Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Å (Noorwegen)

Uit Wikikids
Versie door Beem (overleg | bijdragen) op 20 jul 2015 om 13:27
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Å

Å (spreek uit: /ò/) is een dorp op de Lofoten, een eilandengroep in het noorden van Noorwegen. Het ligt in de gemeente Moskenes, waar ook onder andere het bekende dorpje Reine ligt.

Å is een vissersdorpje. Bijna iedereen werkte vroeger in de visserij en hielp mee met de productie van Stokvis (gedroogde kabeljauw). Sinds de jaren '90 is het toerisme steeds belangrijker geworden. Het toerisme en de visserij zijn nu goed gekoppeld. In Å vind je het Norsk Fiskeværsmuseum (Noors Vissersdorpmuseum) en het Lofoten Tørrfiskmuseum (Lofoten Stokvismuseum).

Å is Noors voor beek. Het dorp is voor het eerst genoemd in 1567, als Aa. Toen was het waarschijnlijk nog geen echt dorp, maar gewoon een boerderij. Pas sinds 1917 heet het dorp Å in plaats van Aa. Toen voerde Noorwegen een nieuwe spellingsregel in, die van de letters aa één nieuwe letter maakte: de Å. Sindsdien is Å één van de weinige plaatsnamen met één letter. Andere plaatsen van maar één letter zijn het Zweedse Å en het Franse Y.

In Å begint de Europese weg 10 (E10). Deze eindigt 850 kilometer verderop in het Zweedse Luleå.

In Nederland en België is het 's zomers langer licht dan 's winters. Dat komt omdat de aarde een beetje schuin staat. Daardoor hebben we ook seizoenen. Omdat Å boven de poolcirkel ligt, is het hier nog wat extremer. Tussen 9 december en 3 januari is het continu donker, alsof het een maand lang nacht is dus. In juli is het heel de tijd licht in Å: een dag van ongeveer een maand dus.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Å_(Noorwegen)&oldid=411043"