Zwarte doos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flight data recorder (voor) en cockpit voice recorder

Een zwarte doos of black box, officieel flight data recorder (FDR), is een apparaat waarmee elk groter vliegtuig is uitgerust en dat continue (zonder onderbreking) de vluchtgegevens opneemt (vroeger op tape, tegenwoordig digitaal). Het moet helpen de oorzaak van een eventuele crash van het vliegtuig te achterhalen. Na een bepaalde cyclus (opnameduur) worden de oudste gegevens overschreven (gewist) door de nieuwste, zodat de informatie altijd actueel is.

Kleur en naam

De black box is niet zwart, zoals de naam suggereert, maar oranje, een opvallende kleur om de opsporing te vergemakkelijken. Waarom het apparaat dan black box wordt genoemd, is onbekend. Soms wordt beweerd, dat de uitvinder ervan Black zou heten, maar dat is een verzinsel.

Cockpit voice recorder

De FDR moet niet worden verward met een ander apparaat, de cockpit voice recorder (CVR), dat de gesprekken van de bemanningsleden in de cockpit opneemt. Meestal zijn beide apparaten bij elkaar in de staart van het toestel aangebracht, omdat de kans op beschadigingen daar het kleinst is. Overigens zijn ze zodanig robuust gebouwd, dat ze wel tegen een stootje kunnen. Ze zijn waterdicht en omgeven door brandwerend materiaal. Ze zenden een noodsignaal uit, totdat de batterijen uitgeput zijn. Dat is meestal na een maand het geval.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwarte_doos&oldid=663854"