Yellowstone National Park

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Yellowstone National Park

Yellowstone River in Hayden Valley.jpg

Het landschap van Yellowstone
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Plaats Wyoming, Idaho en Montana
UNESCO-regio Noord-Amerika en Europa
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1978
Status Niet-bedreigd
Type Natuur
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Yellowstone National Park is een natuurpark in Wyoming, Verenigde Staten van ongeveer 9000 km² (dat is iets kleiner dan Noord en Zuid-Holland bij elkaar!). Het park ligt in een 'kom' (caldera) die is ontstaan na het uitbarsten van de Yellowstone-vulkaan.

Het park

Het park werd op 1 maart 1872 opgericht door de toenmalige president Ulysses Grant opgericht. Het bevat veel diersoorten. Het park is bijzonder, omdat het volledig in vulkanisch gebied licht. Er zijn meer dan 10.000 warmwaterbronnen en zo'n 200 geisers. De meeste geisers spuiten maar eens in de paar maanden, maar de geiser 'Old Faithful' in het park spuit gemiddeld eens in de 92 minuten een kolom van 45 meter water de lucht in. In het park zijn ook een heleboel rivieren en het Yellowstonemeer.

De vulkaan

Onder het park licht een van de grootste vulkanen van de wereld. De vulkaan barst gemiddeld eens in de 600.000 jaar uit. Bij een uitbarsting van deze vulkaan wordt er veel meer vulkanische as de lucht ingeslingert dan bij kleinere vulkanen. Als de Yellowstonevulkaan zou uitbarsten zou er zelfs zoveel as in de atmosfeer kunnen worden geblazen dat er een nucleaire winter (ook wel mini-ijstijd) kan ontstaan. De as zou dan namelijk veel zonlicht tegenhouden en de aarde dus afkoelen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Yellowstone_National_Park&oldid=701307"