Wikikids:Informatie voor ouders

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Het doel van Wikikids Ouders is het betrekken van ouders bij de ontwikkelingen op WikiKids.

WikiKids is van mening dat ouders een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van hun kinderen. We denken dat het nuttig is als ouders interesse hebben voor de leerprocessen van hun kinderen.

Vaak zie je dat ouders aandacht hebben voor de gevaren van internet, WikiKids Ouders wil laten zien dat het internet ook een plek is waar kinderen in een veilige omgeving digitaal actief kunnen zijn.

We hopen dat ouders, geïnspireerd door hun kinderen, zelf aan de slag gaan met leren.

WikiKids zou graag in contact komen met docenten en ouders die hun ervaringen willen delen.

Heb je een mening t.a.v. bovenstaande onderwerpen of heb je andere ideeën? Laat ze dan achter op de overlegpagina.

Vragen

Op deze pagina kunnen ouders informatie vinden over WikiKids. We willen de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is WikiKids? Je zou WikiKids kunnen omschrijven als: Wikipedia voor kinderen; veel kinderen vinden Wikipedia te moeilijk. WikiKids is in 2006 opgericht door een paar docenten.
  • Wat kunnen kinderen leren van WikiKids? Op WikiKids kunnen kinderen informatie vinden over onderwerpen. Ook kunnen ze leren samenwerken met elkaar.
  • Hoe gaan we met elkaar om op WikiKids? Wat gebeurt er als mensen zich niet aan de afspraken houden? Op WikiKids moeten gebruikers netjes met elkaar omgaan. Het is niet toegestaan om artikelen op WikiKids te verpesten, wie dit wel doet kan een tijdelijke blokkade krijgen. In het ergste geval wordt de gebruiker voor altijd geblokkeerd. Een foutje maken mag, en wordt niet bestraft met een waarschuwing of een blokkade. Er kan contact worden opgenomen met de ouder(s)/school van het betreffende kind.
  • Wat voor soort toezicht is er op WikiKids? Moderatoren en Beheerders controleren de pagina's op echtheid, opmaak, taalgebruik, autersrecht etc. Ook de gebruiker- en overlegpagina's worden in de gaten gehouden. WikiKids moet een veilige omgeving zijn voor kinderen, het vrijgeven van informatie die privé is (Adres, telefoonnummer en eventueel een foto) moet dan ook verwijderd worden indien dat nodig wordt geacht.

Schrijven voor WikiKids

Naast het beantwoorden van bovenstaande vragen zouden we graag zien dat ouders gaan schrijven op WikiKids.

Vraag: Is het bijvoorbeeld een idee om ouders met een interessant beroep een stukje te laten schrijven? Of misschien nog leuker dat een ouder geïnterviewd wordt door een kind; vragen zouden voorbereid kunnen worden op WikiKids

Dat hoeft niet per se in combinatie met hun eigen kind te zijn. Vaak zitten kinderen er niet op te wachten dat hun ouders op WikiKids actief worden. Kinderen moeten niet het gevoel hebben dat ze steeds in de gaten worden gehouden door hun ouders. De filosofie van WikiKids is om kinderen zo zelfstandig mogelijk aan de slag te laten gaan.

Praten over WikiKids

We willen ouders handvatten geven om met hun kinderen te praten over wat er op WikiKids gebeurt.

TD: Voeg voorbeelden toe van gebeurtenissen die we zouden kunnen beschrijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Informatie_voor_ouders&oldid=555893"