Wikikids:Clubhuis/Archief/5

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

List of core articles

Hi there,

We have on Wikipedia in french a list of about 2000 core articles that have been selected for children by the Wikipédia Junior project. This list can be found like that. I have transfered it for Vikidia on these pages, to give ideas and suggest articles to do, whose naming have been checked on Wikipedia. These pages make it easy to know which of these core articles allready exist or are to be done on Vikidia, and give the link of each article's counterpart on Wikipédia, that you can use ether to check what it is about, to take information or whatever. I wonder if you would like to have a list like that, that would pick up the naming on Wikipedia in dutch ? If this list is to be translated from the same source ((Wikipédia junior) they must be a way to translate it automatically. There is a that use interwiki links for that, and that I allready used to import the List of articles every Wikipedia should have on the Wikipedia in french. But unfortunatly, it doesn't seem to work from another language than english. You could also use this list of meta.wikimedia.org (allready pasted here for that, I've just tried and see what it gives) but there is only 1000 articles, and they have not been choosen for children. I guess that if you would want this list, they should be a way to fix the problem of using tradauto from another language than english or an other way to get such a list in dutch. Astirmays 6 okt 2007 10:52 (CEST)

hyperinks en cat. vragen van Hans

Categorieën indelen op alfabet ==

Kan de categorieënpagina subkopjes krijgen per letter van het alfabet? Is handiger zoeken als je onderhoud wilt doen aan de categorieën. Groet, Hans

Hoi Hans, bedoel je zoiets als dit: Sjabloon:CategorieTOC? Je kunt het sjabloon plaatsen bovenaan elke categoriepagina die je wenst. Marjon 11 nov 2007 14:04 (CET)
Ja, zoiets bedoel ik. Als ik in het menu Zoeken de optie Categorieën klik, dan krijg ik een speciale pagina met alle categorieën, en dat is handig als ik wil opzoeken of een bepaalde categorie al bestaat of niet. Maar deze speciale pagina kan ik niet bewerken om daar het sjabloon CategorieTOC aan toe te voegen. Het alternatief - zoekwoord Categorie:Alles - levert me wel een gestructureerd overzicht, maar daar zitten niet alle categorieën onder, en moet ik alle takken doorzoeken om te kijken of een categorie bestaat. HansOosting 11 nov 2007 14:10 (CET)
Dat sjabloon gaat alleen werken op pagina's met 'Categorie:' ervoor. Ik heb wel de zoekpagina aangepast; als je kijkt op Speciaal:Search dan zie je bovenaan de pagina 'Zoeken op beginletter van een categorie:'. Helpt je dat verder? Marjon 11 nov 2007 15:13 (CET)

ik begrijp het niet

Kleur van hyperlinks

Ronald, De kleuren van de hyperlinks lopen niet helemaal lekker. Een niet-bestaande pagina is standaard rood, en bij muis-hover onderstreept. Maar als je een link naar een bestaande pagina selecteert met tab (dan is hij active), wordt hij ook rood, da's niet handig. Een bezochte link wordt zwart. In de tekst, die ook zwart is, is hij dan niet meer als link te onderscheiden. Voorstel:

 • link bestaand: blauw
 • link niet bestaand: rood
 • visited: paars
 • hover en active: onderstreping toevoegen

Groet, Hans

Zo is het in de skin monobook ook. Kies anders die skin... Groeten, Knowledge 1 nov 2007 17:57 (CET)

Gebruikersbox

Collega's,

Op Wikipedia zag ik de Gebruikersbox. Leek me ook wel aardig voor persoonlijke pagina's van kids, of voor de schoolpagina's. Ik heb een sjabloon hiervoor aangemaakt en er een handleiding voor geschreven. Willen jullie deze eens bekijken en melden wat je er van vindt?

Een gebruikersbox is een kleine doos die er ongeveer zo uitziet.


Dank, HansOosting 5 nov 2007 19:49 (CET)

Ik heb het ook eens een keer voorgesteld, maar dat werd direct de grond in geboord :) Ik vind het op zich wel een leuk idee ;) Knowledge 12 nov 2007 06:56 (CET)
Oke prima misschien trekt het de jeugd wel aan als ze deze soort van gadgets op hun gebruikers pagina kunnen zetten. Maken jullie dan ook een pagina waaruit ze kunnen kiezen? Delmoro 12 nov 2007 19:01 (CET)
Da's wel een goed idee, is alleen wel veel werk met plaatjes enzo. Op dit moment staat de Gebruikersbox op mijn gebruikerspagina. Is er een betere plek om dit neer te zetten?HansOosting 12 nov 2007 20:49 (CET)
Wat mij betreft is dit de juiste plek [Gebruikersbox] Veel succes! Delmoro 12 nov 2007 20:57 (CET)
Ik was inderdaad een van de mensen die het idee van Knowledge de grond inboorden. ;-) Ik denk dat het een kwestie is van persoonlijke smaak; ik vind gebruikersboxen op Wikipedia ook niks. Maar anderen vinden ze geweldig. Toch maar gewoon doen dus, en zien of de kids er blij van worden. Marjon 13 nov 2007 12:23 (CET)

Technische vraag

Collega's, Ik zit momenteel uit te vlooien hoe ik Google Mapplets kan gebruiken om Wikikids-gegevens via Google Maps aan te bieden. Dat lukt heel aardig, maar ik loop tegen een probleem aan met het linken naar afbeeldingen die op Wikikids staan. Op een Wikikids-pagina heeft een afbeelding een hyperlink, maar deze link bevat een verwijzing naar de afbeeldingspagina, en is niet de url van de afbeelding zelf. Hoe kan ik de afbeeldingsurl achterhalen zonder diep te moeten gaan zoeken in de paginabron van de afbeeldingspagina? Dank voor jullie hulp. HansOosting 13 nov 2007 23:32 (CET)

Dag Hans, Je kan toch met je rechtermuis knop klikken op de afbeelding en dan bij eigenschappen zie je de link. Groetjes,Delmoro 15 nov 2007 20:53 (CET)

http://kennisnet.wikia.com/wikikids/images/thumb/d/da/Animatie400.gif/370px-Animatie400.gif

Ah. Ja. Ik had ff een blackout vermoed ik. :) Sjabloon:HansOosting

Google Maps embedden?

Alweer een technische vraag. Is het mogelijk om Google Maps te embedden in een wiki-pagina? Er zou de mogelijkheid moeten zijn om een html iframe-tag op te nemen. Ik neem aan dat zoiets wel realiseerbaar is, tenslotte kunnen ook YouTube filmpjes ge-embed worden (via sjabloon). Kan zoiets voor Google Maps ook geregeld worden? Dat maakt het nog leuker allemaal. Groet, Sjabloon:HansOosting

Dag Hans, dit is een prima idee. Helaas zullen we eerst een sponsor moeten vinden die dit vor ons wil betalen zodat wij het kunnen laten ontwikkelen. Of weet jij toevallig iemand die dit zou kunnen? Er is al een visje bij Kennisnet uitgegooid. Delmoro 28 nov 2007 19:00 (CET)
Het embedden van Google Maps in een gewone webpagina is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is nl. een <iframe> html-tag in de pagina te plaatsen (en de inhoud daarvan kun je knippen-plakken uit Google Maps). De vraag is dus: hoe kan ik het fiksen om html-code in een Wikikids-pagina te plaatsen? Mijn vermoeden is dat voor de YouTube filmpjes net zoiets wordt toegepast, er zijn alleen speciale Wikikids YouTube-tags voor gemaakt. Als jij weet wie dat heeft gemaakt en als ik zou kunnen kijken hoe dat is gedaan, ben ik best bereid dat te ontwikkelen in Wikikids. Sjabloon:HansOosting
Er is maar beperkt HTML toegestaan in MediaWiki (zie [1]). Het is zeker mogelijk om Google Maps te embedden in een wiki, er is zelfs een extensie voor geschreven. Maar het installeren van deze extensie gaat bij onze huidige host Wikia op dit moment helaas niet lukken. Ik hoop echter dat we het in de toekomst wat beter voor elkaar kunnen krijgen. Tot die tijd zullen we het moeten doen met een linkje naar Google Maps. Marjon 28 nov 2007 19:56 (CET)
De extensie voor Google Maps lijkt verder te gaan dan wat ik hierboven bedoelde. De extensie biedt interactiviteit, zoals prikkers toevoegen e.d. Voor mij zou embedden van een iframe voldoende zijn. Ik las op jouw (Marjon) overlegpagina een stukje over het embedden van video, waarin een soortgelijke vraag speelde over embedden van iframe. Is daar al meer duidelijkheid over? Sjabloon:HansOosting

Google Maps Tutorial

Bekijk mijn tutorial over het maken van een eigen Google Maps kaart met Wikikids-koppelingen. Sjabloon:HansOosting

Mooi werk Hans ik heb hem op de voorpagina van de wiki-atlas gezet. Delmoro 28 nov 2007 19:01 (CET)

Prachtig voorbeeld wiki-atlas

Massenhoven is een mooi voorbeeld, complimenten!! Delmoro 28 nov 2007 18:59 (CET)

Artikel van de maand

I just changed the Artikel van de maand page, and just then understood what Overzicht means, so that it existed before... Hope it's not too bad anyway. Astirmays 2 dec 2007 23:13 (CET)

Hahaha,no Astirmays it is not too bad, but now you have chosen an article with a French taste, but we know your background so it's oké. Harry.spoelstra 9 dec 2007 18:47 (CET)
Well, no, I didn't choose the article Napoleon Bonaparte myself, see ! I just changed the page so you can see all the article chosen before ;-) by the way there is also an article on Napoléon on Vikidia of course, with an interwiki link to the one of Wikikids. What about interlanguage links here ? (explaination here). Astirmays 10 dec 2007 20:32 (CET)

Harry, ik heb het Artikel van de maand gemaakt voor deze maand, omdat ik zag dat er nog geen was. Patricia 10 dec 2007 21:53 (CET) Oké Patricia, goedzo en bedankt, ik was te snel met reageren naar Astirmays, maar anyway its oké. Harry.spoelstra 11 dec 2007 00:19 (CET)

Artikel in een buitenlandse taal

Er staan nu bij twee artikelen onderaan ook verwijzingen naar een artikel in Frans en/of Engels. Is dit een aardige aanvulling voor kinderen om ook met dit soort artikelen in aanraking te komen. Is dit de samenwerking tussen Vikidia en Wikikids waar we iets aan hebben? Bij mij op school heb ik kinderen die extra bezig zijn met Frans en dit wel leuk vinden denk ik! Kunnen wij hier iets mee, zie hond en napoleon onderaan de pagina.

Artikel

Heb ik dit artikel over volksmuziek te moeilijk geschreven. A.U.B. niet aan zitten voordat ik jullie commentaar heb doorgelezen, want ik wil er graag zelf eerst verbeteringen in aan brengen. Ook zou ik graag willen weten of jullie samenwerken met de Wikipedia Foundation. Ik heb namelijk slechte ervaringen met die groep mensen.

Is het bij dit project alleen de bedoeling dat kinderen schrijven voor kinderen of dat de leerkrachten en volwassenen samen met de kinderen werken om een leuke encyclopedie te maken die makkelijk te lezen en te begrijpen is door kinderen. --Mlwvdb

Dag Mlwvdb,

Het artikel over volskmuziek lijkt me niet te moeilijk geschreven. Er zitten nog wel spelfouten in. We werken indirect ook samen met de Wikimedia Foundation. We worden door hen geadviseerd. Wij vinden deze adviezen vaak erg waardevol. We hebben hier dus geen slechte ervaringen mee.

Iedereen mag meeschrijven aan WikiKids. De doelgroep is kinderen in de basisschoolleeftijd. We proberen hen ook zoveel mogelijk te stimuleren mee te schrijven. Zie daarvoor het Onderwijsportaal en KidsPortaal.

Gerarddummer 9 jan 2008 18:16 (CET)

Ik bedoel dat achter wikipedia, wikia en citizendium geen universiteiten, bibliotheken, wetenschapscentra en museums staan. Dat de mensen die voor wikipedia werken geen speciale voorkennis hebben omtrent informatie management. Dat de positie van administrator op wikipedia en verwanten kan worden bereikt door de hoeveelheid edits die men heeft gepleegd en niet de hoeveelheid opgedane kennis of de algemene kwaliteit van de geschreven artikelen. Dat Jim Jones vroeger in pornografie handelde, bijna alleen recht heeft als het op wikipedia aankomt en medewerking verleent aan de censuur. Wikipedia weigerde om adequaat op te treden tegen pedofielen. De mensen die op wikipedia zitten zijn vaak contact gestoord en ik ben eens van citizendium afgegooid omdat ik marxisme bij religie indeelde en één van de werkgevers van citizendium was het daar mee niet met mee eens. In andere woorden. Het is mijn idee dat de wikipedia foundation een corrupt zootje is dat geleid word door incompetente idioten die niet thuis horen op een digitale versie van een encyclopedie. Ik zou heel erg blij zijn als kennisnet de moeite zou nemen om de diverse klachten die tegen wikipedia werden gericht op te zoeken; waarna zij hun relatie met de wikipedia foundation kunnen herevalueren. Ik vind het ook niet prettig als ik nu op mijn grove woorden word aangesproken wanneer ik ergens werk van probeer te maken. --Mlwvdb

Hallo Mlwvdb, wat jij hierboven schrijft komt op mij heel erg eenzijdig en zelfs een beetje roddelachtig over. Ik vind het niet passen in een encyclopedie voor kinderen en wil je vragen je toon te matigen. Natuurlijk word je aangesproken op je grove woorden; mensen voor incompetente idioten uitmaken doe je gewoon niet. Je bent hier toch niet in de kroeg onder vrienden? Dit is een samenwerkingsproject voor kinderen (!) waar je je netjes hoort uit te drukken.
Zoals je vast weet zitten er aan elk verhaal meerdere kanten, en ik vermoed dat jij op internet voornamelijk graag de negatieve kanten van het verhaal van de Wikimedia Foundation leest. Als je beter op de hoogte zou zijn, zou je mening vast veranderen. Met vriendelijke groet, Marjon 10 jan 2008 16:28 (CET)

Beste Mischa, Allereerst wil ik je welkom heten op Wikikids en de complimenten maken over de artikelen die je tot dusver hebt geschreven over klassieke muziek en volksmuziek, de rest heb ik nu nog niet gelezen. Dat er wat spellingfoutjes inzitten is helemaal geen probleem, dat wordt vanzelf wel een keer opgelost. Waar ik wel meezit is het feit dat je nu al zo boos reageerde terwijl er in feite nog niets aan de hand was. Jij hebt een uitgesproken mening over wikipedia en wikikmedia foundation. Daar schrijf je geen al te vriendelijke dingen over en tegelijkertijd schrijf je dat je niet aangesproken wil worden op grove woorden.Dat doe ik toch omdat we hier op Wikikids niet zitten we te wachten op dit soort discussies met zulk taalgebruik en beschuldigingen die hier ook helemaal niet thuis horen. Waar we wel op zitten te wachten zijn de artikelen die je keurig probeert te schrijven en je let daarbij ook nog op het feit dat het geschikt is voor basisschoolkinderen dan zijn we helemaal tevreden. Wat mooie foto's erbij, desnoods een filmpje en het wordt helemaal een mooi artikel. Ik snap best dat je misschien vervelende ervaringen hebt gehad, die mail je dan maar eens een keer naar me, maar gaan we niet hier neerzetten. Dit blijft een encyclopedie voor en door kinderen, maar waar anderen ook hun deel aan kunnen bijdragen als ze dat willen, maar dan wel altijd in de gaten houden dat al het taalgebruik geschikt blijft voor kinderen. Als ik je moet helpen met bijvoorbeeld wat spellingsproblemen dan doe ik dat graag. Dat is toevallig mijn vakgebied. We willen het hier dus wel gezellig houden. Het liefst zou ik deze tekst van de discussie geheel laten verdwijnen, maar dat overleg ik wel met anderen. Je kunt ons altijd bereiken door een mail te sturen naar projectgroep@wikikids.nl Er komt dan vast wel een antwoord evt van iemand anders. Groetjes Harry.spoelstra 10 jan 2008 21:14 (CET)

Jij mag mijn tekst verwijderen en ik zal beter op mijn spelling letten. Ik ben al blij dat ik serieus word genomen en dat mensen netjes tegen mij blijven. --Mlwvdb

oke dan verder met een schone lei. fijn dat je van wikikids samen met ons een succes wilt maken. Groetjes, Delmoro 10 jan 2008 23:52 (CET)

Hulp gevraagd

Is er iemand die me kan helpen om de foto's weer aan de linkerkant te krijgen. Ik plaatste twee filmpjes maar nu staat bijna alles rechts. Foto's horen links te staan, filmpjes rechts, daartussen in moet nog tekst komen. Bij voorbaat dank Rembrandtschoolgroep7 22 jan 2008 19:59 (CET)

Ik wil je wel helpen (met de kennis die ik heb) ;-) _-_SD_-_ 22 jan 2008 20:05 (CET)

Bedankt Suikerdruifje en Patricia , ik zie dat het nu weer goed staat, de kinderen gaan volgende week de teksten plaatsen. Rembrandtschoolgroep7 22 jan 2008 20:35 (CET)

Mooi werk suiker en patrice dank je wel, Delmoro 23 jan 2008 22:54 (CET)

Categorie:Limburg

Hallo, wat gaan we doen met de Categorie:Limburg? Alleen NL Limburg (en er een andere naam voor geven), en ook zo voor de Belgische, of alletwee in deze categorie? _-_SD_-_ 23 jan 2008 18:54 (CET)

Oorsprong WikiKids

Dag, ik vroeg mij af hoe het precies zat met de oprichting van WikiKids. Uit een paar archieven had ik begrepen dat er een Nederlandstalig wiki-project van zou van start zou gaan voor kinderen, dat van het idee "WikiJunior" afkomstig was. Kunnen jullie me hier meer over vertellen? Houden jullie je bijvoorbeeld nog bezig met het schrijven van informatieve boeken, met als doelgroep basisschool kinderen?
Bij voorbaat hartelijk dank, Catienpetji 27 jan 2008 18:15 (CET)
Wat is nu precies je vraag? Als ik het goed begrijp dacht jij dat we ook info boeken zouden schrijven? Dit is in dit stadium nu nog niet het geval het is onze ambitie om de artikelen die we hebben goed te controleren en te verrijken met video links en afbeeldingen. Artikelen uitbreiden kan natuurlijk wel. Maar vertel waar dacht je aan? Voor nieuwe goede ideeen staan we altijd open. Hartelijke groet, Delmoro 27 jan 2008 20:34 (CET)
Het gaat om Wikijunior (een subsectie van Wikibooks, iig zowel in nl: [2] als en: [3] en een aantal andere talen). Zie ook [4] voor vraag en (mijn) antwoord. Technisch kan het zonder meer, het zou ook een zetje kunnen geven aan de verdere ontwikkeling van WikiKids, maar het vraagt denk ik wel enige uitleg en overleg. - mvg RonaldB 28 jan 2008 01:15 (CET)
@RonaldB: Bedankt voor je antwoord. Ik zou inderdaad wel geïnteresseerd zijn in een "WikiJunior" binnen WikiKids. Maar ik ben dan wel van plan om er een interessant project (boeken) van te maken voor kinderen en leraren op de basisschool. Ik ben verder ontzettend benieuwd naar wat de ervaren en de net wat belangrijkere mensen hier op WikiKids van het concept 'WikiJunior in WikiKids' zullen vinden :).
@DeMoor: Mijn idee was om op 'WikiKids' een paar educatieve basisschool boeken (naslag) te starten, die kinderen dan kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een werkstuk, spreekbeurt, zelfstudie of gewoon om meer informatie te vinden over een bepaald thema in de klas.
Ik heb zelf ook al een boek in gedachten, dat gaat over 'The Solar System' (Het Zonnestelsel). Dit boek is (helaas) niet in het Nederlands, maar in het Engels geschreven, dus wat ik zou willen vragen is, of er meerdere mensen geïnteresseerd zijn om het boek naar het Nederlands te vertalen en op WikiKids te zetten, voor Nederlandstalige basisscholen.
Als iemand andere goede ideeën heeft, zijn die natuurlijk ook van harte welkom.
@DeMoor: Ik zou graag van jou willen weten wat je nu - na het lezen van mijn antwoord(en) - van de concepten vindt. Catienpetji 30 jan 2008 18:53 (CET)

Hai Catienpetji, bedankt voor je overdenkeningen en suggesties. Wat mij betreft ga je aan de slag met de vertaling van dat boek over het zonnestelsel. Ik heb alleen geen idee hoe dit gaat lopen. Ik wil mij vooral bezig houden met controle en filmpjes toevoegen. Groet en succes, Delmoro 30 jan 2008 19:32 (CET)

@DeMoor: Bedankt voor je antwoord. Alleen jammer dat ik je (nog) niet over heb kunnen halen om mee te helpen. Catienpetji 31 jan 2008 07:48 (CET)

Artikelen zou hebben

Ik ha doet deze bladzijde : Gebruiker:Astirmays/Artikelen die elke wiki encyclopedie zou moeten hebben. Kan Zij wijzig naar Wikikids:Artikelen die elke wiki encyclopedie zou moeten hebben ? Astirmays 10 feb 2008 12:15 (CET)

  • Als reactie hierop heb ik een pagina gemaakt met artikelen die gebaseerd zijn op de leerlijnen en kerndoelen: Gebruiker:Gerarddummer/Artikelen_Kerndoelen. Dit zou ook als uitgangspunt kunnen dienen voor het maken van artikelen die op WikiKids zeker niet mogen ontbreken. De ordening per kerndoel zou niet per sé in de artikelen naar voren hoeven komen.
  • Als reactie op de lijst van Astirmays kan ik zeggen dat de lijst op zich prima is maar dat hij ook Angelsaksisch is georiënteerd. Dus niet alle personen/begrippen zullen even bekend/ geschikt zijn voor het onderwijs.

Gerarddummer 16 feb 2008 12:57 (CET)

nieuw sjabloon; voorstel

Dag allemaal,

Ik wil een nieuw sjabloon voorstellen. Dat is het sjabloon:


Je artikel is verwijderd!
Hey, Clubhuis/Archief!

Welkom op Wikikids! Leuk dat je hier bent gekomen en bedankt voor het nieuwe artikel dat je hebt aangemaakt. Helaas hebben we je artikel direct weer moeten verwijderen. Het was in deze vorm niet geschikt voor op WikiKids. De reden van de verwijdering en wat tips om een goed artikel te maken vind je hieronder.

Dit sjabloon, is het voorstel, kunnen we plaatsen op het moment dat we een pagina, afbeelding verwijderd hebben.

Reden om dit sjabloon te gebruiken is dat ik, in ieder geval al, al eens te horen heb gekregen dat kinderen teleurgesteld zijn als iets wat ze geplaatst hebben van WikiKids is verdwenen. Natuurlijk hebben we goede reden om iets weg te halen en geven we ook aan dat we iets weg zullen halen met het auteurssjabloon maar kinderen komen niet zo regelmatig op de betreffende pagina's dat ze dat zullen zien staan.

Mijn vragen daarom zijn ook:

 • Wat vinden jullie van dit sjabloon?
 • Waar zouden we dit sjabloon eventueel kunnen plaatsen? Op de gebruikerspagina, op de pagina van het artikel waaruit het is verdwenen, of op de overlegpagina van de gebruiker of van het artikel?

Gerarddummer 14 feb 2008 11:52 (CET)

Goed idee Gerarddummer ;-) , mij lijkt het het beste dat het sjabloon op de overlegpagina van de gebruiker wordt geplaatst. Maar dan zou volgens mij ook nodig zijn welke pagina verwijderd is te vermelden. _-_SD_-_ 14 feb 2008 12:18 (CET)
Waarschijnlijk, een beetje laat :P :Dit lijkt me een goed idee, maar dan via een bot zoals op wikipedia, anders is het ver niet te doen ;) Greenday2 24 okt 2008 20:25 (CEST)
Dag Greenday2, Heb je hier misschien ervaring mee? Of weet je waar we hiervoor zouden kunnen kijken? Gerarddummer 24 okt 2008 22:04 (CEST)
Niet echt, ik vrees dat ik jullie op dat vlak niet veel verder kan helpen, misschien eens informeren bij een of andere gebruiker die kennis heeft van dat soort dingen op wikipedia? Weet wel dat indien een artikel daar verwijderd wordt, je een automatische melding krijgt van een of andere bot ;) Greenday2 24 okt 2008 22:08 (CEST)

Vertaling voor Vikedia in het Nederlands

Vraag van [5] of we willen helpen om de About tekst van Vikedia in het Nederlands. De tekst staat hieronder.

Gerarddummer 15 feb 2008 13:39 (CET)

Vikidia is a French interactive web encyclopedia devoted to children both as readers and (not exclusively) editors. Contrary to Wikipedia, the site is not part of Wikimedia.

In a few words :

 1. Vikidia is a french, free and interactive encyclopedia project for children. There is no other online encyclopedia which gather all these caracteristics.
 2. The web is usefull to find and possibly to share information. Here, everybody can participate to the site, improve the articles and learn gradually how to use the tools users have.
 3. One can use Vikidia to prepare a presentation, but also to find information on euro or to know the weight of gaz. When one adds afformations, one understand them better and one improves his french.
 4. Vikidia is never finished! It is always possible to correct, precise and add information. This is how our encyclopedia becomes better and better.
 5. You can, together with children of your class, another school, or even for instance from Australia, add information to Vikidia. During the work you can talk with eachother through the website.
 6. Vikidia is mostly meant for and by you. Of course, the teachers may help us ! What is written can be read by anybody in the world !
 7. The more children will help, the faster Vikidia will be a super website with a lot of information on it.

Who is it aimed at?

Wikipedia is a so famous web encyclopedia project for adults. Vikidia is an encyclopedia written for and (not exclusively) by the children. Everyone can participate with his entire class, as a group or individually (provided he registers an account - see Help:User). The rules and the organization are fairly similar to those of Wikipedia.

Vikidia is written for children who are between 8 and 13 years old. Nevertheless, it can be used by other groups such as Simple English Wikipedia. Adults with learning difficulties, people who are learning french, or simply seeking a simple presentation of an issue they do not know. Everyone can find something to learn here because the articles are supposed to be easy to read but also comprehensive and informative. An article of Vikidia could even serve as a simple and synthetic version of a Wikipedia article if this one is too long or too difficult!

Anyway, these functions should not come first if they come to compete with the kind of content convenient to the first reader target. We aim first to provide articles which can be read by any 13-years-old child. Never forget it.

Who are the participants?

Everybody can participate. To participate, an account must be opened. There is no limitation related to the age of participants. Editors can be children of the reader target age, teenagers, adults or even etudiants learning french as a foreign language. One important objective is nevertheless to encourage children to get involve in its writing, as it could both be more attractive to them to be active, and have a stong educationnal interest in a writing to learn approach.

Unfortunately, it is a serious difficulty to know the real age of the users. It could increase the management and the interest would be uncertain. Therefore, there is no different accounts depending on the age of users and the age is generally not asked to users. Thus, the first modifications are easy to do : there is no need to justify his age. If the risk is a too rapid development of articles, we do want to take it!

Vikidia still has the aim to be a real encyclopedia : it is not only a place for writing exercices. We are betting that these two goals can be covered in the same time. It could motivate kids to know that their work will stay, be used and improved. Besides, the rules needed to achieve the first goal can be used to reach the other one. Teens can still edit it and learn by this writing work.

When this wiki was being launched, participants are mainly users of Wikipedia who had previously followed, or not, the Wikipedia junior project. But, since then, other users came. We bet that the joint work on the various tasks (editing, maintenance, technical issues, spelling, content checking) by diverse people should be interesting for everyone.

Origin

Wikipedia junior

French users of Wikipedia had a discussion concerning Wikipédia Junior, a project who met the idea proposed earlier under the name Wikikids.

The Wikipedia Junior project was first the idea to make an encyclopedia devoted to children and preteens, based on french Wikipedia articles. It would contain about 2000 articles, which can be upload in a first time, and afterwards, which can be written on a CD-ROM. Wikipedia articles would have been checked and slighly modified for it.

An only final checking of the article for inappropiate content for children quickly appeared as non sufficient to meet the need of fitting content for the age range. However, a further work to make a special version of each article would have been difficult on Wikipedia itself. More, it appeared interesting that the opportunity to edit the encyclopedia was offered to the children, those for which this encyclopedia would be done. It seemed interessant that children can modify articles, either individually or as part of educational projects. For that reason, it had to be on a separate wiki.

Thus, two different realisations were distinguished :

 1. Select and improve a list of articles from Wikipeida to get a CD-ROM, used for educative purposes ;
 2. Open an independent wiki for children, with a new redaction of each article and the possibility for children to participate.

This idea was proposed earlier on meta.wikimedia, named Wikikids, in early 2005, mainly by german Wikipedians. As it did not seem to be done for a time, Vikidia was openned in November, 14Sjabloon:Exp, 2006 by Mathias Damour. After some technical problems, the site was launched on November, 17Sjabloon:Exp by several wikipedian who had participated or just keept an eye at this project before. Recall that Vikidia is not part of Wikimedia. It's a young wiki, which is willing to grow !

Wikikids

Vikidia is aslo inspired of the few-month-older wiki : Wikikids.nl, a web encyclopaedia project in Dutch and for the 8-12 years. This other project was launched by primary school teachers and is mainly intended for a use within school (but it is still opened spontaneously registered editors that do not come from an identified school). Wikikids.nl is supported by Kennisnet, a Dutch public Internet organization dedicated to education.

Simple english

Wikipedia is an encyclopedia project in different languages. Nevertheless, it exists in a second version in english : Wikipedia simple english. The idea is to use a limited vocabulary and a grammar simpler. This encyclopedia could be useful for children, adults with learning difficulties and those for whom English is not the native language. As long as there is no equivalent english-speaking encyclopedia project, it is interesting and recommended to add in the articles a link to the article from Wikipedia simple english.

However, there existe fundamental differences between Vikidia and Wikipedia simple english. The readership is clearly defined for Vikidia. In case of a doubt about the contents, the expression or the level of development, we always refer to this target. Yet, our articles can be read by the public envisaged by Wikipedia simple english, as we have already explained above. In particular, the article may provide you a simpler presentation than the corresponding Wikipedia article, for instance when this one is particularly long or difficult to access. In such cases, these functions should not be given priority to define what should be the drafting of an article Vikidia.

Rules

Vikidia uses the same GNU Free Documentation License than Wikidpedia does. We have a set of rules, most of them having been adapted from those of Wikipedia. The main particular rule is that content must be convenient to children.

What about the school curriculum ?

An encyclopedia is not a school program, you don't HAVE to read it all. It is therefore not limitated to the curriculum of 8 to 13 pupils. It can be usefull to have a overview of things that you are not supposed to study right now, a pupil can be specialy interested in a particular subject that won't be studied in school or doesn't make part of his grade curriculum. He or she can make (or make better) an article about it.

Our policy is not to divide subject by grades. It's true that 8 years old are quite differents to 13 years old children, but we choose not to make different pages for them on a single subject. Anyway, article are not supposed to be exactly at the same level and special subject can be rather for early teenager than 8 year old. They can be an easy article on sugar, and another one about glucose, that would give its chemical formula.

Nevertheless what the write must be right and not too simplistic. Everything is read (and, if it needs, corrected) by many other users : it's an encylopedia despite everything.

How does that work?

For example: You are making a paper for school, and you chose the subject "the Romans". You can search at Vikidia for "Romans" and see whether there is information you can use. If your paper is finished, you can add information on the article on Vikidia, so others will be able to use it. You can also add pictures, if you get some.

In this way, we will create a superwebsite with lots of information, made by and for you. In this way, you can find on every computer the information you need, and you can share your knowledge with others.

Aanmaken groepspagina

Discussie verplaatst naar Het Clubhuis, maak van Clubhuis en doorverwijspagina. Hoe maak ik een groepspagina voor mijn groep aaan? Ik heb al 2 pagina's staan, maar zie de school nog niet tussen de andere scholen staan. De kinderen hebben de introductie al gehad, nu wil ik a.s. maandag 18 feb. met hen aan de slag.

Graag nog even een duwtje voor mij in de goede richting.

Hans de Ruijter


Bedoel je deze pagina als schoolpagina? _-_SD_-_ 16 feb 2008 17:56 (CET) Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Clubhuis"

Hans je pagina is wel al zichtbaar bij de scholen maar staat onder de letter h ivm Het Kompas. http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Wikikids:Het_Kompas%3B_Maarssen

Harry.spoelstra 17 feb 2008 14:20 (CET)

Plaatjes / foto's verdwenen

Hallo allemaal, Iemand enig idee dat er zomaar plaatjes verdwijnen, of de link is corrupt. Plaatje boomhut heb ik teruggeplaatst, ik zie verderop afbeeldingen die verdwenen zijn, waar blijven die dan? Bijvoorbeeld http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Afbeelding:Linkerkant_St_Eustatiuskerk.JPG , terwijl ik zeker weet dat foto er stond. http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Afbeelding:Gemeentehuis_Hillegom.JPG de ene keer staat er dat er geen afbeelding is geupload, de andere keer alleen het bekende lege vak met rood kruisje? http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Afbeelding:Kerk1.JPG afbeelding was aanwezig maar is niet meer zichtbaar? Harry.spoelstra 29 feb 2008 22:25 (CET)

Ik heb Wikia hierover gemaild. Ik vermoed dat de afbeeldingen niet echt verdwenen zijn, maar dat er iets verkeerd gaat in de database. Dat moeten ze bij Wikia dus even uitzoeken. Marjon 2 mrt 2008 18:10 (CET)
Ok. Dus even afwachten. Hopelijk zijn ze snel weer te zien.
Gerarddummer 3 mrt 2008 10:22 (CET)
Ik heb geen bericht gehad van Wikia, maar de afbeeldingen zijn wel terug. Laat het me weten als er weer problemen optreden. Marjon 5 mrt 2008 16:27 (CET)
Bij mij zijn de plaatjes nog niet terug Marjon. Kijk maar eens op de WikiKidsAtlas of bijvoorbeeld de pagina van Amersfoort. Gerarddummer 5 mrt 2008 19:41 (CET)

Er zijn wel plaatjes terug, maar er misen ook nog plaatjes http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Afbeelding:Logorembrandtschool.JPG logo van werk in uitvoering http://kennisnet.wikia.com/wikikids/wiki/Afbeelding:Werksleutel_wiki.png Harry.spoelstra 6 mrt 2008 00:16 (CET)

Aparte hoofdstukken op één pagina om te bewerken

Heeft iemand enig idee waarom de hoofdstukken op de pagina van Rijnsburg niet apart een knop met bewerken krijgen? Als ik naar Hillegom kijk kan dat wel? Het is alleen maar handig , want dan kunnen er meer mensen tegelijk met één pagina bezig zijn. Harry.spoelstra 6 mrt 2008 00:22 (CET)

questions Eric and Betsy

Knowlegde or writing activity

Do you see the value of WikiKids as providing a knowledge resource to children, or is the value more in the activity of children writing for the wiki?

  • I think it's both. We try to reach multiple goals. Working on WikiKids is a writingtask for children. But WikiKids can also be used as a source of information for other children. To give an example: a seacrh-engine for children also scans WikiKids for information: [6]

Gerarddummer 17 mrt 2008 21:50 (CET)

age group

- What age groups do you target? Do you think it might make sense to have multiple wikis for different age groups?

 • answer Harm: WikiKids in dutch is ment for children from 9 to 12 in primary school but WikiKids is also used by younger children in secondary school, as they find Wikipedia to difficult.
  • answer Gerard: I don't know if multiple wikis for different age groups would be a good idea. Children in the Netherlands start to use internet as an informationresource at the age of 8. Younger children don't realy use it. Older children use Wikipedia. Gerarddummer 17 mrt 2008 22:02 (CET)
   • Older children use Wikipedia, but young Wikipedians have started their own wiki: Kinderwiki. I've talked with one of them (Ken-123) and his argument was that WikiKids is 'childish'. They don't feel that either Wikipedia or WikiKids provide room for teens. So perhaps, a separate wiki for kids between 12 and 17 would be welcomed by that age group. Marjon 9 apr 2008 11:47 (CEST)

moderating

- How important are teachers or other adults in moderating the community, correcting pages, and so on?

answer Harm: We think WikiKids is easy to use, but we discovered that teachters really need some kind of presentation or workshop to get started. In our WikiKids there are some very enthousiastic moderators (also working on WikiPedia). We really need them!

answer Gerard: I think teachers are very important. We want to embed WikiKids in the educational assignments teachers give to their students. We think there are a lot of possibilities (language, geography) to reach important goals. Gerarddummer 17 mrt 2008 21:56 (CET)

surprises

- Is there anything that really surprised you, or that today you wish you had done differently?

 • surprises? A lot I think. For example that working together online goes that well. But a real surpise was an article obout an illness I never heared before. That showed me that it's very hard to predict what articles children will write and want to read. After this article many other surprising articles followed.
 • Everyone that was involved from the beginning hadn't really any experiences with wikis. So WikiKids developed in een naturally pase. We were supported by experienced Wikipedians (like Marjon and Ronald de B). That was (and is) very welcome help. Gerarddummer 17 mrt 2008 22:08 (CET)
  • Thanks, Gerard. :) I've posted an answer to this question to Harm's forum. Marjon 9 apr 2008 11:48 (CEST)

rules for content

- Do you have rules on acceptable content, and if so, how do you enforce them? Have you had to deal with inappropriate behavior of adults towards children?

 • Children can write about any subject. As long as it's not abusive, pornografic of racist. WikiKids is an organically growing encyclopedia. We don't kwow what will come next, what children want to write about. We try to stimulate children to write about their own environment. But everyone is free to add content to WikiKids. Luckely we had not have to deal with inappropriate behavior of adult s toward children. We would block them for alltime. Gerarddummer 17 mrt 2008 22:14 (CET)

Wiki's in othter laguages

- Are you aware of WikiKids projects in other languages? Would you be interested in joining some larger, multilingual effort?

 • answer Harm: There is a French initiative, maybe someone of our projectgroup (gerard) can give you contact details?
  • answer Gerard: That's correct. There is a French initiave. It's called Vikidia: [7]. There's also a German WikiKids: [8] (had to look it up in our archives). I think that's very interesting to joim a larger multilangual effort. But there are some questions about this: first, the time we have, we spend at the WikiKidsproject. We have very little time for multilangual efforts. Second: the children in the Netherlands only learn English at the age of 11, 12. WikiKids aims at children from 8 till 12. This would mean that a part of our audience can't read articles in other languages. This wouldn't be a problem but is a fact.
  • We have some contact with the French Vikidia but because we haven't got time enough it was not possible to really work together.

Gerarddummer 17 mrt 2008 21:44 (CET)

Interwiki

Hello,

My name is Thomas, I'm coming from french Vikidia. One month ago, I wrote a robot (in php) for Vikidia/Wikikids interwiki (and other stuffs). It works fine, and all existent pages in both sites are linked. You can see it here : [9] (La page des robots). How does it work :

 • For every new creation on Vikidia, Achille (it's the name of my bot) scans French wikipedia for nl translation. If founded, he checks wikikids and adds interwiki links if needed (Achille adds this tag [[nl:Wikikids pagename]]). I run it everyday for that purpose.

It will be very easy to do the same for wikikids. I can modify Achille to do it for you. It can be done to add links to simple english, adult nl wikipedia, and, of course, Vikidia.
To see an example : [10] In bottom left side, you can read "Pour en savoir plus". Here, there is three links : Wikipédia, English and Nederlands. If you are interested, you can contact me here : [11]. I'm not very good in english, but I understand it ;-) ThomasVikidia 24 mrt 2008 21:06 (CET)

Hi, I just add to this, that if you decided to do so, you would have to ask your developers to add the InterwikiMagic function, which I exlained here, and choose the interwiki you want to have (nl.wikipedia or not for example).
We also discussed on Vikidia (but we haven't done it yet) to separate interlanguage link (to Wikikids...) and interproject link, that would be links to pages in the same language of other projects : (possibly Wikipedia, Wikisource, Wikiversity and Wiktionary when there is some pages on the same topic). These interproject links do exist on Wikinews, as here. Groetjes, Astirmays 24 mrt 2008 22:25 (CET)
Hi Thomas, this is very intressting. But i have a look to your link elephant but i saw not the link too wikikids is that correct? Delmoro 2 apr 2008 23:45 (CEST)
Yes, it is at the bottom of the left sidebar and looks like this :
Pour approfondir
* Wikipédia
* English
* Nederlands
for which we wrote (either users or bots) on the page :
[[wp:Éléphant]]
[[en:Elephant]]
[[nl:Olifant]]
and if we want to link a page on Wikikids, we would write [[:nl:Olifant]] or [[:nl:Olifant|Olifant]] just as you can write [[:Categorie:Zoogdieren]], that makes Categorie:Zoogdieren or [[Commons:Elephant]] that gives Commons:Elephant Astirmays 3 apr 2008 22:13 (CEST)

Loes Linders

Hoi ik ben fan van Loes Linders

ze zit op turnen en ik vind turnen ook natuurlijk super leuk.

tijdsaanduiding

hallo,

met mijn klas ben ik gestart met wikikids. De kids zijn enthousiast en ik ook :) Nu controleerde ik net de teksten van de kinderen en ook de tijd. Daar zit twee uur verschil tussen, klopt dat. Mijn wijzigingen deed ik om 19 uur zoveel maar op geschiedenis staat dan 17 uur zoveel. Misschien een kleinigheidje maar het viel mij meteen op.

groeten Mirjam Hallo Mirjam, Er zijn nog wel meer verschillen die kunnen opvallen, de site wordt momenteel gehost via kennisnet in USA, wellicht binnenkort in Nederland, dan hebben we minder van dit soort problemen. Harry.spoelstra 12 apr 2008 00:39 (CEST)

Hoi, Het tijdsverschil tussen de werkelijke tijd (hier) en de servertijd komt o.a. doordat bij ons de zomertijd is ingegaan. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door naar je voorkeuren te gaan en vervolgens kiezen voor "Datum en tijd". Zet bij 'Tijdsverschil¹' 02:00 neer, dat is namelijk het verschil tussen onze tijd en de servertijd. Sla de voorkeuren op, en vanaf dan kloppen de tijden in de bewerkingsgeschiedenis weer. Als bij ons de wintertijd ingaat moet je dit ook weer zelf bijstellen. Freestyle (overleg) 19 apr 2008 18:00 (CEST)

Techniek

Het gaat over techniek computers en zo voort

Artikel van de maand.... Sproetje..

Ik weet niet meer hoe het werkt en nu staat er niks meer wie helpt er ff een handje. Graag zsm! Delmoro 1 mei 2008 11:39 (CEST) Sproetje!:-)

Forum

Is het missschien een goed idee om een forum voor iedereen op WikiKids te maken? Met spicale moderators etc.

Bedankt!


Stemmen voor juni artikel van de maand

Dag allemaal, zou iedereen kunnen stemmen voor het artikel van de maand? Anders ziet de voorkant er zo raar sjabloonachtig uit. Alvast bedankt. Gerarddummer 3 jun 2008 09:05 (CEST)

Afbeelding thumb en gallery

Beste heren(dames?), Ik heb bij mijn 2 bijdragen foto's proberen toe te voegen. Bij de ene(bloembollen) heb ik geprobeerd de foto als thumbnail te maken, hij is namelijk erg grroot. Dit lukte echter niet. Bij de andere(bostulp) wilde ik een foto gallery, dit heb ik gedaan met het standaard opzetje voor nieuwe pagina's. Nou werkt het echter niet! Kan iemand mij helpen?

Oh p.s. kan je twee artikelen ook aan elkaar linken? hoe? Dank Dank Dank

Groetjes, Beau Herder


Dag Beau,

Een raar probleem zie ik want de standaardoplossingen werken niet. Heb er nog even geen oplossing voor. Een link naar een andere pagina maak je door om een woord rechte haken te zetten: [[bloembol]]

Gerarddummer 7 jun 2008 19:40 (CEST)

Voor zo ver ik kan zien, doen zowel gallery als thumb het nu goed. Marjon 15 okt 2008 13:53 (CEST)

Vikidia en Spaans

Hi there, I just wanted to let you know that we launched a Vikidia in spanish : see http://es.vikidia.org/index.php/Portada ; I hope that it will work well. There is some wikipedian working on it, and a theacher from Argentina, involved in ICT. Astirmays 13 jul 2008 19:19 (UTC)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis/Archief/5&oldid=73237"