Help mee! Maak een account of meld je aan.
Binnenkort gaat de gebruikerspaginawedstrijd van start! Meedoen? meld je hier aan!

Zwaluw

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Een zwaluw

De zwaluw of boerenzwaluw is een vogel. Ze zijn meestal zwartwit en hebben een staart die uitloopt in twee punten. Zoals je aan de naam kunt horen, zie je een zwaluw vooral rond boerderijen. Daar maken ze hun nest, in de schuren op een boerderij. Ze zijn ongeveer 20 cm lang. Ze kunnen tot 6 jaar oud worden. Zwaluwen wegen ongeveer 22 gram. Dat is heel erg weinig! Hierdoor kunnen ze zich snel door de lucht bewegen. Ze brengen hun dag bijna volledig door al vliegend in de lucht. Je zou dus kunnen zeggen dat de zwaluw erg graag vliegt.

Foto nest zwaluw

Zwaluwen leven van vliegjes en insecten in de lucht. Ze vangen die door snel achter ze aan te vliegen. Ze zijn heel wendbaar, zodat ze de insecten goed kunnen vangen.

Elk jaar op reis

In september verlaten de zwaluwen hun broedgebied. Dit doen ze omdat het hier te koud is geworden en weinig voedsdel (insecten) kunnen vinden. Onze vogels overwinteren in warmere landen, vooral in Afrika. Voor de tocht terug naar huis nemen ze rustig hun tijd. Ze vliegen ongeveer 200 km per dag. Het zijn dus echte trekvogels!

Van april tot september blijven deze volgens bij ons in het land.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwaluw&oldid=550833"