Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

50PLUS

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
50Plus

50PLUS (nl) Logo.svg

Oprichting 2009
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrum tot centrumlinks
Stroming Ouderenbelangen
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Geen
Partijvoorzitter Jan Nagel
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Martin van Rooijen
- Tweede Kamer Corrie van Brenk
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
2 van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
0 van de 29
- Provinciale Staten
16 van de 570
- Gemeenteraden
33 van de 7.640
- Burgemeesters
0 van de 324
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Wetenschappelijk Instituut 50PLUS
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie Europese Volkspartij
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

50PLUS is een politieke partij in Nederland. De partij is in 2009 opgericht door voorzitter Jan Nagel, als de Onafhankelijke Ouderen- en Kinderenunie (OokU). De politieke partij behaalde in de verkiezingen van 2017 4 zetels in de Tweede Kamer der Staten-Generaal, 2 zetels in de Eerste Kamer en geen zetels in het Europees Parlement. 50Plus komt vooral op voor de belangen van ouderen.

Standpunten

50PLUS komt volgens eigen zeggen vooral op voor de ouderen. Daarmee bedoelt men dus mensen die ouder zijn dan vijftig jaar. In het parlement verdedigen zij de volgende stand- en speerpunten.

50PlUS heeft de volgende standpunten in het verkiezingsprogramma staan:

  1. Er moet meer geld naar veiligheid op straat en op internet.
  2. De leeftijd voor AOW moet terug naar 65 jaar.
  3. Ouderen moeten meer pensioen krijgen.
  4. In treinen moeten voldoende toiletten komen.
  5. De belasting op het erven van spullen en geld moet worden afgeschaft.
  6. Nederland moet in de EU blijven en de euro blijven gebruiken.
  7. Er moeten mensen komen die ouderen helpen met zaken als internet en administratie.
  8. Vluchtelingen worden opgevangen, behalve die vluchten voor armoede.

Geschiedenis

Kandidaten 50PLUS

In 2009 werd OokU opgericht als opvolger van de PRDV. Het trio Maurice Koopman, Alexander Münninghof en Jan Nagel hadden de krachten gebundeld voor het project. In 2010 besloot OokU niettemin af te zien van deelname aan de verkiezingen in 2010. In het najaar werd de partij omgedoopt tot 50PLUS.

Tweede Kamer

In 2012 werd vicevoorzitter Vraagteken2.png Henk Krol gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen dat jaar. De partij behaalde binnen het parlement twee zetels. Fractievoorzitter werd Henk Krol, terwijl de tweede zetel werd ingenomen door Norbert Klein. Op 11 november kreeg 50PLUS een nieuwe partijvoorzitter, Willem Holthuizen. Holthuizen verving Jan Nagel.

De partij kwam in het nieuws, doordat Krol aantoonde dat het makkelijk was de gegevens van een ander te bemachtigen.

Ruzie

Op 15 september in eerder genoemd jaar werd door een groep mensen het Ouderen Politiek Actief (OPA) opgericht, nadat de 50PLUS-partijtop besliste niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Op 20 september werd oprichter Dick Schouw, samen met bestuurslid Hernandez, uit OPA gezet. Dit vanwege "overschrijding van de door partij vastgestelde grenzen". Vraagteken2.png De beslissing kwam van vicevoorzitter Marion Schobre. Tweede Kamer-fractievoorzitter Krol was niet op de hoogte van het besluit. De onenigheid werd alleen maar groter. Niet lang daarna stapten vicevoorzitter Schobre, voorzitter Willem Holthuizen en penningmeester Anke Nollen op. Schouw en Hernandez werden geschorst.

Op 4 oktober stapte Krol op nadat bekend werd dat hij, toen hij hoofd van de Gaykrant-redactie was, niet goed was omgegaan met de pensioenpremies Vraagteken2.png. Norbert Klein, (mede-)kamerlid van 50PLUS, volgde hem op als fractievoorzitter. De resterende zetel werd ingenomen door Martine Baay-Timmerman.

Op 13 november constateerde de beroepscommissie dat het royement Vraagteken2.png van Schouw en Hernandez niet terecht was geweest. Zij werden in ere hersteld als leden.

Vanaf 2014

Op een partij-bijeenkomst in Hilversum werd bekend gemaakt dat Henk Krol lijstduwer Vraagteken2.png zou worden voor de verkiezingen van het Europees Parlement namens 50PLUS. 50PLUS behaalde daar geen zetels.

Op 28 mei ontstond er opnieuw onenigheid binnen de partij. Dit keer binnen de fractie van de Tweede Kamer. Norbert Klein zette Martine Baay uit de fractie. Het bestuur van 50PLUS stond echter achter kamerlid Baay en was het niet eens met de beslissing van Klein. Vervolgens zegde de partijtop het vertrouwen in Klein op. Klein en Baay waren nu allebei van mening dat zij 50PLUS binnen het parlement vertegenwoordigden. Martine Baay had echter het voordeel dat de partijtop achter haar stond. Het bestuur van de Tweede Kamer besliste dat Norbert Klein voortaan door ging door als 50PLUS/Klein en Martine Baay als 50PLUS/Baay-Timmerman. Een gesplitste fractie.

Op 13 november gaf Klein aan zich los te maken van 50PLUS. Hij bleef in de Kamer als Groep/Klein.

Op 10 september 2014 keerde Henk Krol tijdelijk terug in de Tweede Kamer. Hij verving daarmee Martine Baay in de fractie 50PLUS/Baay-Timmerman. Zij ging met verlof. In december maakte 50PLUS bekend dat Baay niet terug zou keren. Krol nam daarop haar zetel in. In 2015 deed 50PLUS mee aan de verkiezingen van de provinciale staten. De partij ving 14 zetels en werd vertegenwoordigd in alle provincies, behalve in Groningen. Daaropvolgend nam 50PLUS ook deel aan de verkiezingen van de Eerste Kamer die op 16 mei plaatsvonden. 50PLUS behaalde 2 zetels. Op 18 november 2015 deed 50PLUS ook mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Eind 2019 werd Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen lid van 50PLUS. Voorheen was zij lid van de Partij voor de Dieren, maar splitste af. Ze bleef wel een zelfstandig lid in de Tweede Kamer.

In februari 2020 brak er ruzie uit binnen 50PLUS, aangezien de leden van de partij het niet eens waren met de partijvoorzitter Geert Dales. Zij wilden Dales weg hebben, maar partijleider Henk Krol wilde dat niet. Dales werd uiteindelijk weggestuurd, aangezien ook de fractieleiders in verschillende gemeente- en provincieraden tegen hem waren. Op 3 mei 2020 werd bekend dat Henk Krol uit de partij stapte en zijn Tweede Kamerzetel behield. Hierop nam Tweede Kamerlid Van Brenk het fractievoorzitterschap in de Tweede Kamer over en hoopte dat Eerste Kamerlid Martin van Rooijen de nieuwe lijsttrekker zou worden tijdens de volgende verkiezingen. Henk Krol heeft plannen om met Femke Merel van Kooten-Arissen een nieuwe partij op te richten; de Partij voor de Toekomst, en gingen samen een fractie vormen in de Tweede Kamer.

Leden

De volgende personen nemen namens 50PLUS plaats in het parlement.

Eerste Kamer der Staten-Generaal
Tweede Kamer der Staten-Generaal

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=50PLUS&oldid=629316"