YouTube

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Youtube)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van YouTube

YouTube is een website waar iedereen filmpjes zoals vlogs en tutorials kan uploaden, bekijken en delen. Iemand die vlogs maakt, wordt ook wel een vlogger of YouTuber genoemd. Het is de bekendste videosite die er is. YouTube-video's kunnen worden voorzien van tags (trefwoorden) waardoor je ook naar andere filmpjes uit dat genre kan kijken.

YouTube is handig voor beginnende filmmakers; vele mensen, zoals de Nederlandse Tim Smit en anderen worden regisseur door een filmpje op YouTube. Ook worden sommige zangers/zangeressen beroemd door YouTube; een voorbeeld daarvan is de Nederlandse Esmée Denters. Ook de wereldberoemde Justin Bieber is bekend geworden door YouTube. Sinds een paar jaar kan je ook YouTube Premium (vroeger RED) gebruiken. Dan kan je alles ook offline doen zonder advertenties. In 2018 kwam YouTube Music uit, deze is aan het concurreren met de bekende muziek app Spotify.

Geschiedenis

YouTube is in februari 2005 opgericht door de medewerkers van PayPal. De makers van YouTube zijn Chad Curly, Steve Chen en Jawed Karim. Zij waren al vroeg actief in de computerindustrie. YouTube was vroeger een datingsite. De bedoeling was dat mensen een filmpje zouden uploaden en vervolgens iets over henzelf zouden vertellen om daarna een partner te vinden. Dit pakte niet uit zoals bedoeld want al gauw gingen mensen filmpjes maken die niet volgens het idee van de eigenaars/ontwikkelaars van de site waren. Zo gingen ze bijvoorbeeld homevideo's uploaden. De filmpjes verwijderen had echter geen zin, het waren er gewoon te veel. Dus besloten de site-eigenaars de verlovingssite te veranderen in een communitysite (de YouTube zoals we het nu kennen). YouTube was in 2006 verkozen tot beste site van het jaar. De site is ook in dat zelfde jaar overgenomen door Google. De eerste video op YouTube heette: Me at the zoo.

Het uploaden van een video

Voor het uploaden van een video moet je eerst een Google-account hebben en daarna een YouTube-account geregistreerd hebben. Als je dat (al) gedaan hebt klik je gewoon op de link Uploaden en klaar ben je! Als je dat doet moet je wel eerst een filmpje hebben gemaakt. Het uploaden kan van 5 minuten tot een half uur duren.

Auteursrechtschending

Dit is een probleem waar vrijwel alle gebruikers van YouTube mee te maken hebben. Stel je voor: je hebt een video gemaakt met beelden van films en muziek van een bekende zanger(es). Omdat je de rechten hiervoor niet hebt betaald wordt ofwel je video verwijderd of je krijgt een audioswap. Dat houdt in dat je muziek verwijderd wordt en dat je er andere muziek voor in de plaats krijgt. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een video van iemand anders in je eigen video gebruikt. Dat mag niet, de eigenaar van de video die je in je eigen video gebruikt kan de video rapporteren. YouTube kan dan die video verwijderen.

Als je meer van dit soort auteursrechtschendingen pleegt, kan je 2 weken niet uploaden. Of je kanaal kan zelfs helemaal worden verwijderd.

Records

 • Het YouTube-kanaal met de meeste abonnees is T-Series met meer dan 244 miljoen abonnees.
 • De video met de meeste likes is Despacito van Luis Fosni en heeft 51 miljoen likes.
 • De video met de meeste dislikes is de YouTube Rewind video van 2018 met 19 miljoen dislikes.
 • De video van Baby Shark is de best bekeken video van YouTube met 12 miljard weergaven.
 • De video van BOOS is in nederland het meest gekeken wel 20 miljoen keer
 • De YouTube-kanaal van Mr-beast heeft in zijn eentje de meeste abonnees wel 162,3 miljoen.

(Deze informatie is bijgewerkt op 23 juni 2023)

Bekende Nederlandse YouTubers

De bekendste Nederlandstalige YouTuber is op dit moment EnzoKnol met ruim 2.5 miljoen abonnees. Gevolgd door StukTV, die ook 2.5 miljoen abonnees heeft. Het bekendste Nederlandse YouTube-kanaal is Nikkiturtorials. Zij post make-up video's in het Engels, maar is Nederlands. Ze heeft bijna 14 miljoen abonnees.

Geld verdienen

Je kan geld verdienen met YouTube. Als jij nu een account zou aanmaken zou je nog geen geld verdienen, omdat je video's nog niet zo veel bekeken worden. Als je eenmaal meer dan 1000 abonnees en 4000 uur watchtime(kijktijd) hebt kan je met YouTube geld verdienen. Ook moet je lid zijn bij een netwerk.

Slagzin

De slagzin(ook wel slogan) van de site is YouTube: Broadcast Yourself.

Cijfers

 • Per dag 122 miljoen bezoeken
 • 2de meest gebruikte site/app
 • 92% heeft YouTube gebruikt
 • maandelijks 1,5 miljard bezoeken
 • € 10 per dag voor reclame

Zie ook

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=YouTube&oldid=839504"