Hongkong

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China
中華人民共和國香港特別行政區
Hong Kong Special Administrative Region of the People's Republic of China

Flag of Hong Kong.svg Hong Kong coa.png China Hong Kong 4 levels localisation.svg

Hoofdstad Victoria City
Aantal inwoners 7.448.900 (2018)
Oppervlakte 1.108 km²
Regeringsvorm Speciale Bestuurlijke Regio van China
Taal Engels (English)
Chinees (Kantonees & Mandarijn)
Munteenheid Hongkongse dollar
Volkslied Mars van de vrijwilligers
Landcode HKG
Portaal Portal.svg China

Hongkong (Standaardkantonees: Heung Kôong, Standaardmandarijn: Xiānggǎng, Chinese karakters: 香港) is een Speciale Bestuurlijke Regio (in werkelijkheid eigenlijk stad) in het zuiden van het Oost-Aziatische land Volksrepubliek China. Het volkslied is vanaf 1997 weer: "Mars van de vrijwilligers" (net als de Volksrepubliek China). Een inwoner van Hongkong wordt een Hongkonger genoemd. In 2008 heeft Hongkong 7.018.636 en is een van de meest dichtbevolkte gebieden in de wereld. Hongkong is samen met Sjanghai één van de belangrijkste economieën van het land en hebben elk ook hun eigen beurs. Hongkong bestaat uit verschillende eilanden. In het noorden grenst het aan de provincie Guangdong. Het ligt 70 kilometer ten noordoosten van Macau. De officiële talen van Hongkong zijn: Chinees (Kantonees) en Engels. De taal die op straat het meest wordt gesproken is het Chinees. Engels kunnen vooral rijke zakenlui of hoogopgeleide studenten van de universiteit.

Geschiedenis

18e eeuw

De skyline van Hongkong in de avond

Omstreeks de 18e eeuw ontmoeten de Britten voor het eerst China, waardoor beide landen met elkaar handel gingen drijven. Zo kwamen bijvoorbeeld de Britten met opium (soort van drugs) uit India aan bij de haven van Hongkong. China wilde dat de Britten ophoudden met het sturen van opium, maar de Britten die wilde dat niet en is een oorlog begonnen tegen China. Zogenaamd de opiumoorlog. China had uiteindelijk de oorlog verloren en moest in 1842 Hongkong afstaan aan de Britten voor 150 jaar. Omdat het een kroonkolonie werd van Groot-Brittanië, kreeg Hongkong ook zijn eigen vlag en eigen volkslied.

20e eeuw

Na 1949 kwamen veel vluchtelingen uit China, omdat het Chinese Keizerrijk moest plaats maken voor het nieuwe China,namelijk de Volksrepubliek China.

En in 1964 kwamen veel Vietnamezen naar Hongkong, omdat er oorlog uitbrak in Vietnam. De zogenaamde Vietnamoorlog.

Op 1 juli 1997 werd Hongkong weer van de Volksrepubliek China. In de 48 jaar nadat het Chinese Keizerrijk in de Volksrepubliek China veranderde gelden er toch andere wetten in Hongkong. Dit wordt ook wel "één land, twee systemen" genoemd. Het Chinese Keizerrijk had in 1842 het vissersdorp Hongkong afgestaan en de Volksrepubliek China kreeg er in 1997 een miljoenenstad voor terug.

Gouveneurs

Gouveneurs waren een soort van bestuurders van Hongkong. De gouverneurs waren nooit van chinese afkomst. Hongkong heeft intotaal 28 gouverneurs gehad.

Een van de beste gouverneurs ooit was Sir Crawford Murray Maclehose (de 25e gouverneur). Hij voerde de negen jaar gratis onderwijs in, stemde in voor de bouw van hoge woonflats om de leefomstandigheden te verbeteren.

Veel van de straten die op Hong Kong Islands liggen, worden vernoemd naar de vroegere gouverneurs. Bijvoorbeeld Nathan Road is nu één van de meest bekende straten van Hongkong. Bekend om de vele winkels, drukte van zowel mensen als verkeer en de lengte (na Castle Peak Road de langste straat binnen de bebouwde kom). Pottinger street is bekend om zijn betegelde tredes en de steile helling en Des Voeux Road is ook één van de meest drukke straten in Hongkong.

Behalve straten worden er ook gezondheidcentra, klinieken en ziekenhuizen (of een deel ervan) genoemd naar vroegere gouverneurs zoals de Trench kliniek. Ook wandelroutes dragen de namen van van voormalige gouverneurs. Zo kent Hongkong de Wilson Trail en de MacLehose Trail.

Klimaat

De zomer in Hongkong is warm en vochtig met af en toe onweer, en de warme lucht uit het zuidwesten. Er zijn ook momenten waarop tyfoons(=orkaan) voorbij komen, soms komen er overstromingen of aardverschuivingen langs. Het winterweer begint meestal zonnig en wordt steeds kouder in de richting van de maand februari, met af en toe een koude wind, verkoelende winden uit het noorden. De meest aangename seizoen is de lente, hoewel kan het najaar ook heel aangenaam zijn. In Hongkong is zijn er gemiddeld 1948 uren zonneschijn per jaar, terwijl de hoogste en de laagste temperatuur ooit gemeten op de Hong Kong zijn 36,1 °C en 0,0 °C.

Feestdagen

Hier volgt een lijst met feestdagen die alléén in Hongkong worden gevierd:

Feestdagen in het Nederlands Feestdagen in het Engels Feestdagen in het Traditioneel Chinees Datum Bijzonderheden
Zondag Sunday 星期日 Elke zondag
Nieuwjaar New Year 新年(元旦) 1 januari
Eerste dag van Chinees Nieuwjaar Chinese New Year's Day 農曆年初一 Eerste dag van de eerste maan tien officiële vrije dagen in de Volksrepubliek China, drie dagen in Hongkong en Macau
Tweede dag van Chinees Nieuwjaar Second day of Chinese New Year 農曆年初二 Tweede dag van de eerste maan
Derde dag van Chinees Nieuwjaar Third day of Chinese New Year 農曆年初三 Derde dag van de eerste maan
Qingming Festival Ching Ming Festival 清明節 4/5 april Alleen op het Vasteland van China, Hongkong en Macau
Goede Vrijdag Good Friday 耶穌受難節
Dag na Goede Vrijdag Day following Good Friday 耶穌受難節翌日
Paasmaandag Easter Monday 復活節星期一
Dag van de arbeid Labour Day 勞動節 5 april van de maankalender drie officiële vrije dagen in Volksrepubliek China, 1 dag in Hongkong en Macau
Verjaardag van Boeddha Buddha's Birthday 佛誕 8 april van de Chinese kalender Alleen in Hongkong
Duanwu Feest/Drakenbootfeest Dragon Boat Festival (Tuen Ng Festival) 端午節 5 mei van maankalender
Onafhankelijkheidsdag van Hongkong Hong Kong Special Administrative Region Establishment Day 香港特別行政區成立紀念日 1 juli Alleen in Hongkong
Dag na Midherfstfestival Day following the Mid-Autumn Festival 中秋節翌日 16 augustus van maankalender
Nationale Dag van de Volksrepubliek China National Day of the People's Republic of China 中華人民共和國國慶節 1 oktober Drie officiële vrije dagen in Volksrepubliek China en in Hongkong en Macau één dag
Chongyang Festival Chung Yeung Festival 重陽節 9 september van de maankalender
Kerstmis Christmas Day 聖誕節 25 december Alleen in Macau, Taiwan en Hongkong
Tweede Kerstdag (Boxing Day) Day following Christmas (Boxing Day) 聖誕節翌日 26 december

Economie

Hongkong is een belangrijke havenstad in Azië. En is ook één van de belangrijkste financiële centra van Azië.

Hongkongse Dollar

Hongkong gebruikt soms de munteenheid van de Volksrepubliek China (Renminbi), maar Hongkong heeft ook zijn eigen munteenheid: Hongkongse dollar (HKD). Eén dollar is honderd cent, en is ongeveer 10 keer minder waard dan de euro.

De volgende munten worden gebruikt: 10, 20 en 50 cent en 1, 2, 5 en 10 dollar. Het papiergeld is beschikbaar in: 20, 50, 100, 500 en 1000 dollar.

Verkeer

Hong Kong International Airport

Hong Kong International Airport (ook wel Chek-Lap International Airport genoemd) is officieel op 6 juli 1998 in gebruik genomen en is één van de grootste luchthavens van de wereld. De aanleg heeft ongeveer 20 miljard euro gekost. Het bijzondere is dat het op een geheel kunstmatig aangelegd eiland ligt, omdat er in het land zelf te weinig ruimte was.

Openbaar vervoer

In Hongkong zijn de volgende vormen van openbaar vervoer beschikbaar:

Er is een goede en snelle verbinding met de luchthaven en de stad. Als je via HongKong naar een andere bestemming vliegt, kun je makkelijk even een paar uurtjes de stad in.

Bezienswaardigheden

  • Tong Lau (Tong Houses, oude huizen in Hongkong)
  • Tsing Ma Brdige (Met 2,2 kilometer is het de langste trein- en autobrug ter wereld)

Stadsdelen

Hongkong bestaat uit 18 stadsdelen:

Districten van Hongkong

Hongkong is verdeeld in 18 districten. De 18 districten kunnen worden opgesplitst in drie gebieden. Hong Kong Island is de originele kolonie van 1842, Hong Kong Island bevat de financiële kern van zijn noordelijke kust. Kowloon ligt in het noorden in Victoria Harbor, het zuidelijk deel van Kowloon werd afgedragen in 1860. Het veel grotere New Territories was de laatste aanvulling op het grondgebied van Hongkong in 1898.

Hier volgen de 18 districten over 3 gebieden:

The New Territories:

Kowloon:

Hong Kong Islands:

Bekende Hongkongers


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hongkong&oldid=577018"