Wandelende tak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een wandelende tak wordt vergeleken met een paperclip

De gewone wandelende tak, ook wel Carausius morosus genoemd, is een insect van maximaal 8 centimeter lang. Hij wordt zo genoemd omdat hij erg op een tak lijkt.

Een echte tak?

De wandelende tak is voornamelijk een nachtdier. Overdag houdt hij zich rustig en doet hij alsof hij een tak is. Hij legt zijn pootjes naast zijn lichaam en gaat op een blaadje liggen. Als hij toch moet bewegen, dan doet hij dit wiegend. Net alsof het eigenlijk een takje is dat op en neer wiegt door de wind. Een wandelende tak kan op zijn kop aan echte takken hangen. Dit komt doordat zijn voetjes plakkerig zijn. Als de tak hangt, kun je hem moeilijk zien, wandelende takken hebben zoveel mogelijk dezelfde kleuren als echte takken.

De bruine eitjes, uit het gele rondje kruipen de babytakken, de nimfen

Babytakjes

Een wandelende tak legt eitjes die op zaadjes lijken. De eitjes zien eruit als een klein, bruin zaadje met een geel rondje erop. Uit dit rondje kruipt na een tijdje een baby takje. Deze noemen we een nimf. Deze nimf is na ongeveer 5 maanden volwassen, dan kan deze zelf eitjes leggen.

Een volwassen tak, die een pootje mist

Vijanden

Als ze zich bedreigd of bang voelen, doen ze net alsof ze dood zijn. Ze liggen op hun rug met hun pootjes naar boven. De vijanden van de wandelende tak zijn de vogels, reptielen, spinnen en de rovende insecten. Als een vijand een tak gepakt heeft, kan de tak nog proberen om te ontsnappen. Dit doet hij door een van zijn eigen pootjes los te maken. De vijand heeft dan alleen dit pootje vast, de tak kruipt dan snel weg.

Huisdier

Je kunt wandelende takken makkelijk als huisdier hebben. Ze bijten niet. Ze eten blaadjes die (vooral van klimop, dit groeit op veel plekken). Je moet wel opletten dat je ze voorzichtig oppakt, anders raken ze misschien een poot kwijt. Stop ze in een grote glazen of plastic bak, 3x zo lang en 3x zo hoog als je grootste wandelende tak. Zorg er voor dat de takken niet kunnen ontsnappen. Gebruik bijvoorbeeld horrengaas om de bak af te sluiten. Op de bodem kun je keukenpapier of zand doen. Stop er wat klimoptakken in, zodat de wandelende takken kunnen klimmen en van de blaadjes kunnen eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wandelende_tak&oldid=462385"