Yoga

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Te moeilijk
Dit artikel is te moeilijk voor de kinderen van WikiKids. Wil jij het aanpassen zodat iedereen het kan begrijpen? Schrijftips vind je op deze pagina.

Yoga is eeuwenoud en wordt al honderden jaren beoefend, misschien wel duizenden jaren. In de laatste honderd jaar is er veel gebeurd in de yoga wereld. Yoga is namelijk populairder geworden.

Als je naar yoga gaat, ga je vaak naar een gymzaal of kleine ruimte om hier oefeningen te doen met andere mensen of alleen. De oefeningen die je doet, zijn bepaalde houdingen die je een tijdje vol moet houden. Deze houdingen hebben vaak wat gekke namen, sommige houdingen heten bijvoorbeeld de leeuwhouding, de pauw en de zonnegroet. Je kunt yoga  ook in je eentje thuis doen, want er staan ook yogalessen op youtube. 

Yoga is een iets meer dan een sport. Waar je bij voetbal alleen bezig bent om de wedstrijd te winnen, ben je bij yoga namelijk met meer dingen bezig. Je speelt bij yoga geen wedstrijd en je hoeft jezelf niet te bewijzen, maar probeer je de balans te vinden tussen lichaam en geest. Dit betekent dat je jouw lichaam traint door bepaalde oefeningen te doen, maar ook dat je tot rust komt terwijl je dit doet. En als iets pijn doet moet je stoppen, anders is het niet goed voor je lichaam. Ook is yoga goed voor stress, want  yoga is een goede manier om even tot rust te komen.

Geschiedenis van yoga

Er is niet zo heel veel bekend over de geschiedenis van Yoga, maar wat we wel weten is dat vijfduizend jaar geleden yoga voor het eerst werd beoefend door de Yogi’s, vandaar dat het yoga heet. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat de sport al werd beoefend in het jaar 4000 voor Christus in India. Het ontstaan van Yoga is gekomen door de drang van de Yogi’s om meer één te worden met de natuur. Ze zagen zichzelf als onderdeel van dezelfde wereld als de dieren, planten en de natuur.

De Yogi’s hielden zich al bezig met yoga om te ontspannen, maar ook om dichter bij zichzelf te komen. Eigenlijk was het toen nog geen sport, maar een manier om tot zichzelf te komen en wat tot rust te komen. Het kon in deze tijd ook wel vergeleken worden met mediteren.

Basishoudingen van yoga

Er zijn heel veel verschillende houdingen bij yoga, zoals de duif, de hoofdstand, de elleboogstand, de blije baby en de balancerende kat.

Maar als je die oefeningen wil doen moet je eerst de basishoudingen kunnen beheersen.

Benodigdheden voor yoga

Er zijn een paar dingen die je nodig hebt voor yoga, namelijk:

  • Een yogamatje: een yogamatje is een matje dat je op de grond legt. Op zo’n matje doe je je oefeningen op, zodat je niet op de harde grond hoeft te staan, zitten of liggen.
  • Losse kleren: omdat je moeilijke oefeningen moet doen bij yoga is het belangrijk dat je losse kleding draagt, als je die draagt kan je je gemakkelijker bewegen en knellen je kleren je lichaam niet af.
  • Een rustige cd: je luistert geen hard rockmuziek tijdens yoga, maar ontspant met een rustige cd met geluiden van de natuur en een rustige melodie of je gaat buiten yoga doen, maar je kan ook rustige muziek aanzetten.

Speciale schoenen heb je niet nodig, want yoga doe je altijd op de blote voeten.

Wat kan je doen met yoga

Sporten met yoga:

Veel mensen vinden yoga niet echt een sport omdat je de hele tijd stil staat in gekke houdingen doet en niet achter een bal aan rent of iets anders sportiefs doet. Toch kan yoga zeker als sport gezien worden, want de houdingen die je bij yoga moet doen zijn zeker niet makkelijk. Je moet bijvoorbeeld heel lang in een houding staan waarbij je je been optilt, dan train je verschillende spieren van je lichaam. De oefeningen van yoga zien er misschien makkelijk uit, maar sommige oefeningen zijn erg moeilijk om vol te houden. En hoe moeilijker de oefeningen zijn, hoe meer spieren je gebruikt en hoe beter je lichaam wordt. Er zijn dan ook veel mensen die niet alleen naar yogales gaan om te ontspannen, maar ook om aan hun gespierde lichaam te werken.

Ontspannen met yoga

Yoga draait niet alleen om het trainen van de spieren, maar ook om ontspannen. Tijdens yoga wordt er zelden gesproken en richt je je alleen op jezelf. Dit betekent dat je even geen afleiding hebt, dus niet aan je werk denken en ook niet aan andere dingen. Door je even helemaal te ontspannen en nergens anders aan te denken, kom je tot rust en heb je na yoga weer energie om aan het werk te gaan.

Veel scholen geven de kinderen een uur yogales per dag. Dit is niet alleen leuk en goed voor je spieren, maar ook erg goed voor de ontspanning en concentratie. Als kinderen een uur yogales hebben gehad, zijn ze namelijk helemaal ontspannen en kunnen ze na dit uur weer hard aan het werk.

Goed ademen met yoga

Yoga ook voor de ademhaling. Het klinkt misschien een beetje raar, maar goed ademen is erg belangrijk voor je gezondheid. Niet alleen omdat ademen ervoor zorgt dat je in leven blijft, maar ook omdat op de juiste manier ademen ervoor zorgt dat je niet ziek wordt en je je fit voelt. Tijdens yoga leer je niet alleen bepaalde houdingen te doen en hoe je je moet ontspannen. Je denkt misschien dat je nu al wel weet hoe je goed moet ademen, maar bij yoga kun je nog veel leren over een goede ademhaling.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yoga&oldid=594919"