Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Zuid-Chinese Zee

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Locatie van de zee.

De Zuid-Chinese Zee is een randzee van de Grote Oceaan. De zee beslaat een gebied van ongeveer 3.500.000 km² groot dat tussen de Straat Karimata en de Straat van Taiwan ligt. De Straat Malakka verbindt de zee met de Indische Oceaan. De Golf van Thailand en de Golf van Tonkin maken er deel van uit. Er liggen enkele honderden eilanden in deze zee, waarvan Hainan zeker de grootste is. In westerse talen heult de naam van de zee naar China, maar in Vietnam heet de zee "Oostzee" (Vietnamees: Bien Dong). Sommige landen, bijvoorbeeld de Filipijnen, zijn het niet eens met de naam van de zee, omdat dat zou beteken dat China de macht heeft over de zee. En dat willen ze niet.

Landen die grenzen aan de zee zijn: natuurlijk China, Taiwan, de Filipijnen, Maleisië, Brunei, Indonesië, Singapore, Thailand, Cambodja en (natuurlijk) Vietnam.

Politiek & weer

In de zee vindt veel piraterij plaats en is ook de op één na drukst bevaren zeeroute in de hele wereld.

Er zijn erg veel landen die deze zee opeisen, waarvan China het ergst is. Daardoor heeft China al enkele conflicten met Vietnam gehad, zoals de bezetting door China van de Vietnamese Paraceleilanden.

Tussen januari en april doet zich in de Zuid-Chinese Zee het slechtweerverschijnsel van de Crachin voor.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuid-Chinese_Zee&oldid=364390"