Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Zweedse kroon

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Meerdere biljetten van 100 kronen

De Zweedse kroon (Zweeds: svensk krona) is de nationale munteenheid van Zweden. Een kroon bestaat uit 100 öre. De code van de Zweedse kroon is SEK (zoals het bij euro EUR is). Je kan over het algemeen zeggen dat 1 euro gelijk is aan 10 Zweedse kronen. Een afkorting van de Zweedse kroon is kr.

De munten hebben een prent van de huidige Zweedse koning aan hun ene kant en het Zweedse wapenschild of een kroon aan de andere kant. Op de bankbiljetten staan nationaal en internationaal bekende Zweden.

Wordt de Zweedse kroon verleden tijd?

In 2003 werd in Zweden gestemd over het invoeren van de euro. Iets minder dan 56% koos voor het behouden van de Zweedse kroon. Zweden is echter verplicht om de euro in te voeren, omdat Zweden lid is van de Europese Unie. In Haparanda (een stadje in het noorden van Zweden dichtbij de grens met Finland) is de euro wel een aanvaard betaalmiddel (omdat Finland ook met de euro betaald).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zweedse_kroon&oldid=178877"