Oekraïens-Orthodoxe Kerk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanzet Oekraïens-Orthodoxe Kerk)
 
(Oekraïens-Orthodoxe Kerk afgerond)
Regel 1: Regel 1:
{{Werk}}
 
 
[[Bestand:OCU logo.jpg|miniatuur|Embleem van de orthodoxe kerk van Oekraïne]]
 
[[Bestand:OCU logo.jpg|miniatuur|Embleem van de orthodoxe kerk van Oekraïne]]
De '''Orthodoxe Kerk van Oekraïne''' (OCU) is een gedeeltelijk erkende  ''autocefale'' (wat "eigendom van het eigen hoofd" betekent) [[Oosters-Orthodoxe Kerk|Oosters-orthodoxe kerk]] waarvan het kerkelijk gebied [[Oekraïne]] is.
+
De '''Orthodoxe Kerk van Oekraïne''' (OCU) is een gedeeltelijk erkende ''autocefale'' (zelfstandig onderdeel van) [[Oosters-Orthodoxe Kerk|Oosters-orthodoxe kerk]] waarvan het kerkelijk gebied [[Oekraïne]] is.
   
 
== Oprichting ==
 
== Oprichting ==
De kerk werd verenigd op de verenigingsraad in [[Kiev]] op 15 december 2018 als voorwaarde voor erkenning door het ''Oecumenisch Patriarchaat'' (kerkvader) ''van [[Constantinopel]]'' (vergelijkbaar met de Paus in Rome) en kreeg het de ''tomos van autocefalie'' (akte van kerkelijke onafhankelijkheid) van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel op 5 Januari 2019. De eenmakingsraad heeft gestemd om alle bestaande Oekraïens-orthodoxe belangrijke ''jurisdicties'' (wetten en regels) te verenigen: de ''Oekraïens-orthodoxe kerk - Kiev Patriarchaat'' (UOC-KP) en de ''Oekraïense autocefale orthodoxe kerk'' (UAOC), evenals een deel van de ''Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Moskou'' (een tak van de in Moskou gevestigde [[Russisch-Orthodoxe Kerk]], die jurisdictie opeist over Oekraïne). De Raad voor de Eenwording verkoos ''Epiphanius Dumenko'' – voorheen de metropoliet (soort bisschop) van ''Pereiaslav -Khmelnytskyi'' en ''Bila Tserkva'' (UOC-KP) – als zijn kerkleider, de metropoliet van Kiev en heel Oekraïne.
+
De '''Orthodoxe Kerk van Oekraïne''' werd verenigd op de verenigingsraad in [[Kiev]] op 15 december 2018 als voorwaarde voor erkenning door het ''Oecumenisch Patriarchaat'' (kerkvader) ''van [[Constantinopel]]'' (vergelijkbaar met de Paus in Rome) en kreeg het de ''tomos van autocefalie'' (akte van kerkelijke onafhankelijkheid) van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel op 5 Januari 2019. De eenmakingsraad heeft gestemd om alle bestaande Oekraïens-orthodoxe belangrijke ''jurisdicties'' (wetten en regels) te verenigen: sie van de ''Oekraïens-orthodoxe kerk - Kiev Patriarchaat'' (UOC-KP) en de ''Oekraïense autocefale orthodoxe kerk'' (UAOC), evenals een deel van de ''Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Moskou'' (een tak van de in Moskou gevestigde [[Russisch-Orthodoxe Kerk]], die jurisdictie opeist over Oekraïne). De Raad voor de Eenwording verkoos ''Epiphanius Dumenko'' – voorheen de metropoliet (soort bisschop) van ''Pereiaslav -Khmelnytskyi'' en ''Bila Tserkva'' (UOC-KP) – als hun kerkleider, en daarmee de metropoliet van Kiev en heel Oekraïne.
   
 
In maart 2019 zei Metropoliet (bisschop) ''Epiphanius'' dat de overdracht van parochies (kerkelijke gemeenten) van het opgeheven ''Kiev Patriarchaat'' naar de jurisdictie van het nieuwe Oecumenisch Patriarchaat al was begonnen. De oprichting en daaropvolgende erkenning van de OCU door andere autocefale orthodoxe kerken hebben flinke tegenwerking en pogingen tot ondermijning gekregen van de kant van de Russisch-orthodoxe kerk (Patriarchaat van Moskou) en de regering van Rusland.
 
In maart 2019 zei Metropoliet (bisschop) ''Epiphanius'' dat de overdracht van parochies (kerkelijke gemeenten) van het opgeheven ''Kiev Patriarchaat'' naar de jurisdictie van het nieuwe Oecumenisch Patriarchaat al was begonnen. De oprichting en daaropvolgende erkenning van de OCU door andere autocefale orthodoxe kerken hebben flinke tegenwerking en pogingen tot ondermijning gekregen van de kant van de Russisch-orthodoxe kerk (Patriarchaat van Moskou) en de regering van Rusland.
Regel 15: Regel 14:
 
=== Eenmakingsraad (2018) ===
 
=== Eenmakingsraad (2018) ===
 
[[Bestand:Working visit of the President of Ukraine Petro Poroshenko to the Turkish Republic (2019-01-05) 18.jpg|miniatuur|Epiphanius, eerste metropoliet van Kiev en heel Oekraïne van de OCU]]
 
[[Bestand:Working visit of the President of Ukraine Petro Poroshenko to the Turkish Republic (2019-01-05) 18.jpg|miniatuur|Epiphanius, eerste metropoliet van Kiev en heel Oekraïne van de OCU]]
Na maanden van onderhandelingen en voorbereidingen kwamen op 15 december 2018 alle bisschoppen van de UOC-KP en de UAOC, evenals twee metropolieten van de UOC-MP bijeen in de [[Sint-Sofiakathedraal (Kiev)|Sint-Sofiakathedraal]] in Kiev. Deze bijeenkomst had als voorzitter de metropoliet van de oecumenische troon, ''Emmanuel Adamakis'' [ fr ]. Er werd besloten om gezamenlijk op te gaan in de Orthodoxe kerk van Oekraïne (OCU), hun ''primaat'' (leider) te kiezen en het ''statuut'' (reglement) van de nieuwe onafhankelijke kerk van Oekraïne aan te nemen.
+
Na maanden van onderhandelingen en voorbereidingen kwamen op 15 december 2018 alle bisschoppen van de UOC-KP en de UAOC, evenals twee metropolieten van de UOC-MP bijeen in de [[Sint-Sofiakathedraal (Kiev)|Sint-Sofiakathedraal]] in Kiev. Deze bijeenkomst had als voorzitter de metropoliet van de oecumenische troon, ''Emmanuel Adamakis'' [ fr ]. Er werd besloten om gezamenlijk op te gaan in de Orthodoxe kerk van Oekraïne (OCU), hun ''primaat'' (leider) te kiezen en het ''statuut'' (reglement) van de nieuwe onafhankelijke kerk van Oekraïne aan te nemen. ''Epiphanius'' maakte later duidelijk dat zijn kerk geen belangrijke beslissing zou nemen voordat hij het formele kerkelijke toestemming van het ''Oecumenisch Patriarchaat'' (kerkvader) ''Bartholomeus'' ''van [[Constantinopel]]'' had ontvangen.
  +
[[Bestand:Working visit of the President of Ukraine Petro Poroshenko to the Turkish Republic (2019-01-05) 33.jpg|miniatuur|Patriarch Bartholomeus ondertekent de tomos. Epiphanius I van Oekraïne (met een witte klobuk ) staat achter hem.]]
  +
Op 5 januari 2019 vierden ''Patriarch Bartholomeus'' en ''Metropoliet Epiphanius'' een ''Goddelijke Liturgie'' (kerkelijke viering) in de Sint-Joriskathedraal in [[Istanboel|Istanbul]]. De ''Tomos'' (kerkelijk document) werd daarna ondertekend, ook in de St. George's Cathedral. De Tomos "was in werking getreden vanaf het moment van ondertekening."  De ondertekening van de tomos vestigde officieel de autocefale (zelfstandige) Orthodoxe kerk van Oekraïne. De Tomos werd ook ondertekend door alle leden van de [[synode]] (soort bisschoppelijke vergadering) van het Oecumenisch Patriarchaat op 9 januari 2019.
  +
  +
Epiphanius op 3 februari 2019 gekroond in de [[Sint-Sofiakathedraal (Kiev)|Sint-Sofiakathedraal]].
  +
  +
Het standpunt van deze nieuwe Orthodoxe kerk van Oekraïne ten aanzien van het [[LGBT]] bleef ongewijzigd. Hun manier van leven is volgens de OCU onverenigbaar met christelijke opvattingen.
  +
  +
=== Weerstand van Rusland ===
  +
Op 12 oktober 2018 maakte de persdienst van de president van Rusland bekend dat de kwestie van de Russisch-Orthodoxe Kerk (ROC) in Oekraïne het onderwerp was van besprekingen tijdens de situationele bijeenkomst die de Russische president [[Vladimir Poetin|Poetin]] had met de permanente leden van de Veiligheidsraad van Rusland. De woordvoerder van de president, ''Dmitry Peskov'', merkte op dat het [[Kremlin van Moskou|Kremlin]] het standpunt van het ROC steunde en klaar was om "de orthodoxe gelovigen in Oekraïne" te verdedigen.
  +
  +
Op 17 december 2018 werd gemeld dat de Federale Veiligheidsdienst van Rusland, samen met leden van het Patriarchaat van Moskou, naar verluidt mobiele groepen had opgericht om te voorkomen dat gemeenschappen in Oekraïne zouden overschakelen van de UOC-MP naar de OCU. Die groepen zijn aanwezig in elk bisdom van het UOC-Kamerlid en zijn samengesteld uit een advocaat en meerdere mannen.
  +
  +
Op 20 december veroordeelde de Russische president Vladimir Poetin de oprichting van de OCU.
  +
  +
== Voorgenomen hervormingen ==
  +
De Orthodoxe Kerk van Oekraïne is van plan om een ​​aantal nieuwe regels in kerken in te voeren. Vernieuwingen die momenteel door bisschoppen worden besproken, zijn onder meer toestemming voor vrouwen om de kerk binnen te gaan met hun hoofd onbedekt, de installatie van banken voor zitplaatsen in kerken en toestemming voor de begrafenis van katholieken.
  +
  +
Ook in de kerkmuziek worden bepaalde vernieuwingen ingevoerd. Zo ging tijdens de viering van Pasen 2019 in de Sint-Michielskathedraal een bel, geschreven en uitgevoerd door studenten van de Kiev Orthodox Theological Academy.
  +
  +
In een commentaar op mogelijke veranderingen in de kerkelijke kalender benadrukte Metropoliet ''Epiphanius'' in 2019-2020 herhaaldelijk dat deze geleidelijk zouden moeten plaatsvinden, als gevolg van educatief werk en overeenkomstige veranderingen in het gedachtengoed van de samenleving.
  +
[[Categorie:Oekraïne]]
  +
[[Categorie:Godsdienst]]

Versie van 5 mrt 2022 14:47

Embleem van de orthodoxe kerk van Oekraïne

De Orthodoxe Kerk van Oekraïne (OCU) is een gedeeltelijk erkende autocefale (zelfstandig onderdeel van) Oosters-orthodoxe kerk waarvan het kerkelijk gebied Oekraïne is.

Oprichting

De Orthodoxe Kerk van Oekraïne werd verenigd op de verenigingsraad in Kiev op 15 december 2018 als voorwaarde voor erkenning door het Oecumenisch Patriarchaat (kerkvader) van Constantinopel (vergelijkbaar met de Paus in Rome) en kreeg het de tomos van autocefalie (akte van kerkelijke onafhankelijkheid) van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel op 5 Januari 2019. De eenmakingsraad heeft gestemd om alle bestaande Oekraïens-orthodoxe belangrijke jurisdicties (wetten en regels) te verenigen: sie van de Oekraïens-orthodoxe kerk - Kiev Patriarchaat (UOC-KP) en de Oekraïense autocefale orthodoxe kerk (UAOC), evenals een deel van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat van Moskou (een tak van de in Moskou gevestigde Russisch-Orthodoxe Kerk, die jurisdictie opeist over Oekraïne). De Raad voor de Eenwording verkoos Epiphanius Dumenko – voorheen de metropoliet (soort bisschop) van Pereiaslav -Khmelnytskyi en Bila Tserkva (UOC-KP) – als hun kerkleider, en daarmee de metropoliet van Kiev en heel Oekraïne.

In maart 2019 zei Metropoliet (bisschop) Epiphanius dat de overdracht van parochies (kerkelijke gemeenten) van het opgeheven Kiev Patriarchaat naar de jurisdictie van het nieuwe Oecumenisch Patriarchaat al was begonnen. De oprichting en daaropvolgende erkenning van de OCU door andere autocefale orthodoxe kerken hebben flinke tegenwerking en pogingen tot ondermijning gekregen van de kant van de Russisch-orthodoxe kerk (Patriarchaat van Moskou) en de regering van Rusland.

Geschiedenis

In 988, als resultaat van de kerstening (bekering tot het Christendom) van Kiev door Vladimir de Grote, werd de eerste christelijke kerk op Oekraïens grondgebied gevormd met het centrum in de stad Kiev onder de naam van het Metropolitanaat van Kiev als onderdeel van het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. In 1448 benoemde de Raad van de bisschoppen van Moskou bisschop van Riazan, tot metropoliet van Kiev. Dit gebeurde zonder toestemming van de oecumenische patriarch Jona in Constantinopel, de hoogste kerkelijk leider. Deze gebeurtenis wordt beschouwd als het begin van de scheiding van de kerk van Moskou. Na de Unie van Brest in 1596 was er een splitsing in het Oekraïense christendom, dat werd verdeeld in: Orthodoxen en Katholieken.

In 1685 begon het Patriarchaat van Moskou met de annexatie (inpikken) van het Metropolitanaat van Kiev van het Oecumenisch Patriarchaat. Het Patriarchaat van Moskou wijdde (soort benoemen, inzegenen) Metropoliet Gedeon van Kiev in Moskou tot bisschop. In 1686 schreef de oecumenische patriarch Dionysius IV (die later anathema werd) een synodale brief waarin hij het recht verleende om de metropoliet van Kiev tot priester te wijden door de Moskouse Patriarch. Het was verplicht dat de metropoliet van Kiev de oecumenische patriarch van Constantinopel als zijn eerste hiërarch (soort baas) in elke kerkdienst zou vermelden, en zijn afhankelijkheid van de moederkerk van Constantinopel zou verkondigen en bevestigen. Aan geen van deze voorwaarden werd voldaan. Het Metropolitanaat van Kiev werd eigenlijk een van de gewone bisdommen van het Patriarchaat van Moskou, toen Peter de Grote in 1722 Barlaam (Voniatovych) koos in de rang van aartsbisschop, en niet als metropoliet.

Eenmakingsraad (2018)

Epiphanius, eerste metropoliet van Kiev en heel Oekraïne van de OCU

Na maanden van onderhandelingen en voorbereidingen kwamen op 15 december 2018 alle bisschoppen van de UOC-KP en de UAOC, evenals twee metropolieten van de UOC-MP bijeen in de Sint-Sofiakathedraal in Kiev. Deze bijeenkomst had als voorzitter de metropoliet van de oecumenische troon, Emmanuel Adamakis [ fr ]. Er werd besloten om gezamenlijk op te gaan in de Orthodoxe kerk van Oekraïne (OCU), hun primaat (leider) te kiezen en het statuut (reglement) van de nieuwe onafhankelijke kerk van Oekraïne aan te nemen. Epiphanius maakte later duidelijk dat zijn kerk geen belangrijke beslissing zou nemen voordat hij het formele kerkelijke toestemming van het Oecumenisch Patriarchaat (kerkvader) Bartholomeus van Constantinopel had ontvangen.

Patriarch Bartholomeus ondertekent de tomos. Epiphanius I van Oekraïne (met een witte klobuk ) staat achter hem.

Op 5 januari 2019 vierden Patriarch Bartholomeus en Metropoliet Epiphanius een Goddelijke Liturgie (kerkelijke viering) in de Sint-Joriskathedraal in Istanbul. De Tomos (kerkelijk document) werd daarna ondertekend, ook in de St. George's Cathedral. De Tomos "was in werking getreden vanaf het moment van ondertekening."  De ondertekening van de tomos vestigde officieel de autocefale (zelfstandige) Orthodoxe kerk van Oekraïne. De Tomos werd ook ondertekend door alle leden van de synode (soort bisschoppelijke vergadering) van het Oecumenisch Patriarchaat op 9 januari 2019.

Epiphanius op 3 februari 2019 gekroond in de Sint-Sofiakathedraal.

Het standpunt van deze nieuwe Orthodoxe kerk van Oekraïne ten aanzien van het LGBT bleef ongewijzigd. Hun manier van leven is volgens de OCU onverenigbaar met christelijke opvattingen.

Weerstand van Rusland

Op 12 oktober 2018 maakte de persdienst van de president van Rusland bekend dat de kwestie van de Russisch-Orthodoxe Kerk (ROC) in Oekraïne het onderwerp was van besprekingen tijdens de situationele bijeenkomst die de Russische president Poetin had met de permanente leden van de Veiligheidsraad van Rusland. De woordvoerder van de president, Dmitry Peskov, merkte op dat het Kremlin het standpunt van het ROC steunde en klaar was om "de orthodoxe gelovigen in Oekraïne" te verdedigen.

Op 17 december 2018 werd gemeld dat de Federale Veiligheidsdienst van Rusland, samen met leden van het Patriarchaat van Moskou, naar verluidt mobiele groepen had opgericht om te voorkomen dat gemeenschappen in Oekraïne zouden overschakelen van de UOC-MP naar de OCU. Die groepen zijn aanwezig in elk bisdom van het UOC-Kamerlid en zijn samengesteld uit een advocaat en meerdere mannen.

Op 20 december veroordeelde de Russische president Vladimir Poetin de oprichting van de OCU.

Voorgenomen hervormingen

De Orthodoxe Kerk van Oekraïne is van plan om een ​​aantal nieuwe regels in kerken in te voeren. Vernieuwingen die momenteel door bisschoppen worden besproken, zijn onder meer toestemming voor vrouwen om de kerk binnen te gaan met hun hoofd onbedekt, de installatie van banken voor zitplaatsen in kerken en toestemming voor de begrafenis van katholieken.

Ook in de kerkmuziek worden bepaalde vernieuwingen ingevoerd. Zo ging tijdens de viering van Pasen 2019 in de Sint-Michielskathedraal een bel, geschreven en uitgevoerd door studenten van de Kiev Orthodox Theological Academy.

In een commentaar op mogelijke veranderingen in de kerkelijke kalender benadrukte Metropoliet Epiphanius in 2019-2020 herhaaldelijk dat deze geleidelijk zouden moeten plaatsvinden, als gevolg van educatief werk en overeenkomstige veranderingen in het gedachtengoed van de samenleving.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oekraïens-Orthodoxe_Kerk&oldid=708298"