Help mee! Maak een account of meld je aan.
Farm-Fresh new.png   WikiKids heeft een nieuw uiterlijk gekregen! Aan de manier waarop je met WikiKids werkt hebben we niets veranderd.
Stem nu op: Musicalfilm

Woning en kledij in het oude Egypte

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Egyptische oudheid. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.

Woningen

In Egypte was er een onderscheid tussen het gewone volk en de rijken. De gewone mensen leefden in kleine, eenvoudige huisjes. Ze hadden geen etages. Het huis had twee woonvertrekken: een woonkamer en een ontvangkamer waar ze gasten ontvingen. Omdat hout te duur en schaars was, werden de huizen gebouwd met tichels. Dit waren kleistenen gemaakt uit het slib van de Nijl. Ze werden in de zon gedroogd. Het dak werd vervaardigd uit riet.

De rijken woonden in grote huizen met een etage. Het huis was rechthoekig van vorm en had een dakveranda met vensteropeningen naar het noorden gericht. Rondom het huis lag er een mooie tuin met een waterbassin. De huizen werden gemaakt uit baksteen, natuursteen en hout.


Kledij

Ook hier was er een onderscheid tussen rijk of arm. Het gewone volk droegen de mannen een heupschort of lendendoek. Rijke mannen droegen er nog een lang, recht kleed boven dat versierd was met kralen. Vrouwen droegen een lange tunica zonder mouwen met daarboven een doorschijnend kleed met een strakke gordel. Rijke vrouwen droegen graag mooie juwelen gemaakt van beenderen, edelstenen,... De rijken droegen pruiken gemaakt van echt mensenhaar. Het gewone volk droeg een vilten kapje als bescherming tegen de zon. Korte haren waren in Egypte een teken van rijkdom.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Woning_en_kledij_in_het_oude_Egypte&oldid=512711"