Zesdaagse Oorlog

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

De Zesdaagse Oorlog (5 juni - 10 juni 1967) was een oorlog tussen Israël aan de ene kant en Egypte, Jordanië en Syrië aan de andere. Israël werd van drie kanten aangevallen, uit het noorden door Syrië, uit het oosten door Jordanië en uit het zuiden door Egypte. De bedoeling van de drie Arabische staten was, zoals ze al herhaaldelijk hadden verkondigd, om Israël "van de kaart te vegen". Maar alles liep anders! Israël, militair gesteund door Amerika, en moreel door Nederland (er was zelfs sprake van dat Nederland troepen zou sturen, maar dat werd de Tweede Kamer toch te gortig) behaalde een verpletterende overwinning. Het veroverde op Egypte de Gazastrook en het hele schiereiland Sinaï, op Jordanië de Westelijke Jordaanoever (ook Westbank genoemd) en Oost-Jeruzalem, en op Syrië de Golanhoogten.

Vrede

Met Egypte werd – zij het pas geruime tijd later – in 1979 vrede bereikt, en met Jordanië zelfs pas in 1994. Met Syrië lukte het nooit vrede te sluiten, hoewel Israël daar wel pogingen toe heeft ondernomen. De na de Zesdaagse Oorlog door Israël bezette Westbank blijft tot op de huidige dag het grote struikelblok bij de onderhandelingen over een mogelijke vrede met de Palestijnen.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zesdaagse_Oorlog&oldid=481089"