Geslacht (mens): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(4 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
'''Geslacht''' of '''sekse ''' is iets wat mensen toegewezen krijgen als ze geboren worden. Dit geslacht wordt vastgesteld aan de hand van [[chromosoom|chromosomen]] en [[geslachtsorgaan|geslachtsorganen]]. Geslacht is iets anders dan [[genderidentiteit|gender]]: de [[gedrag|gedragingen]], [[expressie|uitdrukkingsvormen]] en [[patroon|patronen]] die iemand heeft, waardoor die persoon een bepaalde genderidentiteit heeft.
 
'''Geslacht''' of '''sekse ''' is iets wat mensen toegewezen krijgen als ze geboren worden. Dit geslacht wordt vastgesteld aan de hand van [[chromosoom|chromosomen]] en [[geslachtsorgaan|geslachtsorganen]]. Geslacht is iets anders dan [[genderidentiteit|gender]]: de [[gedrag|gedragingen]], [[expressie|uitdrukkingsvormen]] en [[patroon|patronen]] die iemand heeft, waardoor die persoon een bepaalde genderidentiteit heeft.
  +
  +
Het woord geslacht kan ook worden gebruikt voor afstamming: 'Hij komt uit een adellijk geslacht'. Hij is daarvan een [[afstammeling]].
   
 
== Geslacht en gender ==
 
== Geslacht en gender ==
 
=== Chromosomen ===
 
=== Chromosomen ===
Mensen worden vaak aan de hand van hun [[geslacht]] een [[man]] (jongen) of [[vrouw]] (meisje) genoemd. Bij de geboorte krijgen baby's met twee X-chromosomen het geslacht 'vrouw' toegekend en baby's met een X-chromosoom en een Y-chromosoom het geslacht 'man'. Sommige mensen kunnen met een X-chromosoom of Y-chromosoom te veel geboren worden. Iemand met een X-chromosoom te veel heeft het [[syndroom van Klinefelter]], iemand met een Y-chromosoom te veel heeft het [[XYY-syndroom]]. Ook zijn er mensen die wel twee geslachtsbepalende chromosomen hebben, maar andere of van de norm afwijkende geslachtsorganen. Deze mensen zijn [[intersekse]].
+
Mensen worden vaak aan de hand van hun geslacht een [[man (term)|man]] (jongen) of [[vrouw (term)|vrouw]] (meisje) genoemd. Bij de geboorte krijgen baby's met twee X-chromosomen het geslacht 'vrouw' toegekend en baby's met een X-chromosoom en een Y-chromosoom het geslacht 'man'. Iemand met een X-chromosoom te veel heeft het [[syndroom van Klinefelter]], iemand met een Y-chromosoom te veel heeft het [[XYY-syndroom]]. Ook zijn er mensen die wel twee geslachtsbepalende chromosomen hebben, maar andere of van de norm afwijkende geslachtsorganen. Deze mensen zijn [[intersekse]].
   
 
=== Gender ===
 
=== Gender ===
Regel 9: Regel 11:
   
 
== In het dagelijks leven ==
 
== In het dagelijks leven ==
Iemands geslacht wordt vaak bij het invullen van formulieren wordt dat gevraagd. Bijvoorbeeld bij het aanmelden op een school van een nieuwe leerling. Meestal staat er op het formulier M/V (man of vrouw). Tegenwoordig kunnen mensen via een [[rechtszaak]] ervoor zorgen dat ze met 'X' worden aangeduid. Dit wordt vooral gedaan door mensen die non-binair zijn.
+
Iemands geslacht wordt vaak bij het invullen van formulieren gevraagd. Bijvoorbeeld bij het aanmelden van een nieuwe leerling op een school. Meestal staat er op het formulier M/V (man of vrouw). Tegenwoordig kunnen mensen via een [[rechtszaak]] ervoor zorgen dat ze met 'X' worden aangeduid. Dit wordt vooral gedaan door mensen die non-binair zijn.
   
[[Categorie:De mens]]
+
[[Categorie:De mens (sociologisch)]]

Huidige versie van 22 nov 2024 om 15:32

Geslacht of sekse is iets wat mensen toegewezen krijgen als ze geboren worden. Dit geslacht wordt vastgesteld aan de hand van chromosomen en geslachtsorganen. Geslacht is iets anders dan gender: de gedragingen, uitdrukkingsvormen en patronen die iemand heeft, waardoor die persoon een bepaalde genderidentiteit heeft.

Het woord geslacht kan ook worden gebruikt voor afstamming: 'Hij komt uit een adellijk geslacht'. Hij is daarvan een afstammeling.

Geslacht en gender

Chromosomen

Mensen worden vaak aan de hand van hun geslacht een man (jongen) of vrouw (meisje) genoemd. Bij de geboorte krijgen baby's met twee X-chromosomen het geslacht 'vrouw' toegekend en baby's met een X-chromosoom en een Y-chromosoom het geslacht 'man'. Iemand met een X-chromosoom te veel heeft het syndroom van Klinefelter, iemand met een Y-chromosoom te veel heeft het XYY-syndroom. Ook zijn er mensen die wel twee geslachtsbepalende chromosomen hebben, maar andere of van de norm afwijkende geslachtsorganen. Deze mensen zijn intersekse.

Gender

Soms komen iemands geslacht en gender niet met elkaar overeen. Zo kan het zijn dat mensen met twee X-chromosomen vanbinnen een man zijn en dat andersom mensen met een X- en Y-chromosoom vanbinnen een vrouw zijn. Deze mensen zijn transpersonen. Er zijn ook mensen die noch een man noch een vrouw zijn. Deze mensen zijn non-binair.

In het dagelijks leven

Iemands geslacht wordt vaak bij het invullen van formulieren gevraagd. Bijvoorbeeld bij het aanmelden van een nieuwe leerling op een school. Meestal staat er op het formulier M/V (man of vrouw). Tegenwoordig kunnen mensen via een rechtszaak ervoor zorgen dat ze met 'X' worden aangeduid. Dit wordt vooral gedaan door mensen die non-binair zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geslacht_(mens)&oldid=896707"