Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Wanneperveen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De hervormde kerk van Wanneperveen bestaat al sinds 1502.

Wanneperveen is een dorp in de gemeente Steenwijkerland in Overijssel. De dichtstbijzijnde grote plaats is Meppel, dat op zeven kilometer afstand ligt.

Wanneperveen is een dorp dat is ontstaan door het afgraven van het veen. De naam Wanneperveen komt van wan en epe of apa. Wan betekent weinig en epe en apa betekenen beide water. Wanneperveen is een typisch dorp, aangezien de meeste huizen gebouwd zijn aan de Veneweg (lange weg), die door het dorp loopt. Het dorp heeft in het jaar 1984 het 700 jarige bestaan gevierd, de officiële papieren zijn gevonden in 1284. In 1502 is de huidige kerk gebouwd.

Bij Wanneperveen liggen het Zwanenmeer en de meren Beulakerwijde en Belterwijde.

Wanneperveen telt vier campings. Er zijn veel verschillende restaurants en cafés bijvoorbeeld Belterwiede, Steakhouse, in de buurt, Tijdperk, paviljoen het Wiede, Gasterij en de Havenpiraat. Het paviljoen het Wiede is in 1934 gebouwd door familie Bakker. Ze gebruikten het eerst als theehuis. Het is in 1945 overgenomen door de familie Merer. Zij bouwden een jachthaven, waarna het in 1972 weer werd overgenomen door H. Dozen. In 1993 werd het opnieuw overgenomen, nu door de familie Bakker.

Cultuur

In Wanneperveen zitten 3 muziekverenigingen, de Malletband (een drumband), Crescendo (een blaasorkest) en de Fanfare. Met Sinterklaas marcheert de Malletband vaak. Het dorpshuis bestaat al heel lang en is verbouwd tot peuterspeelzaal.

De voetbalclub van Wanneperveen heet Oranje Zwart, de schaatsclub heet Belterwiede en de volleybalclub heet W.K.O.

In de oude Melkfabriek van Wanneperveen maakten ze vroeger melkproducten. De eerste bestuurders van de melkfabriek waren Tjeerd Siblesz, Jan Beute, Arend Bakker, Peter Huisman en Hilbert Brand. In 1898 werd de fabriek opgericht. In 1938 was dit afgelopen.

Wonen en Werken

Er is veel nieuwbouw in Wanneperveen. Achterin Wanneperveen wordt flink gebouwd. Het dorpshuis is gerenoveerd en er zijn veel huizen bijgebouwd. Er zijn ook veel oude huizen, bijvoorbeeld het Schultehuis uit 1612.

Er zijn twee scholen in Wanneperveen: de Wennepe en ‘t Vonder. Er zitten ongeveer 75 leerlingen op de Wennepe en 65 op ’t Vonder. Ook is er een bejaardencentrum

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wanneperveen&oldid=573535"