Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Wikikids:Sokpopmisbruik

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Sokpopmisbruik is een begrip dat op WikiKids gebruikt wordt om aan te geven dat iemand misbruik gemaakt heeft van meerdere accounts. Sokpoppen zijn in het echt poppen die gemaakt zijn van een sok en om je hand gedaan worden om deze te laten bewegen. Op WikiKids verwijst dat naar het gebruik van andere accounts "die doen wat diegene wil". In veel van de gevallen zijn de accounts door de gebruiker zelf aangemaakt en bestuurd worden, maar iemand tegen betaling of onder bedreiging dingen laten doen op WikiKids kan ook sokpopmisbruik zijn.

Is het verboden om meerdere accounts te hebben?

Nee, het is niet verboden om meerdere accounts te hebben. Je moet wel een goede reden hebben om meerdere accounts te hebben. Een moderator kan bijvoorbeeld een extra account hebben zonder rechten voor openbare computers of voor testdoeleinden. Als een gebruiker automatische bewerkingen doet, dan kan het wenselijk zijn om deze onder een botaccount te doen.

Het is vaak niet wenselijk dat iemand iedere paar maanden van naam wisselt. Als je een account maakt moet je goed nadenken over de naam die je wil gebruiken. Je mag zeker niet onder beide namen vervolgens bijdragen.

Als een moderator of iemand van het bestuur je vraagt om één account te gebruiken, dan moet je dit doen.

Wat is sokpopmisbruik?

Misbruik is een verzamelnaam. Er bestaat een verschil tussen sokpopgebruik en sokpopmisbruik. Bij het gebruik van sokpoppen is het op z'n minst duidelijk van wie het account is (bij welk ander account het hoort) en is met enige redelijkheid te zeggen waarom een apart account gebruikt wordt. Ook hierbij geldt weer dat als verzocht wordt om één account te gebruiken, dit opgevolgd moet worden.

Sokpopmisbruik wordt meestal gedaan voor het beïnvloeden van stemmingen of het doordrukken van een bepaald standpunt of zienswijze. Dit betekend niet dat dit de enige vormen van misbruik zijn.

Hoe weet WikiKids wie misbruikt maakt van meerdere accounts?

WikiKids maakt gebruik van de CheckUser-extensie om te bepalen of gebruik is gemaakt van meerdere accounts. Welke gegevens worden verzameld en welke gegevens worden gebruikt is na te lezen in het privacybeleid.

Wat gebeurd er als er sokpopmisbruik is vastgesteld?

Bij sokpopmisbruik wordt er een blokkade opgelegd. De behandelende moderator bepaalt de duur en welke accounts naar eigen inzicht, maar over het algemeen zal een blokkade zonder einddatum worden gegeven voor alle accounts en alle bekende ip-adressen. Het is dan niet meer mogelijk om te bewerken op WikiKids.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Sokpopmisbruik&oldid=387402"