Woestijnvos

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woestijnvos

De woestijnvos leeft in de Sahara. Dat is een grote woestijn in het noorden van Afrika. Hij leeft in een hol in de grond wat hij zelf gegraven heeft. Zijn hol graaft hij bij vochtige grond. Zijn hol heet een vossenburcht.

kenmerken

De fennek is de kleinste vos maar heeft de grootste oren.

Jonkies van de woestijnvos

In dat hol krijgt de moer (het vrouwtje) haar welpjes. Het mannetje heet een rekel. Als de moer drachtig is gaat ze het hol niet meer uit. Dan haalt de rekel eten voor de moer. Zodra de welpjes geen melk meer hoeven neemt de moer eten voor ze mee.

Wat eet de woestijnvos?

De woestijnvos eet knaagdieren (zoals de woestijnspringmuis), hagedissen, insecten, eieren, zaden en vruchten. De woestijnvos gaat ’s nachts op jacht. Over dag is het te warm. Als hij eten heeft, heeft hij eten en drinken tegelijk. Want in vruchten zit vocht, en in de dieren die hij vangt zit ook vocht. Dat is dus best handig.

Warmte

De woestijnvos heeft hele grote oren. Zijn oren zijn ook niet zo dik behaard. Dat is niet voor niets zo. Hij mag niet zweten, anders verliest hij te veel vocht. Zijn oren stralen daarom warmte uit, dan wordt hij niet te warm. De woestijnvos is niet de enige die dat zo doet. Ook de woestijnegel en de prairiehaas doen dat zo.

Vijanden

De vijanden van de woestijnvos zijn hyena’s, jakhalzen, roofvogels en de mens. Als er een vijand is gaat hij vechten of vluchten. Maar bij de mens werkt vluchten niet. Want als mensen die in de woestijn wonen een hol gevonden hebben, graven ze net zo lang tot ze een woestijnvos gevonden hebben. Dit doen ze vooral als de moeren drachtig zijn, en als ze jonkies hebben. De welpen verkopen ze aan mensen die aan de rand van de woestijn en dicht bij een dorp wonen. Dan worden ze in kooien gestopt en vet gemest. Als ze vet genoeg zijn worden ze opgegeten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Woestijnvos&oldid=570524"