Wormsalamanders

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wormsalamander

De wormsalamander is een dier en behoort tot de klasse amfibieën.

Leefgebied en voedsel

Wormsalamanders komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika, maar niet in Europa. Ze zitten vooral in holen maar sommige wonen in het water. Wormsalamanders zijn de enige amfibieën die schubben hebben. Ze leven van kleine dieren zoals insecten en wormen ondanks dat ze zelf op wormen lijken.

Soorten

De kleinste soort is de Idiocranium russeli die een lengte van 9 centimeter heeft. De grootste kan 2,4 meter lang worden.

Eetwijze

De bek van de wormsalamander bevat rijen kleine, scherpe tandjes waarmee hij prooien vangt. Ze hebben niet alleen tanden in de bek maar ook in het verhemelte. Omdat hij zijn prooi niet kan vermalen met zijn tanden staan ze naar achteren gericht om de prooi vast te ankeren en in één keer door te slikken.

Vijanden en voortplanting

De vijanden van de wormsalamander zijn roofvissen, schildpadden, kikkers en zoogdieren, zoals otters. Net als andere amfibieën leggen ze eieren. Maar in plaats van dat ze een uitwendige bevruchting kennen, kennen ze een inwendige bevruchting waarbij het mannetje een enkelvoudig, penisachtig orgaan bezit dat de phallodeum wordt genoemd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wormsalamanders&oldid=626839"