insecten zoals fruitvliegen en springstaartjes.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aardbeikikker&oldid=556456"